Lana Karat -
2011-06-21

Svar på frågor

Jag började ångra denna frågestund när jag skulle svara på alla frågor, det tog lite längre tid än jag trodde! Nu är det gjort och jag har försökt svara på alla frågor, både privata och oprivata. Jag kanske har missat några frågor men i sådana fall får ni ställa den igen i kommentarsfältet. Jag har inte tagit med frågor där personer jag inte känner nämns. Here you go:

OM MIG

Vart ser du dig själv om 5 år?
- Jag studerar antagligen fortfarande, kanske bor kvar hemma, kanske flyttar ihop med någon vän eller pojkvän. Jag vet inte riktigt var jag ser mig själv, jag brukar inte tänka så långt fram. Livet kan ta en var som helst.

Har du någon förebild?
- Mina föräldrar är mina förebilder.

Har du gjort IQ test nån gång? Om ja, vad fick du och vad för slags IQ test var det?
- Jag har väl gjort något på internet för längesedan men jag kommer varken ihåg vad jag fick eller vad det var för test.

Tror du på övernaturliga saker?
- Ibland, trots att jag gillar att tänka realistiskt och vetenskapligt. Jag kan ändå inte låta bli att tro på att det finns en högre kraft, en Gud, som ser till att gott leder till gott och ont leder till ont. Jag har en lite religiös sida trots allt. Dessutom tror jag en aning på olika tecken och horoskop då mina alltid lyckas stämma på mig, haha.

Kommer det ofta fram killar och raggar på dig?
- Ja, det händer då och då.

Det pinsammaste du någonsin gjort :P
- Jag har så många pinsamma historier att berätta men kommer aldrig på en riktig pinsam när jag får den här frågan.
Jag antar att jag förtränger sådana händelser!

Vilka länder har du besökt?
- Danmark, Tyskland, Österrike, Slovenien, Kroatien, Bosnien (märker ni att det är bilvägen till Bosnien?), Italien, Spanien, Frankrike, Finland, Estland, Lettland… Jag tror att det är alla, sorgligt nog inget utanför Europa. Buhu.

Planerar du att ta körkort inom närmaste tiden?
- Jag planerar att börja övningsköra!

Är du oskuld?
- Populär fråga. Nej.

Måste först och främst säga att jag respekterar och beundrar your love to ya mommmaa !! många som inte uppskattar sina mammor!
1.Vad hade du för drömmar när du var liten ? typ sångerska eller delfintränare som alla småungar ? :P
2. du fick resa tillbaka till någon tid vilken tid skulle du resa tillbaka till och varför ?
3. med tankte på sättet du skriver på och sånt, har du någon gång tänkt på att bli författare eller något liknande?
- Tack, men hur kan man inte love my mommaaa? ;)
1. Jag kommer inte ihåg något annat förutom ”konstnär”.
2. 80-talet, verkar ha varit en härlig tid... självklart baserat på mina föräldrars berättelser.
3. Nej, det har jag aldrig. Jag är bra på att skriva uppsatser och argumentera för mina åsikter, men att skriva stilistiskt och uttrycka känslor i ord är inte min grej.

URSPRUNG

Skulle du någonsin kunna tänka dig flytta tillbaka till vårt kära hemland, Bosnien och bo där?
- Nej, inte som det ser ut nu. Jag har det väldigt bra i Sverige och jag älskar att bo i Stockholm. Situationen i Bosnien är fortfarande dålig både politiskt och ekonomiskt och jag tror att jag hade haft svårt att anpassa mig till standarden. Dessutom har jag byggt upp ett liv här med familj, vänner och andra kontakter. Jag har allt här, och inget att ”komma tillbaka till” i min hemstad Banja Luka. Jag har några kusiner i Sarajevo och det är dem jag besöker på somrarna.

Vad älskar du mest med Bosnien? :)
- Det finns mycket, men människors sätt att visa känslor på, att älska, festa, bråka, skämta… Allt känns mycket intensivare där, och jag älskar det.

