2011-05-31

Riga

Back from Riga. Det känns som att vi har varit borta i mer än två dygn, iallafall i kroppen. Har ont lite överallt efter vår lilla turistdag. Men det var hursomhelst värt det, Riga är en mysig stad! Den centrala delen av staden var inte för stor så man hinner se det mesta som är värt att se på den korta tid man är där. Så fort vi klev av båten och började gå mellan vanliga hus kände vi att vi var i öst. Vissa delar påminde till och med lite om Bosnien när man såg spårvagnarna, bilarna, byggnaderna, de lite spruckna trottoarerna... sedan förändrades det när man kom till gamla stan. Men vi fick iallafall känslan av att vara lite längre söderut för en dag.
Det var lite jobbigt att båten såg precis likadan ut, om det inte är samma, som den vi åkte med till Estland när vi skulle heja på Bosnien i VM-kvalet. Vart vi än vände oss påmindes vi om den galna resan med bosnierna i kalsonger som hoppade och skrek mellan alla hytter. Jag blev sjukt sugen på att göra om den... Den där once in a lifetime-resan...


2011-05-29

Off to RigaNu åker vi iväg på en kryssning till "Baltikums Paris", Riga. Ska bli härligt att åka iväg ett par dagar och dessutom få se något nytt. Jag märkte förresten att det inte gick att kommentera ett tag men nu verkar det ha fixat sig igen!


2011-05-28

Knowledge is the key

Nämn ett ord om kriget och voíla, kommentarerna ramlar in. Fungerar varenda gång. Jag kan förstå att svenskar förundras över oss från Balkan, över vår trångsynthet och envishet och ständiga tjat om samma sak. Jag planerade inte att kommentera detta vidare eftersom jag vet att det blir evighetsdiskussioner som aldrig leder någonstans. Men jag kan ge ett tips som alla kan ta åt sig av: Läs på.

Med det menar jag inte "jag vet bättre än er", utan med det menar jag att läsa på och forska om ett ämne hjälper mycket mot hat och fördomar, det hjälper mycket för en någorlunda förståelse, och för att faktiskt förstå att allt inte är svart och vitt i något så komplext som krig.

Ibland när jag läser vissa blogginlägg, facebookinlägg, kommentarer etc ser jag mig själv för några år sedan, någon som bildade sina åsikter enbart på vad mamma, pappa, mormor och farmor har sagt, utan att någonsin öppnat en bok om det själv. Jag är absolut ingen expert kring ämnet nu heller, men under mina år i högstadiet och gymnasiet har i princip alla mina arbeten där jag fått välja någorlunda fritt haft någon koppling till Bosnien, av den anledningen att jag vill veta mer och jag vill förstå mer. Jag har bland annat forskat kring mitt lands historia, om varför vi blev muslimer, om kriget, om Bosniens politik, om Serbiens politik, om nationalistisk propaganda, om nationell identitet. Utöver det har det också hjälpt att läsa på om socialpsykologi och varför människor agerar som de gör. Jag har i alla mina arbeten varit tvungen att tänka källkritiskt, att se saker ur olika perspektiv och läsa på mycket litteratur om både det ena och det andra. Och jag kan säga att min syn på saker och ting har förändrats väldigt mycket under bara dessa år. Inte bara för att jag vet mer, utan jag känner att jag har mer belägg när jag väl yttrar mig om något. Du behöver inte dela min åsikt, men om du har läst på, varit villig att ta åt dig av information och inte bara kasta den för att den inte stämmer överens med dina åsikter, och åtminstone försökt se saker ut flera perspektiv, då kan jag acceptera att du har din åsikt och jag har min. Om inte så kommer jag inte att hata dig för att du inte delar min åsikt, vilket många gör, men jag kommer att tycka synd om dig för att allt du vet grundar sig på t.ex. dina föräldrars ord. Oftast väljer jag i sådana fall att inte ens börja diskutera något med människan, och då ska ni veta att det gäller alla, jag har även svårt för att diskutera med en bosnier när jag märker att personen inte har läst på en rad om ämnet själv.

