2011-12-31

2011

2011 närmar sig sitt slut och idag har jag försökt sammanfatta året i huvudet för att tradionellt skriva ett sista inlägg om det. Det är definitivt ett år som är värt att minnas, ett år av förändring och början på något nytt. Jag tog studenten och avslutade min härliga tid på gymnasiet på allra bästa sätt, jag började universitetet och trivs bättre än jag någonsin kunnat tro, jag har gjort flera både kortare och längre resor och skaffat underbara minnen. Men viktigast av allt är att jag lärt mig otroligt mycket om mig själv i år, att jag har underbara människor i min närhet och att de alla mår bra. Jag är så tacksam för allt. Varje år blir bättre och bättre och jag är rädd för att det någon gång ska vända mot det sämre. Sedan inser jag att det till stor del handlar om inställning. Man måste älska livet, älska det man gör och älska människorna omkring sig. Då blir det mesta bra! Eftersom det fungerat bra hittills ska jag avsluta årets sista inlägg med det jag säger varje år:
Jag hoppas att 2012 blir ett ännu bättre år än 2011. Det ska bli det, it is what you make it.Önskar er alla ett gott nytt år och att alla era önskningar slår in!

2011-12-30

Egypten - del 3

En av utflykterna vi gjorde var att åka fyrhjuling i öknen. Det var riktigt roligt och ökenmiljön är awesome, speciellt när man är mitt ute i ingenstans och inte ser något annat åt vilket håll man än tittar. Det kändes det som att vara i ett dataspel! Jag fick självklart träningsvärk i hela kroppen efter det, men det var värt det! Vi körde tills vi kom fram till en beduinby där vi fick rida på dromedarer och höra om beduinernas sätt att leva, innan vi körde tillbaka igen.


Röda havet är riktigt häftigt och fullt med liv. Det får nästan Adriatiska havet, som vi juggar är vana vid, att se dött ut i jämförelse. I Makadi Bay finns det koraller överallt, även i det grundaste vattnet, och man behöver inte ens snorkla eller få vatten upp till magen för att få se fiskar i alla olika färger. Efter att vi hade snorklat en stund (tyvärr var vi för fega för att dyka i lite djupare vatten) vadade vi ut för att ta lite foton med kameran. Då fick vi syn megafiskar vi INTE var beredda på att se. Tack gode gud att jag inte såg de när jag snorklade, hade förmodligen dött av hjärtattack. Efteråt kom vi på att rockan (den blåprickiga) är giftig. That was pretty much it för oss... tillbaka till Adriatiska havet. Men häftigt var det!Sista dagen var kaos och en riktig "hangover-dag" då man inte visste om man skulle skratta eller gråta. Det var något fel på vår toalett som svämmade över och överraskade oss med en översvämmning i vårt rum när vi vaknade, Aida var totalt bränd och betedde sig som en vampyr som inte tål solljus, jag fick feber och problem med magen och tillslut började även Jasmin och Erna känna sig dåliga. Det var komedi på flygplatsen. Men även det var en del av vår härliga resa och sista dagen är den vi kommer skratta mest åt när vi tänker tillbaka på resan.


2011-12-30

Egypten - del 2: Luxor

Eftersom vi inte åkte till Kairo och pyramiderna bestämde vi oss att istället åka till Luxor över en dag. Vi kände båda att vi inte ville ligga och lata vid hotellet i en hel vecka utan att uppleva lite av landet. Vi blev guidade under hela dagen och fick höra en massa intressant om Egypten och Egyptens historia, om faraonerna och deras crazyness. Sjukt intressant! Det går knappt att föreställa sig hur gammalt allt är och hur de lyckades bygga det på den tiden.
Efter att varit i Karnaktemplet åkte vi en båttur över Nilen till Konungarnas dal och faraonernas gravar (där man tyvärr inte fick fotografera) och såg lite andra sevärdheter runt omkring. Förutom sevärdheterna fick vi under denna dag uppleva lite av Egypten utanför Makadi Bay och "turist-Egypten", vilket gjorde dagen ännu mer intressant.2011-12-29