Hej! Är du helt bosnisk? För du har lite asiatiska drag.. du liknar ju Smallville-Lana så mycket.. haha:)
- Min pappa är bosnier och min mamma är kines..... Nej då, jag är helt bosnisk.

Kommer ditt efternamn ursprungligen från Turkiet? (vår receptionist heter Karat i efternamn och är turk)
- Jag vet faktiskt inte, men det är möjligt eftersom många namn i Bosnien har sitt urpsrung från det området.

Hej jag blev tipsad om din blogg av Jasminka (din föraa hemspråks lärare som nu är min lärare) Jag har fastnat för den och tycker den är välidgt bra! Jag undrar hur du kan vara så himla fin? och är du helt bosnisk? :D
- Haha! Skulle aldrig gissat att hon ens vet om att jag har en blogg! Vad roligt, tack! Ja, jag är helbosnier.

Jag undrar varför dina föräldrar valde att ge både dig och din bror medjunarodni imena? (folkliga namn) Vad det av någon speciell orsak? (oboje roditelje su iz bosne i tacnije muslimani, mislim ipak je obicno da nadivaju imena sto su bas tipicni muslimanska,right? (båda föräldrar är ju från Bosnien och är muslimer, det är ändå vanligt att ge typsika muslimska namn, right?) vad jag har förstått det som så verkar många förknippa dig med just något annat än "hel bosnisk/muslim" stör det dig att alltid behöva förklara/rätta folk? i jos jedno zadnje pitanje, Jel bi ti kao svoje roditelje dala medjunarodni imena i svojoj djeci akobogda? i ako ne, zasto? (en fråga till, skulle du som dina föräldrar ge ”folkliga” namn åt dina barn? om inte, varför?)
- Mina föräldrar är inte särskilt religiösa och valde inte namn efter religion utan namn som de tyckte om och som fungerar lite överallt i världen. Jag är väldigt tacksam för det, hade jag fått något av de ”vanliga” muslimska namnen hade jag antagligen haft samma som fem andra personer i min umgängeskrets. Nej, det stör mig inte. Jag tycker snarare det är lite kul när folk inte kan avgöra vilken religion jag tillhör (vilket tyvärr är väldigt viktigt för många balkanmänniskor) för jag märker när de undrar men inte vill fråga. Jag har inga problem med att förklara/rätta, men jag tycker om att få prata med en människa innan den vet vilken religion jag tillhör. Jag kommer inte sträva efter att ge mina barn ”folkliga” eller ”muslimska” namn, jag kommer ge dem namn som jag tycker är fina. Om det är ett fint, enkelt, muslimskt namn - varför inte? Så länge namnet passar lite överallt så att de slipper förklara sitt namn tio gånger för en svensk.

UTBILDNING, EKONOMI, JOBB

Ska du bo kvar i Stockholm när du börjar högskolan?
- Yes, tänkte bo kvar hemma.

Tänkte fråga vad du har sökt för utbildningar i höst?
- Arkitektur på KTH i Stockholm är det enda jag har sökt (förutom en kurs i arkitektur ifall jag inte blir antagen) eftersom det är det enda jag vill studera just nu.

Vilka betyg gick du ut med?
- 22,3 med meritpoängen. Alla MVG:n och ett VG.

Vad tycker du om din klass som du hade i kärrtorp?
- Jag tycker om den väldigt mycket och är tacksam för att jag hamnade i den. Vi hade en bra stämning i klassen och kom bra överens även om vi alla inte umgicks utanför skolan. De jag umgås med utanför skolan är mitt tjejgäng och det var ett nöje att vara i skolan varje dag tack vare dem!

Har du fått omprov någon gång? och vad för betyg hade du innan gymnasiet ? Har du alltid haft mvg?
- Bara när jag har varit sjuk och missat provet. Jag gick ut med 320 poäng.