Efter att ha gått samhällsprogrammet i tre år kan jag till och med medge att jag brukar tänka kritiskt till det mina föräldrar säger. De vet säkert mer än mig om mycket, men jag tror även att jag vet mer än dem om en del. De har upplevt vissa saker och ser dem ur sitt perspektiv, medan jag har forskat om flera perspektiv. Om jag håller med dem i något vill jag åtminstone kunna säga att det är för att jag själv läst om det och bildat min uppfattning efter det. 
Om några år hoppas jag att jag vet mer och har utvecklats ännu mer.

Självklart spelar de känslomässiga upplevelserna roll i bildandet av våra åsikter och attityder, och det är inte så konstigt att bosnier lättare sympatiserar med bosnier och serber sympatiserar med serber beroende på vad man blivit drabbad av själv. Jag håller med vissa av er som kommenterade om att bosnier var tvungna att försvara sig. Hur skulle Bosnien sett ut idag om man inte alls hade försökt försvara sig? Men, vad man också måste förstå är att det faktiskt finns serber som stod inför samma val, döda eller dö själv. Sedan finns det även väldigt många som dödade och stödde dödandet utan att behövt göra det valet, bara av rent hat. Jag kan, trots allt jag har läst på om varför si och varför så, inte sluta känna avsky mot människor som Mladic, och jag kan inte förstå människor som ser en sådan person, som mördade civila ur rent hat, som en hjälte. Han dödade inte 8000 soldater som attackerade hans hem. Han dödade även flyktingar, civila, människor som inte alls var något hot mot hans land. Ni lurar er själva och jag tycker synd om er som tror att han gjorde något gott. Som inte kan se kritiskt på hans egna uttalanden, som viftar bort det med ursäkten "media vinklar allt mot oss". Håller ni även med honom om att muslimer inte är människor? Det han har gjort och sagt har ni svart på vitt. Stödjer ni det kommer jag aldrig att förstå er. Och jag stödjer hans mördande av civila lika lite som jag stödjer en bosniers mördande av civila.

Kunskap är guld värt. Det är vad jag ska lära mina barn. Jag ska inte lära mina barn att hata. Utan jag ska lära mina barn att läsa på om det jag berättar för dem, att ifrågasätta, att tänka kritiskt, att ha rätt till sin åsikt men att även ha belägg för den. Jag ska lära dem att inte hata andra för att andra inte delar deras åsikter. Jag ska lära mina barn att vända ryggen mot människorna som hatar dem för deras åsikter, jag ska lära dem att det inte är värt att lägga tid på sådana människor. Jag ska lära dom vad hat kan göra, och vad kärlek kan skapa. Och vad kunskap kan ge dem. Jag ska lära dem att tycka synd om dem som inte vet det. Men tills dess har även jag mycket kvar att lära.


2011-05-26

Skansen

Ni är ganska aktiva med kommentarer på sistone, väldigt roligt tycker jag! Jag kunde nästan ha haft en frågestund ändå haha. Jag tycker även att det är kul när personer från andra länder kommenterar, till exempel från Tyskland och Kanada (riktig skräll). De gånger det har hänt har det slutat med att vi har en liten konversation. Väldigt intressant måste jag säga. Det är kul att prata med människor överhuvudtaget, det enda som känns lite skumt är att ni vet vem jag är medan jag inte har någon aning om vilka ni är.