Egypten - del 12011-12-28

I'm home againNu är jag hemma igen efter en helt underbar vecka i Egypten, närmare bestämt i Makadi Bay. Jag och min pojkvän har både njutit av värmen och hunnit uppleva saker vi aldrig gjort förut. På grund av oroligheterna i Kairo avstod vi från att göra en resa dit för att se pyramiderna, vilket för mig är som att åka till Frankrike och inte se Eiffeltornet, men vi gjorde annat som mer än väl kompenserade för det. Vi har solat och badat, snorklat bland fiskar i alla möjliga färger, kört fyrhjuling i Saharaöknen, ridit på dromedarer, åkt till Luxor och sett Karnaktemplet, besökt faraoners gravar i Konungarnas dal och bara njutit till max. Som pricken över i:et har vi lärt känna nya vänner som vi haft väldigt kul med. Ödet förde oss samman med två härliga juggetjejer som under denna vecka fått uppleva sjuka saker och pinsamheter med oss som inte ens många av våra vänner har gjort. Efter ett par dagar kändes det som vi känt varandra i flera år, och tack vare dem slapp vi känna oss som pensionärer under kvällarna. Det var helt enkelt en awesome resa. Det var även min första solresa under vintern och jag måste säga att det känns båda konstigt och helt fantastiskt att känna sommarvärme mitt i vintern.
Men nu är jag tillbaka i verkligheten och närmast väntar uppackning av min resväska som säkert innehåller några kilo sand och ett och annat djur, och därefter en massa bilder att ladda upp!

2011-12-19

Off to Egypt!


Som sagt, jag behöver en resa till Afrika. Dags att lämna denna kontinent for a while. See ya!

2011-12-19

Sunday without sun

Om det är något oförklarligt jag tror på så är det min magkänsla. Ibland tror jag att jag har special powers när det kommer till att känna på sig något. Imorse vaknade jag med en riktigt dålig känsla i magen. Inte magont, inte hunger, inte mensvärk - bara en dålig känsla. Sedan hände något, utan min påverkan, som gjorde dagen till en riktigt shitty day.
Så klart.

Men det blir bättre. Jag kan trösta mig med att jag iallafall har fått mycket gjort idag. Jag har städat, rensat garderoberna, strukit kläder och fräschat upp mig själv från topp till tå. Efter projektet insåg jag hur dåligt jag tagit hand om mig och min kropp den senaste tiden, jag har helt enkelt inte haft tid. Jag behöver denna ledighet. Jag behöver sol. Jag behöver en resa till Afrika.

2011-12-17

Baby when the lights go out

I am alive and I am free! I ett par veckor iallafall. Juluppehållet har officiellt börjat, dock har de flesta av oss redan påbörjat sitt lov under denna vecka och bara varit i skolan lite halvt. Igår firade klassen det med mat och mysigt pre-party, och sedan med julfest på skolan. Efter det drog några av oss iväg till Konstfacks julfest. Kul kväll med lite för mycket av det goda, haha. En väldigt lång kväll också. Kom i säng klockan fem imorse och har legat i dagen-efter-koma hela dagen idag. Inte blev det bättre av vädret. Men whatever, jag är ledig, woho!2011-12-11

Venice

Jag har glömt bort hur svårt det är att skriva en uppsats när man verkligen inte har lust för det. Denna uppsats i arkitekturhistoria är den första uppsatsen jag skriver sedan gymnasiet och jag hoppades på mer motivation då det var så längesedan sist... Men icke. Jag tycker att arkitekturhistoria är intressant och lyssnar gärna på föreläsningarna, men att läsa 100 år gamla böcker är mycket mindre intressant, och det sista jag behöver efter projektet.

Eftersom jag läser om Rom och Venedig började jag kolla på gamla bilder när familjen bilade genom norra Italien för snart fem år sedan. Vi besökte bland annat Venedig, Verona och Bolzano - alla väldigt vackra städer. Förutom att garva åt mig själv, mitt halvblonda hår, lugg och avsaknad av ögonbryn (what the hell was I thinking?) fick jag väldig lust att åka dit igen när jag kollade på bilderna. Jag skulle nog uppskatta det mycket mer nu.De två sista bilderna är på Villa Rotonda utanför Vicenza. Jag och Dennis kunde bara inte förstå varför pappa tyckte att den här byggnaden mitt ute i ingenstans är så intressant att han var tvungen att släpa dit hela familjen. Fem år senare sitter jag och läser om den i varje bok jag öppnar om arkitekturhistoria... I guess I should say tack mamma och pappa för att ni har släpat med oss två griniga ungar överallt. Det tog bara några år att börja uppskatta det...

2011-12-09

It's not how your life is, it's how you live itJag ligger en dag före i huvudet. Gårdagen kändes som fredag då vi hade de sista presentationerna, vernissage, städning och det självklara pubhänget efter skolan. Ingen hade energi kvar för ett ordentligt firande, projektet sucked all life out of us. Vi kan inte heller slappna av än eftersom vi har uppgifter som ska in nästa vecka. Firandet får skjutas upp.
Idag är jag "ledig" för att skriva en uppsats i arkitekturhistoria. Jag känner dock att jag behöver en paus från skolan och ska istället spendera dagen med min pojkvän som jag inte hunnit träffa på ett tag. Jag borde åka till stadsbiblioteket innan jag träffar honom men regnet och tröttheten gör det väldigt svårt för mig... Kunde det inte ha snöat istället?

2011-12-07

Projekt 2

JAG ÄR KLAR! Projekt 2 som jag har jobbat med i över en månad är äntligen avklarat! Jag är väldigt nöjd och känner mig lika stolt varje gång jag kollar på mitt hotell och tänker på hur mycket ansträngning det ligger bakom det, bakom detaljer som vissa människor aldrig ens kommer att lägga märke till. Men jag vet, och det var värt all möda och alla sena kvällar. Inlämningsdagen igår måste ha varit den stressigaste dagen jag haft sedan jag började på skolan, men jag överlevde och lyckades lämna in det i tid. Idag hade jag min presentation och jag måste erkänna att jag var en aning nervös eftersom det var första gången vi hade gästkritiker som inte jobbar på skolan. Men det gick bra och jag är supernöjd över kritiken!
Jag har lärt mig mycket nytt under detta projekt, och jag känner att jag har kommit långt sedan det förra. Varje projekt ger nya erfarenheter och lärdomar, och jag ser redan framemot nästa! ...Innan dess behöver jag dock en ordentlig rehab.Så här såg min presentation ut. I 20 minuter står man framför ca 20 studenter, några lärare och gästkritiker och berättar om sitt projekt och får kritik. Lite nervöst, men inte alls lika farligt som jag trodde innan jag började på skolan, haha.

2011-12-04

Weekend... or is it really?

Jag är tillbaka i workaholic-tillsåndet och spenderar nästan alla mina vakna timmar i skolan, även helgtimmarna. Ritsalen är som vanligt vårt andra hem. Vi jobbar, umgås, äter och skräpar ner där. Det är mer stökigt än ni kan ana, men vi trivs i vår skit. Igår vid nio lämnade jag dock skolan en stund för att ta ett glas vin med tjejerna. Vi slutade upp på Amba där vi dansade till klockan tre. I efterhand kändes det inte särskilt smart, men igårkväll kändes det absolut nödvändigt. Imorse mådde jag lika strålande som självaste solen - or maybe not - men tog mig till skolan ändå där jag har spenderat hela dagen och även kommer att spendera söndagen. Min modell börjar bli klar och jag är så himla nöjd och stolt över det jag har skapat. Det är denna känsla som skulle ge mig energi att spendera tio gånger mer tid i skolan än vad jag gör nu.
Har jag sagt att jag älskar min utbildning?

I'll be back när jag är klar med projektet.

2011-12-01

Here I go againJag är helt CADfucked - mitt nya ord för brainfucked av AutoCAD. Jag har caddat i tre dagar och jag ser bara en massa linjer när jag blundar. Trots det har jag inte en enda färdig ritning än! Jag underskattade verkligen hur lång tid det tar, speciellt då jag fortfarande håller på att lära mig programmet... Ville precis skriva om mina tabbar men insåg att ingen av er kommer att förstå eller tycka att det är intressant. You see, det här händer mig ofta nuförtiden, jag vill dela med mig av något roligt eller intressant till mina vänner eller pojkvän men inser att de kommer att se ut som frågetecken. Problemet blir när jag inte har något annat att prata om... som ni kanske också har lagt märke till här på bloggen? Vi i skolan pratar samma språk och har alla blivit nördiga, det går inte att undvika när man pluggar arkitektur. Antar att det blir så oavsett vad man pluggar. Ibland kan jag undra vad mina vänner hade sagt om de hade hört vad vi pratar och skämtar om under dagarna. Ibland blir det så nördigt att jag själv börjar garva mitt i samtalet, som häromdagen när jag och en klasskamrat febrilt diskuterade T-linjaler och andra verktyg hela vägen till tunnelbanan. Efter ett tag I wuz like... what the hell man?

Hursomhelst, det var en bra dag idag. Jag kände mig fräsch och pigg trots fyra timmars sömn. För omväxlings skull började jag att bygga på min modell. Längtar tills allt blir klart! Men tills dess väntar sena kvällar i skolan. Tur att jag ändå tycker om att vara i skolan mer på kvällen än på dagen.