Hur har du råd med all shopping och utlandsresor?
- Jag fördelar pengarna bra, vilket jag måste göra med min minilön och studiebidrag. Jag tycker inte att jag reser särskilt mycket. Jag reser till Bosnien och Kroatien under somrarna och det kostar mig inte mycket med boende och mat, pengarna får jag genom att spara det jag får ihop när jag jobbat under jullov eller någon vecka under sommarlovet. Parisresan i höstas hade jag råd med då jag fick pengar över efter sommaren, och att åka kryssning till Riga är billigare än att åka tåg till Göteborg eller Malmö.
Shoppingen har jag råd med när jag har pengar över, ibland har jag perioder då jag har råd att shoppa. Jag har, förutom något enstaka plagg, inte shoppat sedan mars för att ha råd med allt som studenttiderna och festandet innebär, samt för att spara till sommaren. Så det är inte så mycket som det ser ut!

Jag vet att du skrev att du har ett VG bara så nu undrar jag vilket ämne det var? är det gymnastik? för teoretiska ämnen verkar du vara väldigt duktig på :)
- Ja, det var idrotten. Jag hade ”mensvärk” varannan vecka så det var väl inte så konstigt, haha.

What would you like to study instead of architecture?
- Psychology. However, I get to be more creative by studying architecture, that's why it attracts me more.

sta si dobila i stipendie?
- Jag fick 900 kr.

UTSEENDE

Är det dina naturliga lockar som du brukar ha och har du uppklippt hår? Undrar också om du någonsin har färgat det? :) Bra blogg btw!
- Tack! Mina naturliga lockar är en aning mindre och krulligare. Så här ser det ut utan föning, lockning eller något annat. Ruffsigt. Jag brukar locka överhåret med en smal locktång. Jag hade uppklippt hår när jag hade kortare men nu är det uppklippta nästan borta. Jag har aldrig färgat det men däremot har jag tonat det och slingat det för några år sedan.

Vart handlar du dina kläder mest?
- H&M och Zara.

Hur tvättar du ansiktet? (du har ett fint och rent ansikte!)
- Jag använder Gentle Waterproof Eye Make-up Remover från Nivea för att ta bort ögonsminket och Cliniques Liquid Facial Soap för hela ansiktet. Efteråt använder jag ansiktskrämen oil-free moisturiser från Neutrogena.

Solar du solarium mycket?
- Jag solar väldigt sällan, några få gånger under vintern för att inte vara lika vit som snön, men jag använder för det mesta en mild brun utan sol under vintern istället.

Tänker du mycket på vad du äter och tränar du ngt?
- Nej, inte särskilt mycket. Jag försöker iallafall att inte äta för mycket skräpmat och färdiglagat, men jag trycker i mig för mycket sötsaker för mitt eget bästa. Jag tränar inget speciellt men ibland har jag perioder då jag försöker träna på egen hand några gånger i veckan genom att springa eller gymma. Perioderna tar dock slut ganska fort…

Hur lång är du och hur mycket väger du?
- 165 cm, för tillfället väger jag omkring 56 kg.

Vad använder du för bh när du har lite lösa klänningar/blusar?
- Det beror på materialet, men oftast bh:ar med slät yta. Jag anpassar färg efter klädplaggets färg.

Hur tar du hand om ditt hår? (ser ju smashing ut)
- Tack, men mitt hår är väldigt slitet, särskilt topparna som inte klippts på länge. Jag tar tyvärr inte så bra hand om håret, det enda jag gör är att jag använder värmeskydd när jag lockar/plattar det.

kan du inte gör några inlägg med "how to match" snygga enkla plagg?
- Ni kan se hur jag matchar mina kläder på mina vanliga bilder.

KÄRLEK, VÄNNER, FAMILJ

Vem är din bästa vän?
- Jag har flera nära vänner och några som står mig närmast, och ingen kan ersätta någon annan. I perioder umgås jag mer med vissa än andra. Jag kan dock säga att den jag hade ringt i nödfall just nu är Karin, vi har gått igenom mycket tillsammans, särskilt det senaste halvåret, och jag har växt väldigt mycket som människa tack vare henne. Men jag älskar mina närmaste vänner lika mycket!