Hursomhelst, det märks att alla kurser i skolan lider mot sitt slut. Vi har redan haft den sista lektionen i några av dem. Idag avslutade vi ännu en kurs med en tur till Skansen. Jag börjar kunna stället nu, det känns som att jag besöker det varje år med andra personer. Men jag älskar området på Djurgården så mig gör det inget. Imorgon är vi lediga och jag är förhoppningsvis klar med alla skoluppgifter då!
2011-05-26

Justice will never be done

Vill inte lägga upp en bild på nyhetsartikeln här, tycker sådant smutsar ner min blogg, men gå in på vilken nyhetssida som helst så vet ni vilken nyhet jag syftar på. Gripandet av Mladic, 16 år senare. Jag tänker inte kommentera det vidare, jag vill bara att ni ska ta en titt på bildspelet längst ner av artikeln, på massgravarna, för att förstå vad det handlar om.


2011-05-25

Sarajevo

Sarajevo 29/6 - 27/7, biljetterna är köpta! Jag undrar verkligen hur det lyckades bli en hel månad när jag bara hade planerat att vara där i högst en vecka eller två. Men tiden kommer gå fort, och en vecka i Kroatien är också inräknad. Det känns skönt att ha det fixat, det svider lite i plånboken bara. Det är sjukt dyrt med flygbiljetter till det lilla landet när man är så här sent ute. Men det är värt det. Kan inte riktigt förstå att det bara en är månad kvar...
2011-05-24

Every little thing is gonna be alright

Min miserabla pluggdag blev plötsligt så mycket bättre. Nu börjar allt falla på plats. Mamma ringde och sa att det fanns extra arbete hos henne en vecka i juni. Det är precis vad jag behöver! Lite extra jobb, extra tusenlappar, extra möjligheter. Ikväll ska även biljetterna till Sarajevo bokas! Jag insåg att jag inte kommer ha mycket tid över innan jag åker. Vi slutar sist i Stockholm, så med studenten och allt vad det innebär, en veckas jobb och en kryssning till Riga blir veckorna innan Bosnien fullspäckade. Helt underbart! I och med extra slantarna blir kanske även resan med mina tjejer efter Bosnien och Kroatien aktuell. Men det bestämmer jag när jag vet om jag ska plugga vidare eller inte.
Åh, jag älskar när allt bara löser sig så här fint. Och jag älskar att jag har en halv ben&jerry i frysen för att fira detta med.


2011-05-23

Söndag

Skönt att den här veckan är över, pain in the ass är vad den har varit. För mycket plugg, för mycket känslomässig berg- och dalbana och för lite effektivitet, precis som veckan innan, och veckan innan den. Jag tror förresten att mitt sista skolarbete för hela min gymnasietid ska in nu på torsdag. Men jag vågar inte tänka på det, det är för bra för att vara sant.

Jag har förresten fått tillbaka mitt e-mail konto! Det var inte lite komplicerat... Med de bestämde sig för att samarbeta med mig efter att jag skickat ett hot-mail till hotmail (hehe fyndig_tjej_92). Nej, riktigt så var det inte, men efter att ha väntat två dagar på svar godkände de inte ens mina uppgifter och krävde mer för att jag skulle bevisa min identitet. När jag insåg att det är en människa som kontrollerar vad jag skriver passade jag på att skriva ett saftigt meddelande med klagomål och voíla, efter fem minuter(!) fick jag tillbaka mitt konto. Huh, trodde för en stund att det var kört, precis som när jag förlorade kriget mot FB när mitt första konto blev avstängt. Har fortfarande inte kommit över det.

Förövrigt måste jag bara säga tack till er som svarat på frågan jag ställde förra veckan, jag gillar era tips väldigt mycket och tackar så mycket för komplimangerna! Bilder och kläder verkar föga förvånande vara det mest omtyckta, men ni verkar även gilla att det är blandat vilket är kul att höra. Respons och tips ger nog varje bloggare lite mer lust att blogga.


2011-05-22

Tips: Nail hardener

Eftersom antagligen 99% av er är av det kvinnliga könet, varav några kanske, precis som jag, bryr er om något så värdelöst som naglar så kan jag väl skriva om det. De senaste månaderna har mina naglar brutits, kluvits och spruckit konstant. Det kan vara normalt under vintertid, men jag har tidigare alltid haft långa och starka naglar året runt. Jag gissar på att mina sköra naglar är resultatet av stress och vitaminbrist. Hursomhelst, lösningen på mitt "problem": Mavala Nail Hardener + Miracle Nails. Från att ha varit helt nerfilade naglar som spricker så fort de växer, till att på en vecka växa ut utan minsta spår av klyvning! Jag är så fascinerad över resultatet att jag var tvungen att skriva ett blogginlägg om det. Tack så mycket Mavala. Haha, jag känner mig som en av dem på TV Shop, "This has really changed my life, I'm not paid, I just want to share this with you". Jag kan äntligen fixa mina naglar, mitt liv är så mycket bättre nu!!!


2011-05-22

There's no need to complicate, our time is short
Vi var ett stort gäng som samlades i Rudan för att fira Jasmin med grillning, tårta och mys vid sjön. Det var väldigt härligt, jag har ätit mig mätt och skrattat så mycket att kinderna värkte. Nu är det dags för sängen efter ännu en lång dag.


2011-05-22

Spärrad mail

JAG FÅR PANIK SNART! Eller NU! Mitt e-mail konto är spärrat. Det verkar ha hackats och skickats en massa skräppost från det. Okej, fine, whatever, jag bryr mig inte, GE TILLBAKA DET NU! Hotmail suger #%#&¤! De har ingen jävla service eller någon man kan vända sig till eller skälla ut. Alla hjälplänkar med instruktioner leder till nästa länk, och nästa, och nästa och tillslut hamnar man där man började! Det funkar inte med återställning av lösenord, och igår när jag efter att ha suttit och svettats och skakat av frustration i en halvtimme äntligen hittar ett ställe där man får svara på massa frågor för att de ska avgöra min identitet kommer jag inte ihåg någonting! "Vad hade du för ämne på dina senaste mail?" HAHA, jag brukar skriva bajsprutt eller ewhfwefgi, hur ska jag veta det!? Jag skrev så gott jag kunde och skulle få vänta högst 24 timmar på att de ska avgöra om de tycker att jag är Lana Karat eller inte. Det har gått över ett dygn nu och jag börjar få panik. Jag kan varken läsa mina mail eller logga in på msn. Jag har haft den mailadressen i många år och nästan alla mina konton på andra sidor är kopplade till den mailen. Åh, jag orkar inte...


2011-05-21

LördagJobb till klockan fyra idag. När jag vaknade imorse kände jag hur värt det var att stanna hemma och sova igårkväll. Idag är vädret strålande och likaså humöret! Efter jobbet blir det grillning och ännu mer födelsedagsfirande.


2011-05-20

Mammas födelsedagIdag är det mammas tur att fylla år. Min älskade mamma. Familjen har firat henne med mat och tårta ute i det fina vädret, tillsammans med mormor och hennes syster. Det har varit en mysig men lång dag. Jag har hunnit med ganska mycket, från att ha gråtit till talen som hölls på morgonens svenskalektion, till att ha gjort ett besök hos banken, hos kemtvätten, gått en snabb runda på stan, gjort ett besök hos mormor, hos farmor och sen firat mamma. Efter en natt med bara fyra timmars sömn känner jag mest för att slockna nu. Samtidigt vill jag träffa tjejerna ikväll. Kan inte bestämma mig. Ahh, alltid samma sak...


2011-05-19

Grattis på 20-årsdagen älskling!


2011-05-18

OnsdagJag förstår inte varför jag aldrig lyckas hålla mig till min egen planering. Varför är det så svårt för mig? Jag kommer antagligen få stressa livet ut på grund av min oförmåga att att göra saker i tid. Den här veckan visade sig dessutom ha mer att göra än vad jag trodde. Jag försöker utöver det ha ett liv, jag går och fikar och träffar vänner trots att jag egentligen inte borde ha tid till det. Kanske därför jag inte lyckas hålla mig till min planering... Alltid samma problem.