Hur är du i ett förhållande? Toffeltjejen? Dominant? Osv
- Jag kan vara en riktig hitlerbrud ibland, haha. Men jag är väldigt envis och gillar att bestämma oavsett vad det gäller.

Är du muslim? är dina förldrar muslimer? vet dom om din pojkvän? tycker dom att de är okej? // önskar mina föräldrar tyckte de var okej för mig:((
- Ja, jag är muslim men varken jag eller mina föräldrar är särskilt religiösa. Ja, Jasmin har så gott som blivit en del av familjen, haha. Det förstår jag att du gör, jag vet inte hur gammal du är men ju äldre du blir desto mer kommer du kunna argumentera för din vilja, och förhoppningsvis kommer dina föräldrar visa mer förtroende och förståelse för dig.

Hur länge har du och jasmin varit tsm? tror du på att ni håller föralltid? kan du se dig i brudklänning bredvid hnm? ni passar så otrligt mycket LOVE
- Vi har varit tillsammans i ett och ett halvt år. Jag har alltid tyckt att det är dumt att säga ”för alltid” i vår ålder, det är många år kvar tills jag ska gifta mig så jag skulle inte kunna se mig själv i brudklänning med någon överhuvudtaget nu.

Hur träffades du och Jasmin ? :)
- Jag önskar att jag kunde dra en romantisk historia här men icke. Vi träffades i Sarajevo för två somrar sedan genom gemensamma vänner när vi var ute en kväll. Efter det träffade vi på varandra i Sverige när vi umgicks i gemensamt sällskap, började prata på msn, facebook osv. Vi blev vänner och efter några månader ledde det ena till det andra.

Var jasmin den första du hade sex med?
- Åh sLuTa VaRa Så PiNsAmMaAa DåÅ. Nej.

Hur är jasmin som pojkvän? :)
- Han är en underbar pojkvän!

är du tjejen alla killar kollar på när du är med dina tjejkompisar?
- Jag har många snygga tjejkompisar så vi delar nog på killarnas blickar.

Jobbar din pappa som arkitekt i stockholm?
- Ja, det gör han. Vore ganska jobbigt om han jobbade någon annanstans.

bråkar du någonsin med din pojkvän? isf hur hanterar du det?
- Ja, det är klart att det händer då vi båda alltid säger vad vi tycker och tänker, och vi är inte alltid överens. Större bråk har vi dock väldigt sällan, men då det händer brukar det se ut som så att vi skriker på varandra och hetsar upp varandra som eld och olja eftersom ingen av oss är särskilt lugn, jag bölar som vanligt, vänder mig till min psykolog (mamma), lugnar ner mig, vi pratar ut om hur vi känner, varför vi är arga/ledsna och försöker förstå varandra. Då löser det sig alltid.

ÖVRIGT


Dejta?
- Nej, tack det är bra.

Kad ces biti u Sarajevu ovog ljeta? Pa da odemo na kafu :D
- Od 29. juna, pridji ako me vidis!

Hur skulle du reagera om läsare kom fram till dig och bad om att ta en bild, berömde dig för din blogg osv? Jag såg dig på Dino Merlin konserten men vågade inte gå fram, haha. Ha det bra och tack för en underbar blogg! :*
- Jag skulle bli väldigt glad, och överraskad! Det var faktiskt en tjej som kom fram på just den konserten och jag tyckte att hon var väldigt söt som vågade gå fram.

Känner du ines delilovic ? hur känner du henne? är ni släkt?
- Jag känner henne genom Jasmin eftersom deras familjer känner varandra sedan långt tillbaka.

hur många läsare har du?
- 300-350 om dagen om jag uppdaterar dagligen.

Hur har du fixat layouten till din blogg? Jättefin :)
- Tack, jag har testat mig fram och det jag inte visste sökte jag efter på bloggar som t.ex. http://designadinblogg.se.


Kommentarer
Postat av: Jana

Hej beundrar verkligen din blogg och sättet du skriver på. Du sa att din pappa också är arkitekt. Pluggade han arkitektur i Sverige eller Bosnien?