Något annat jag stör mig på är att jag är överdrivet känslosam på senaste tiden. Utöver det vanliga alltså. Det känns som att jag har PMS hela månaden och gråter alldeles för ofta. Eller who am I kidding, gråter gör jag alltid. Men jag brukar vara en aning stabilare än så här. Ena dagen är jag överlycklig och andra är jag deppig, osäker och ledsen över något. Ena stunden känner jag att jag är starkast i hela världen och klarar av allt, andra stunden vill jag regrera till tre års åldern igen. Inte blir det bättre av att studenten, en känslobomb, närmar sig. Jag behöver lite stabilitet. Nu, tack.


2011-05-15

Fråga till er:

Jag tycker att jag är hyffsat bra på att svara på era kommentarer och frågor, med några få missar den senaste tiden, därför är det min tur att ställa en enkel fråga till er. Vad tycker ni mest om att läsa här? Om mina åsikter, tankar, dagar, bittra klagomål eller kärleksförklaringar till livet? Eller gillar ni mer bilder, kläder eller något annat? Vad vill ni ha mer av? Det vore kul att veta vad ni tycker, och kanske få lite inspiration på köpet. Och var inte tråkiga nu.


2011-05-15

Söndag

Återigen söndag. En grå söndag med plugg, såklart. Jag längtar till nästa helg, eller till dagarna efter onsdag då jag förhoppningsvis kommer att vara ganska fri från skola och ha lite roligare saker för mig. Varför samlas allt på helgerna jag jobbar? Jag tror att jag har haft dålig timing på alla mina jobbhelger det här halvåret. Två födelsedagar väntar hursomhelst i slutet på veckan, Jasmins och mammas, och om man kan lita på SMHI får vi finare väder nästa helg. Härligt.
I brist på annat kommer här bilder från förra fredagen, då jag och Jasmin började kvällen hos Karin med grillning och förkrök, och efteråt gick på Hannas studentskiva.


2011-05-15

EurovisionJag älskar att kolla på ESC med familjen. Det går från att vara en myskväll med lite meza, musik, skratt, roliga kommentarer, betygssättande... till att under röstningen bli något som liknar en fotbollsmatch med skrik, svordomar, buande och hoppande. Valjala sam se. Det bästa är när mamma och pappa klagar ihjäl sig på ryssarna som röstar på varandra, och sedan ropar YES!!! när Bosniens grannländer röstar. Jag rullade av skratt åt reaktionen när vi bara fick sju poäng från Kroatien, kan tänka mig att alla vi bosnier kände en kniv i ryggen där haha!
Hursomhelst, surt att Sverige inte vann när det ändå verkade vara nära ett tag. Jag hade gärna sett finalen på plats här i Stockholm nästa år. Nu kommer den inte ens vara i Europa. Dino gjorde också ett bra jobb. Men inget slår lejlaaaa!


2011-05-14

Dröm

De senaste dagarna kommer jag ihåg mina drömmar väldigt tydligt, och det känns som att de alla har haft någon betydelse. Inatt drömde jag om ormar, en väldigt obehaglig dröm som tog ett tag att få ut ur huvudet. Jag var jagad av en stor orm och i flykten dök det upp fler ormar och tillslut var jag omringad av dem. Och det var jag som hade släppt ut ormjäveln från dess bur för att jag först trodde att det var ett annat, finare djur som tyckte om mig. Den bet mig till och med men ändå trodde jag det. Jag berättade om drömmen för mamma, som tror ganska mycket på drömmars betydelse och menade att orm betyder ovän eller någon som vill en illa, och hennes kommentar var: "Ser du, typiskt dig, du är lika naiv i verkligheten".

Ja, jag antar väl att jag är det ibland...


2011-05-13

FredagJag hatar dessa högar med papper, böcker, block och tidningar som växer som en jäkla bakterieodling på mitt skrivbord. De ger mig ångest. De representerar mitt liv de senaste veckorna, för mycket av allt utan någon ordning. När jag är klar med allt skolarbete ska jag lämna tillbaka alla böcker och kasta allt jag kan kasta. Helst sätta eld på det, men kasta går också bra. Sedan ska jag ligga i sängen, kolla på mitt tomma skrivbord och må bra.

Förresten droppade en ny Illustrerad vetenskap ner i brevinkastet idag, som ni kan se överst på högen. Yey, ska läsa den som belöning när jag är klar med skolarbetet idag. Jag är en liten smygnörd. Några andra tecken på det:
- River ut sudokun ur Metro varje morgon för att sedan ta fram och lösa dem under tråkiga lektioner.
- Har otroligt lätt för att bli beroende av datorspel, mobilspel och liknande, speciellt om det är äventyrs- eller strategispel. Därför vågar jag inte börja spela något. Jag bodde i The Sims världen en gång i tiden.
- Google är min bästa vän och jag måste googla så fort jag undrar något, det kan vara precis vad som helst. Har jag inte dator eller iphone till hands skriver jag upp det ibland och googlar vid ett senare tillfälle.
Nu vet ni det också.

Hursomhelst, idag har jag hunnit med att städa och göra klart en uppsats. Och hjälpa Dennis med hans skolarbete. Jag ligger efter i min egna planering, har en till uppgift kvar att göra klart idag. Jag funderade på om jag ska följa med ut ikväll, men jag är så trött på att gå ut efter alla studentskivor. Jag vill helst bara ligga i min säng och läsa Illustrerad vetenskap.


2011-05-12

Love in rewind

Eurovision time. Tävlingen tycks bara bli sämre och sämre för varje år ändå ser jag framemot finalen varje gång. Det är lite av en tradition att sitta med familjen, som de ESC-nördar vi är, och heja och kommentera. Vår käre Dino inledde deltävlingen ikväll. Jag tyckte att låten var ganska bezveze i början, men eftersom jag hört den några gånger nu har den en aning bättre. På facebook verkar många vara övertygade om att vi kan ta hem det här. Det känns lite som att bosnierna tänker som svenskarna gör varje år, man skickar någon som är en stor stjärna i det egna landet och säger "NU VINNER VI!"... och så gör man inte det ;PppPpPp. Frågan är vad folk hade tyckt om låten om den hade sjungits av någon random Mujo eller Haso. Men vi får hoppas och heja. När det kommer till eurovision är vi bosnier alltid lojala röstare. Jag undrar också hur det kommer gå för Sverige. Jag kan inte komma över den dumma texten. "Stop don't say that it's impossible, 'cause I know it's possible"... come on? Refrängen ska jag inte ens gå in på.
Nu räcker det innan jag börjar kommentera varje låt. Jag lämnar det till lördag.


2011-05-12

How soon is nowChill on the balcony. Jag älskar att sitta här ensam med mat och musik, och datorn nu då eftersom solen ändå har gått i moln. Det är bra att kunna njuta av att vara ensam, det är nog bland det mest avslappnande jag vet.
Snart är det dags för en powernap innan pluggandet. Eller bara nap, för man får ingen jävla power av det iallafall. 


2011-05-11

Onsdag

Jag slits mellan att vara lycklig över vädret och olycklig över plugget. Jag har inlämningar/prov varannan dag nu fram till fredag nästa vecka. Jag har så mycket att hinna med medan kroppen skriker efter sömn och vila. Men det löser sig. Nästan alla uppgifter vi har är de sista i varje ämne. Sista i gymnasiet. Tänk vilken befriande känsla när man är klar. Måste hålla ut lite till bara. Jag ser ändå till att unna mig lite av livets goda under soliga dagar som denna.


2011-05-10

Summer lovin'

HEJ SOMMAR! Vad jag har saknat dig! Över en helg blev allt plötsligt grönt, varmt och skönt. Och helt underbart.
Livet var lite mindre underbart i helgen då jag var ett riktigt PMS-monster med irritationsutbrott och gråtattacker. Jag var dessutom helt utmattad efter att ha försökt hinna med för mycket i fredags och lördags och har legat helt utslagen hemma resten av helgen, med en förjävlig mensvärk. Därav blev det inget bloggande heller. 
Idag mår jag däremot underbart och var dessutom ledig, därför passade jag på att njuta av sommardagen med Jasmin. Jag älskar dagar som denna. Jag älskar att många fler sådana väntar. Jag älskar att njuta av livet.2011-05-05

Torsdag

Jag och mamma möttes i stan efter skola och jobb för ett besök på Axelsons SPA. För första gången i mitt liv fick jag avnjuta en timmes helkroppsmassage med aromaoljor. Det var det skönaste jag gjort på länge. Hade det varit en till människa där inne med uppgiften att hålla på med mitt hår hade jag nog varit in heaven. Jag får se till att bli ekonomiskt oberoende en vacker dag så jag kan fixa ett spa hemma och anlita människor för att ta hand om mig.

Men, tillbaka till verkligheten. Lugnet försvann ganska snabbt när jag kom hem och blev påmind om allt annat. Jag har fortfarande skolarbete som väntar, som jag förmodligen kommer sitta med hela natten. Imorgon ska även projektrapporten in, på kvällen väntar fest och studentskiva, jag har lyckats dubbelboka så jag tänkte klona mig själv och gå på båda. På lördag ska jag upp och jobba och på söndag väntar ännu mer skolarbete. Jag tror att jag även har en härlig mensvärk på g. Och alldeles för mycket i huvudet igen. Och en ofungerande mage. Och dåliga sömnvanor... Ja, varför inte fortsätta när jag ändå är igång? Jag har en förjävlig ekonomi, jag har kommit ur min påbörjade träningsrutin helt, jag har för mycket önskningar, jag vill ha kakan och äta den, jag är alldeles för känslig och jag misstänker att jag har PMS.
Men imorgon återgår jag till att älska allting igen.


2011-05-03

Tisdag

Imorse var vi alla förvånansvärt pigga när vi kom till skolan, trots festandet igår. Tackar den långa sovmorgonen för det. Projektredovisningen gick bra, men ännu bättre kändes berömmet för vårt arbete som vi fick av vår lärare efteråt. Jag och Karin var obeskrivligt glada, det är längesen jag har känt mig så stolt, så nöjd och så glad över resultatet av ett arbete. Att höra lärarens ord och betyget MVG betyder väldigt mycket efter allt slit vi hade med arbetet i slutet. Nu känns det nästan lite sorgligt att det är över, hur mycket vi än önskat det. Jag har verkligen älskat att jobba (och inte jobba) med Karin. Vi har ett speciellt teamwork, först och främst för att hon är den enda människan jag klarar av att arbeta med utan problem, och tvärtom. Att vi funkar så bra ihop trots att vi båda är envisa ledartyper visar på hur lika vi tänker. Och nu är det slut. Vi har klagat tillsammans, gnällt tillsammans, velat hoppa från en bro tillsammans, men också varit stolta och nöjda tillsammans, vilket är helt underbart.

Hursomhelst, ikväll ska jag på Melisas studentskiva. Jag har verkligen ingen ork i kroppen kvar och undrar hur festandet ikväll ska gå till. Men jag får väl dansa tills jag faller ihop helt enkelt!


2011-05-03

You only live once

Jag tog rätt beslut i att gå på skivan igår, jag hade hur roligt som helst! Jag velade in i det sista men bestämde mig tillslut för att jag inte kan låta bli att gå på den sista kärrtorpsskivan (som är värd att gå på vill säga) Dessutom har man alltid kul med kärrtorpfolket och snart kommer vi inte ha så många sådana tillfällen. Jag fixade mig i turbofart, drog på mig mina converse och åkte iväg till Collage. Det var min snygga Julias klass som hade sin studentskiva denna gång. Temat var "Vi hör ihop", men eftersom jag inte hade planerat att klä ut mig tillsammans med någon skrev jag "Jag kom hit ensam" på ett linne. Väldigt uppskattad outfit måste jag säga, folk fann det ganska lustigt. Det roliga är att jag faktiskt kom dit själv eftersom mina tjejer segade på annat håll. Det var som sagt en väldigt rolig och värd kväll, och jag slapp vara the blitz!


2011-05-02

Beslutsångest

Lyssna på den kloka delen av mig själv, stanna hemma, plugga, lämna in försenad uppsats, undvika att bli mer sjuk, förbereda morgondagens redovisning, spara nödvändig energi för en lång dag med ännu en skiva imorgon... eller...
... vara ung och dum, gå på skiva ikväll också, bli sjukare, hamna efter i pluggandet, känna för att dö av trötthet imorgon?

Jag kan verkligen inte bestämma mig.

Update 22.45: MAN LEVER BARA EN GÅNG!


2011-05-02

I min väska2011-05-01

Proljece je, sve se budi, nocas neko nekog ljubiDet är med enorm glädje som jag inser att det är maj nu. Som jag har väntat på denna månad. Som jag har väntat på denna årstid. Jag vill dansa, hoppa, springa och skrika att jag älskar livet... om det inte vore för att jag måste plugga idag. Annars hade jag. Det är dock lite svårt att plugga när tankarna flyger iväg på allt härligt som väntar.
Jag tycker förövrigt att jag har varit ganska duktig med att lägga upp bilder på senaste tiden, don't you think? När sommaren och det goda livet börjar finns det mer som är värt att spara i bildform. Det lär bli en bombardering av bilder om Sverige fortsätter att ha fint väder.


2011-05-01

Mina kameror

Jag får väldigt ofta frågor angående min kamera, därför är det dags för ännu ett inlägg om det. Jag är ingen expert på kameror och kan inte jämföra med många andra, utan jag skriver bara vad jag tycker om de jag använder.
Kom ihåg att jag har redigerat de flesta bilder på bloggen genom att förstärka kontrasten.


Sony DSC-W330:
Bildexempel: Studentskiva, Dino Merlin, Chill by the grill, 90-tals skiva, och de flesta bilder från fester och liknande.
När man väl lyckas få till bilder blir de väldigt fina, med starka färger och bra skärpa, speciellt för en liten digitalkamera. Utomhus blir bilderna alltid bra. Bilderna blir ännu bättre om man lär sig att använda olika inställningar och scenval vid olika tillfällen. Till exempel är de foton med häftigt partyljus tagna med scenvalet "skymningsporträtt". Det gäller dock att ha tålamod med den inställningen, man måste hålla kameran stilla ett tag, och inte många blir lyckade. Det gäller att ha tålamod med denna kamera överhuvudtaget, ibland tar det tid för den att sätta fokus rätt när man vill ta ett foto, och vissa bilder blir suddiga. Ett annat minus är att man måste köpa ett speciellt minneskort till kameran som inte går in i datorn, därför måste man alltid använda sladd vid överföring av bilder.


Sony NEX-3:
Bildexempel: Mösspåtagning, Kungsträdgården, Fredag, Shopping, Make up.
Det här är mina föräldrars kamera som jag i princip har tagit över. Jag vet inte riktigt vad för sorts kamera den klassas som, men bildkvalitén är superbra. Jag älskar den för att den kan ge otroliga bilder, men är mindre, lättare och, enligt mig som inte är någon kameraexpert, mycket mer lätthanterlig än en vanlig systemkamera. Man kan även byta objektiv, filma i HD-kvalité m.m. Det enda som är negativt är att den fortfarande är för stor få plats i kuvertväskan, därför följer oftast den andra kameran med på fest.