2011-06-21 @ 12:00:52
Postat av: Lana

Jana: Tack! Han pluggade arkitektur i Bosnien.

2011-06-21 @ 14:53:13
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vad anser du om att förlora oskulden tidigt alltså innan man fyllt 18 år? :)

2011-06-21 @ 16:04:22
Postat av: Anonym

Äter du nötkött eller brukar du äta gris?

2011-06-21 @ 20:36:12
Postat av: Lana

anonym: Är det inte ganska uppenbart vad jag tycker om det om du läst igenom mina svar..?

Jag tycker att så länge man gör det för sin egen skull och inte för någon annans, är tillräckligt gammal för att förstå vad oförsiktighet kan ge för konsekvenser, och om man gör det när det känns helt rätt och tillsammans med någon man litar på - varför inte?anonym: Du får det att låta som att det bara finns de två alternativen. Jag äter nötkött, kycklingkött, fisk och det mesta före gris eftersom jag inte gillar griskött, tycker det finns mycket godare alternativ. Vi brukar inte heller ha griskött hemma. Men det vore fel att säga att jag inte äter gris för att jag är muslim när jag äter godis med gelatin exempelvis (många muslimer tänker inte ens tänker på det). Jag brukar dock använda den ursäkten för att få annan mat, haha. Men blir jag bjuden på en capricciosa har jag inga problem med att äta. Som min gammelmormor sa: "Ne ulazi grijeh na usta nego iz usta" (synd kommer inte in genom munnen utan ut genom munnen)

2011-06-21 @ 21:23:04
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jo , undrade bara lite vad du tycker. Håller med där fast tycker der finns gränser inom det. Vissa tycker jag inte har självrespekt och om man frågar mig så tycker jag inte det är bra att byta partners tidigt , jag e mer för det att man håller sig till en då man är så ung alltså 16-20 år kanske. Men men alla har ju sitt. Intresseant att höra vad du tycker. Men vad anser du om bosniska killar som e ute efter oskulder hela tiden osv ? Tycker du det är bra eller inte ? Speciellt då man ska gifta sig. Visst alla e inte sådana men många.

2011-06-22 @ 10:32:07
Postat av: Anonym

Vill tillägga mer saker angående det med griskött osv haha. Tycker det din gammelmormor sa var bra men även om man inte e religiös tycker jag man ska respektera i alla fall ''huvudsakerna'' inom religionen som att t.ex. inte äta gris. Jag e själv muslim men inte religiös fast skulle inte kunna äta gris. Ne pise bez razloga sto ne trebaju muslimani da jedu svinjetinu , meni je vaznije kakav si kao osoba al ipak mislim da nije dobra odluka da se jede svinjetina ako pripadas islamskoj vjeri.

2011-06-22 @ 10:42:03
Postat av: Anonym

Duktig du är!

2011-06-22 @ 17:33:02
Postat av: Lana

anonym: Jag vet inte vad du har träffat för bosniska killar men de låter i mina öron ganska primitiva (eller religiösa, men då borde även de själva vara oskulder) och de tänker inte i närheten så som majoriteten bosniska killar jag känner till. Sedan tror jag att det finns många som föredrar att tjejen inte har legat runt alldeles "för mycket" men jag tror det finns många bosniska tjejer som tänker så om killar också.Ang. griskött, jag tycker det finns mycket inom islam som man kan kalla för "huvudsaker" före att inte äta griskött. Ne pise valjda nista bez razloga, men du följer inte allt antar jag eftersom du säger att du inte är religiös.

Det är din åsikt, min åsikt är att det är en aning konstigt att som muslim säga att man absolut inte äter gris endast av den anledningen att det står så i koranen, men sedan gör man en massa annat som går emot vad som står i koranen. Nu menar jag inte att just du gör det eftersom jag inte känner dig, men det gäller mig och alla andra som gör det.

2011-06-22 @ 19:16:39
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ja alla tycker olika helt enkelt , man gör som man vill men jag vet själv vad jag tycker är bäst angående det. Men sedan tycker jag inte att man är primitiv om man vill ha någon oskuld som kille och att han måste vara det bara för hon är men det beror på helt enkelt hur man är som person. Ofast så är det killar som ej kan hålla sig till en hela livet (alltså att ha sex med en hela livet) men nog om det. Alla tycker olika hehe.Nej jag följer inte allt haha sedan är det inte så att jag ej äter gris bara för det står så i koranen om jag så vore kristen hade jag heller inte ätit det för det är så äckligt da izvines och onyttigt. Men for shore jag respekterar det och vissa saker inom islam men inte mer än så.

2011-06-22 @ 19:29:50
Postat av: Ines

hah kul att någon frågade om mig.. =p

2011-06-22 @ 21:58:46
URL: http://ninano.devote.se
Postat av: Leila

Eftersom min syster har släktforskat kan jag berätta att vårt efternamn är tyskt och att vi härstammar därifrån, Keep up the good work ;)

2011-06-23 @ 13:00:31
URL: http://leilakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Finns turkar som heter Karat också, Leila

2011-06-24 @ 17:30:55
Postat av: Anonym

Lana: Du skrev en gång att du hade lite turkiska rötter. Några från din släkt hade gift sig med "rika turkar"

2011-06-24 @ 17:46:51
Postat av: Anonym

EFtersom du är bra på att argumentera för din sak, har du funderat på att diskutera på forum osv? Eller du du kanske brukar göra det?

2011-06-24 @ 17:48:33
Postat av: Lana

Leila: Åh vad intressant! Vill också släktforska men det har alltid känts som att det är svårt för oss, haha.anonym: Ja, av det jag har fått höra så var min mormors morfar turk. Dock har det inget med efternamnet att göra eftersom det är från mammas sida, om det var det du hoppades på.anonym: Nej, det brukar jag inte göra, jag känner inget behov av att diskutera bara för att diskutera.

2011-06-24 @ 18:07:56
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Nu blev man nyfinek lite hehe. Så du bär inte pappans efetrnamn elr ? :)

2011-06-24 @ 20:07:03
Postat av: Lana

anonym: Jo det gör jag, jag menade att mitt efternamn inte har något att göra med min mormors morfar.

2011-06-25 @ 01:58:27
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Nej, jag kommer ihåg att du skrev att det var från den sidan av din familj, men minns att du skrev "turkar" alltså att det var flera. Jag minns dock inte allt som stod i detalj.

2011-06-25 @ 14:39:05
Postat av: Lana

anonym: Det är möjligt att det var någon mer, minns inte heller vad min mormor berättade riktigt, det var några år sedan. Förstår inte varför detta är så intressant?

2011-06-25 @ 15:20:20
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Leila

Haha kan inte hjälpa att jag skrattar lite för mig själv "finns turkar som heter Karat också, Leila" Ja men soo... Säger bara varifrån namnet kommer. Men du vet säkert bättre då ;)

2011-06-27 @ 13:03:08
URL: http://leilakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Leila: Jag menar bara att om det finns andra folkslag med efternamnet så kan man inte säga att det kommer från endast ett land, om inte dessa andra har sitt ursprung där då. Jag tror dock inte att alla turkar osv som heter det kommer från Tyskland från början.Lana: Vem har sagt att det är så intressant? Det är väl inte mer intressant än någon annan fråga du fått här bland kommentarerna. Iof så hade du en hel kategori för frågor om ursprung.

2011-07-01 @ 04:22:03
Postat av: Lana

Anonym: ingen har sagt att det är intressant men om du ställer flera frågor om något jag skrev för väldigt längesedan visar du ju ett intresse för det, och då undrade jag bara vad som är så intressant om jag är en sextondels (eller vad det nu blir) turk eller inte.

2011-07-31 @ 17:35:44
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Intresset kom ju från dina andra bloggläsare som bland annat ställde frågot om det under själva frågestunden, samt här bland kommentarerna. Jag ställde ingen fråga om det, som du ser. Men folk verkade ha ett intresse så jag nämnde att du skrivit det där förut.

2011-08-20 @ 03:27:12

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback