2011-10-31

Arkitektutbildningen

Jag tycker att det är jättekul att det finns läsare som är intresserade av arkitektur, därför tänkte jag skriva ett längre inlägg där jag förklarar lite om utbildningen på KTH, vad som krävs för att komma in, varför jag valde den och min egen upplevelse. Eftersom jag endast gått på skolan i två månader är det mycket jag inte vet men jag hoppas att jag lyckas besvara era frågor. Undrar ni något mer är det bara att fråga! Mer om mina dagar på skolan hittar ni under kategorin "Arkitektur åk 1".

Att komma in på utbildningen:
I gymnasiet gick jag samhällsprogrammet med inriktning samhälle, trots att jag redan i högstadiet funderade på att plugga arkitektur. Jag visste att jag kunde välja till matte C som individuellt val för att ha behörighet till arkitekturprogrammet. När jag sökte var behörighetskraven matte C, samhälle A, naturkunskap B (som kunde ersätta kemi A + fysik A) men i och med gymnasiereformen har jag inte längre koll på vilka behörighetskraven är.
Till arkitekturprogrammet kan man bara söka en gång om året. Det finns tre sätt att komma in på utbildningen och man kan söka i alla tre grupper samtidigt. Du kan söka genom dina betyg, genom högskoleprov eller genom att göra arkitektprovet. I år var intagningenspoängen 21,90 om man sökte genom betyg. Denna siffra varierar från år till år beroende på antalet sökande men har alltid varit väldigt hög då det är en populär utbildning. Då jag kom in genom mina betyg och aldrig gjorde arkitektprovet kan jag inte berätta mycket om det men det går att läsa om provet här.

Allmänt om utbildningen
Arkitektutbildningen är fem år lång och delas upp i tre basår (åk 1-3) på den grundläggande nivån och två fördjupningsår (åk 4-5) på den avancerade nivån. Under basåren är hela årskursen uppdelad i fem lärarlag med ungefär 20 studenter i varje. Varje lärarlag har två arkitekter och en konstnär som följer oss under våra projekt. Vi har alla gemensamma föreläsningar, mål och krav, men exakt vad uppgiften under varje projekt är skiljer sig åt mellan lärarlagen. Utöver projekten finns obligatoriska kurser i t.ex. representation, arkitekturteknik och arkitekturteori/-historia som pågår parallelt med projekten. Det tredje året inleds med stadsbyggnad och kan avslutas med kandidatexamen.
Här kan ni se vårt årsschema. Längst ner kan ni se de obligatoriska kurserna som de olika färgerna representerar.

Varför jag valde utbildningen
Då min pappa är arkitekt har jag till stor del vetat vad yrket innebär och alltid tyckt att det verkar intressant. Jag har alltid gillat att rita, pyssla, vara kreativ och syssla med olika former av problemlösning. Eftersom jag under mina år i skolan inte funnit något annat jag kan tänka mig att jobba med har jag hållit kvar vid arkitektplanen.

Min upplevelse hittills
Jag var länge inställd på att studera direkt efter gymnasiet men började sista året tveka och fundera på om jag ska ta ett års uppehåll. Jag sökte ändå, mest för att se om jag kommer in, och hade nästan helt bestämt mig för att inte börja i år innan jag fick beskedet om att jag blivit antagen. Min magkänsla fick mig tillslut att tacka ja och jag började med inställningen om att jag inte förlorar något på att prova. Idag är jag väldigt tacksam att jag gjorde det för hittills är jag mer nöjd och trivs bättre än jag överhuvudtaget hade kunnat tänka mig att jag skulle göra innan jag började. Under dessa två månader har jag förstått att jag verkligen vill arbeta med detta och att det passar mig väldigt bra. Jag är medveten om att min inställning och vilja kan komma att förändras, men just nu finns det absolut inget annat jag vill göra. Jag kan inte tänka mig något bättre jobb än ett där jag får uttrycka min kreativitet och skapa något själv åt andra människor. Ett jobb som även är ett intresse.

En väldigt stor anledning till att jag trivs är den sociala miljön och de härliga människorna jag hamnat med. Vi är en väldig blandning av olika personligheter och åldrar som alla går bra ihop och delar ett gemensamt intresse. Tack vare dessa lärargrupper på 20 personer finns fortfarande en trygg klasskänsla och gruppgemenskap som jag trodde att jag skulle förlora efter gymnasiet. Eftersom våra dagar är långa spenderar vi dessutom väldigt mycket tid tillsammans. Obligatorisk tid är 9-5 men det händer ofta att man sitter kvar och jobbar då vi arbetar mycket praktiskt. Skolan är öppen 24/7. Detta arbetssätt passar mig förövrigt bra då jag har svårt för att plugga hemma. Oavsett vilken tid jag kommer hem är det otroligt skönt att kunna komma hem och koppla bort skolan. Jag vet dock att det kommer bli mer plugg hemma när vi ska skriva hemtentor och när vi börjar jobba mer med datorprogrammen.

Jag tvekade om att börja plugga direkt då jag var rädd för att bli alldeles för ockuperad av utbildningen. Idag är jag ockuperad av utbildningen, men jag har inget emot det. Jag vill vara ockuperad av det här. Jag har inget emot att spendera mycket tid i skolan då jag tycker att det vi gör är roligt och jag har alltid andra människor omkring mig som jag har kul med och som går igenom samma sak som jag.

Efter detta långa inlägg vill jag slutligen säga att om du vill studera arkitektur, fight for it! Intagningsgränsen må vara hög men det finns alltid ett sätt att komma in, även om det kan ta flera år av försök. Ge inte upp för lätt, det handlar trots allt om något man ska göra livet ut, och jag tror att det är väldigt viktigt att jobba med något man tycker om.


Stockholms fulaste byggnad som numera är mitt andra hem.

2011-10-29

HalloweenmaskeradIkväll blir det halloweenmaskerad/födelsedagsfest hemma hos en tjej i min klass! Eftersom jag är rätt idélös och lat kör jag på något gammalt och går som Snövit. Hoppas på en rolig kväll!

2011-10-29

Promenad


2011-10-29

Sometimes I get a good feeling

Projektintroduktion, studiebesök, byggnads- och rumsanalyser, arkitekturhistoria, utflykt och platsanalyser...
Vi har sysslat med lite av allt denna vecka vilket har fått den att gå väldigt fort. Utöver skolan har jag bland annat hunnit med att slösa bort en del av mitt nyinkomna studiebidrag på shopping, lättat själen genom att umgås med my woman Karin och idag efter skolan "tagit en bärs" (cider i mitt fall, men det förstör hela uttrycket) med folk från klassen, något som verkar bli en fredagstradition. Nu är jag hemma och är fortfarande rastlös och partysugen. Men jag väntar till imorgon med att ge utlopp för festlusten då det blir halloweenmaskerad!

Något annat roligt
är att vi idag började diskutera studieresan som ska göras i vår. Klassen har siktat in sig på... TOKYO! Jag vågar inte ens tänka på det än, det skulle vara för bra för att vara sant. Men möjligheten finns. GAH!!!


2011-10-29

Framtidens arkitekter

Eftersom våra dagar i skolan är långa tenderar folk att spåra ur en aning ibland. Här har mina classmates anordnat ett tornerspel. Ni tror väl inte att vi sitter och jobbar hela dagarna?


2011-10-25

This is what I'm made of


Arbetet med det nya projektet har fortfarande inte kommit igång, så än är jag lugn och harmonisk. Idag har vi istället haft föreläsningar hela dagen. Jag kunde knappt hålla ögonen öppna, trots att ämnena var intressanta. Det är vissa föreläsares lugna och entoniga röst som är problemet, de kunde lika gärna gett mig en kudde och sömnmedel...

Bara så att alla mina gamla gymnasiekamrater vet, jag är fortfarande likadan. Jag sover fortfarande för lite, jag trycker fortfarande på fel knapp när jag ska snooza och kommer sent, jag har fortfarande svårt att hålla mig vaken under föredrag, jag är fortfarande värdelös när det kommer till att kolla skolmailen, jag är ännu mer värdelös på att läsa de texter vi får i uppgift att läsa till föreläsningarna och jag klarar mig fortfarande inte utan en massa sötsaker under dagen. Det tog inte lång tid innan mina nya mates la märke till mina härliga slacker-egenskaper, haha. Jag saknar Karin, jag behöver någon som är värre än mig! Och någon som är villig att ge mig en ordentlig örfil när inget annat hjälper mot sömnigheten, vilket jag av erfarenhet vet att hon är.

2011-10-24

Days of fallEfter lördagens tentapub var det riktigt skönt att spendera söndagen genom att bara ligga hemma, gå på höstpromenad och avsluta dagen med bio. Det är synd att vi får så lite av dessa soliga höstdagar innan vintern slår till.


2011-10-24

Nytt projekt

Idag har hela dagen gått åt introduktion av det nya projektet. Vi kommer ha mycket att göra, men vi ska jobba med detta resten av terminen och jag ser fram emot att börja! Innan vi fick reda på detaljer kring uppgiften gjorde vi några mindre uppgifter under dagen som en del av introduktionen. Jag och några till åkte till Stadshuset för en guidad tur. Precis som med slottet som vi besökte för några veckor sedan blir de tråkiga byggnaderna en aning intressantare när man får höra historien bakom dem. Efter besöket hade vi some time to kill på ett fik innan vi drog tillbaka till skolan.


Jag var bara tvungen att ha med sista bilden på the rape snake, observera att huvudet är brunt hahaha... Ursäkta humorn.

2011-10-22

Teckning


Dessa teckningar är lite av det jag har sysslat med undet konstveckan. Vi har jobbat med kolteckning, linjeteckning och att rita med sudd i grafit. Det har varit en skön vecka med mitt härliga lärarlag. Alla trivs riktigt bra ihop. Informationen vi fick om att någon kunde tvingas byta lärarlag då vi är för många i vårt tycks ha stärkt gruppens dynamik ytterligare (det finns fem lärarlag med ungefär 20 personer i varje). Men det blir inget byte som tur är!
Nu har jag hunnit återhämta mig tillräckligt efter förra projektet och är taggad på att sätta igång med ett nytt på måndag!

2011-10-19

Animals

Denna vecka har vi konstvecka då vi för det mesta ska öva på att teckna. Det passar perfekt för mig då jag älskar att rita men behöver lära mig mer om tekniker och olika verktyg. Igår började vi dock med något annat än teckning...


Vårt lärarlag fick i uppgift att bygga stora djur av kartong och delades upp i två grupper för att göra ett djur var.Det blev väldigt mycket skära, vika och limma.Min grupp byggde en stor gorilla.Tillslut hade vi två färdiga djur med gorillan och den tre meter höga giraffen...... som vi sedan ska rita av med med olika verktyg och tekniker...... och ha lite kul med. Awesome maskeraddräkt or what?Me and my pet.Don't mess with it.Just give it some lovin'.And pimpin'.


2011-10-18

Happy times


Jag njuter av vardagen trots att vi går mot mörkare tider. Jag tycker att det är kul i skolan och ser framemot nästa dag trots att jag är trött. Jag har det bra som det är men vet att så mycket mer väntar. Jag är glad. Godnatt!

2011-10-16

Moj je zivot igra bez granica

Sitter och kollar på ett program tillägnat Tose Proeski då det idag har gått fyra år sedan hans död. Artister från hela Balkan sjunger hans låtar och jag sjunger med och fäller ett par tårar. Vilken fantastisk människa och sångare. Jag är fortfarande övertygad om att han skulle ha blivit störst på Balkan. Jag har nog sagt det någon gång tidigare, men jag kommer verkligen aldrig komma över det faktum att jag aldrig kommer få höra nya låtar från honom eller se honom live...


Pratim te Da l' si sretnija Igra bez granica Rane na usnama Cija si Boze brani je od zla Zao mi je Jedina Srce nije kamen Ubijas me usnama Jos uvijek sanjam da smo zajedno The hardest thing

2011-10-15

Spaghetti and glueJag kom hem i onsdags men har inte kunnat ta mig upp ur sängen på två dagar. Att efter en energikrävande dag hålla sig vaken till nästa morgon då flyget åker tillbaka är inget jag rekommenderar, det är svårt att beskriva tillståndet vi befann oss i. Jag har dessutom haft ont i kroppen och knappt kunnat gå då jag överbelastat några muskler i benen. Jag har verkligen fått smaka på Utmattning. Som att det inte var nog efter förra veckan...

Imorse hade jag dock hunnit återhämta mig tillräckligt mycket för att ta mig till skolan. Efter att projekt 1 avslutats är det skönt med lite omväxling innan nästa stora projekt sätter igång. Vi har jobbat mer inom andra kurser som pågår parallelt med projekten under året. Inom representationskursen har vi börjat jobba med datorprogram, och inom teknikkursen har klassen de senaste dagarna haft en workshop då vi fått studera hållbara konstruktioner bland annat genom att bygga broar av spaghetti och lim. Kul och lärorikt måste jag säga! Som avslutning skulle vi hänga så mycket vikt vi kunde innan bron gick sönder för att se vilken som håller bäst. Det är sjukt hur mycket spaghetti och lim kan bära, bara man bygger rätt. Nästa vecka ska ha vi konstvecka!

Då några av er ställt frågor tänkte jag skriva mer om arkitektutbildningen vid ett senare tillfälle, åtminstone om min egen upplevelse och det jag vet än så länge. Jag är glad om det jag skriver kan vara nyttigt för åtminstone en person. Jag tycker att det är jättekul om det finns intresserade läsare, arkitektur kommer nämligen bli en stor del av mitt liv.
Om det är något ni undrar, fråga!

2011-10-14

More from ParisJag vill tillbaka till Paris. Och stanna där ett tag. Jag har bara gjort två besök men känner mig redan väldigt bekväm i staden. I love it. Det är synd att jag inte har varit där under än längre tid, det enda jag hunnit med under mina två besök, bortsett från matchen, är att turista och se de vanligaste sevärdheterna. Jag vill ha tillräckligt tid att kunna sitta på uteserveringarna i några timmar, ägna hela dagar åt shopping, testa på nattlivet, sitta och läsa en bok i de underbara parkerna och se allt man inte hinner lägga märke till som en turist som är där under några dagar. Paris, I will be back.

2011-10-13

Hardcore Bosnians on tour in Paris
För att inte börja inlägget med bittra svordomar börjar jag istället med att hylla vårt fantastiska lag. De var så bra. De spelade över mina förväntningar och vi förtjänade verkligen vinsten och EM-platsen. Tyvärr slutade matchen 1-1 när Frankrike kvitterade på en orättvis straff, vilket var detsamma som förlust för oss. Oväntat var det inte. Lyckan när vi gjorde mål var helt obeskrivlig och värd hela resan, jag tror att vi alla ramlade av stolarna, men resten av matchen väntade vi på det som alltid händer när vi spelar en avgörande match mot ett av de "stora" lagen. Tillslut kommer domaren ge tillräckligt många kort, tilläggsminuter eller straff för att vi ska snubbla över mållinjen. Vi borde vara vana, men det svider lika mycket varje gång. Det hade varit lättare om fransmännen spöade oss totalt istället. Även icke-bosnier erkänner att vi förtjänade vinsten, till och med vissa fransmän medgav att vi var bättre.

Jag måste även hylla oss, alla bosnier från hela världen som tog sig till Paris för en EM-kvalmatch. Vi var över 20.000 bosnier, en fjärdedel av den fullsatta stadion, och var lika taggade som vanligt. Vi tågade runt och sjöng i ett par timmar innan vi kom till stadion och hade fortfarande energi för att stå upp och heja oavbrutet hela matchen. Jag läste att en fransk reporter sa att det aldrig tidigare hänt att fransmännen överröstats på hemmaplan. Det spelar ingen roll hur många gånger vi snubblar över mållinjen, vi kommer fortsätta att heja med samma hopp. Nästa gång vi behöver hopp är när vi spelar mot Portugal i playoff, igen.


2011-10-13

Happy Birthday Dennis

För 16 år sedan fick jag den finaste gåvan jag någonsin har fått. Sedan dess har det inte funnits någon annan jag älskar mer. Grattis min käre bror, önskar dig allt det bästa i livet.


Kad nemiri budu dio nas, i kada nam kucne zadnji cas, i tada cu Deni, kao i sad, da te volim ja.


2011-10-09

Knitted

Jag skulle behöva en helg till, känner mig inte tillräckligt utvilad trots att jag för det mesta legat hemma och tagit det lugnt med familjen. Igår åkte jag och mamma in till stan för lite mat, shopping och mother-daughter time som vi inte haft mycket av senaste tiden. Jag fick med mig hem stickat i olika färger och former. I år har jag minsann laddat garderoben med stickat för att överleva den där satans istidsvintern... som med tanke på gradantalet ute är här väldigt snart.

Hursomhelst, snart kommer my man hit och ska vara kvar här fram tills på tisdag då vi åker till Paris. Kan inte förstå att det redan är i övermorgon! Allt skolarbete fick mig att glömma bort det ett tag. Är det någon mer av er bosnier som läser som ska dit och heja? Jag vill inte jinxa det men... det ska bli helt freakin' awesome.

2011-10-07

Projekt 1

Jag vågar nog säga att jag aldrig någonsin varit så engagerad i och ockuperad av ett skolarbete. I några dagar bestod mitt liv av arbetet, skolan, människorna i skolan och inget annat. Jag åkte dit på morgonen och jobbade på projektet, åkte hem sent på kvällen och tänkte på projektet, la mig direkt och drömde om projektet. Jag orkade inte svara på sms och blev irriterad när telefonen ringde, jag såg knappt min familj och jag har inte satt på min dator på fyra(!) dagar, vilket är lång tid för att vara jag. Det konstigaste är att vi som varit i skolan under helgen och under sena kvällar inte förstår hur vi inte hunnit producera mer. Allt tar mycket längre tid än man tror, särskilt då jag inte lärt mig programmen än och gör alla ritningar för hand. Jag måste skrota tidsoptimismen. Jag kom hem klockan ett igår natt efter att ha kämpat med att förbereda en presentation (note to self: lämna alltid en hel dag till förberedelserna) och var så uppe i högvarv när jag kom hem att jag fortsatte klippa och beskära bilder till klockan tre. När jag insåg hur besatt jag blivit la jag mig för att åtminstone få några timmars sömn innan slutkritiken idag, som förövrigt gick jättebra!

Som sista uppgift, som bedöms tillsammans med de tidigare deluppgifterna, skulle vi i vårt lärarlag göra varsitt "safehouse" som skyddar mot valfritt hot, allt från jordens undergång och naturkatastrofer till stress. Kort förklarat skyddar mitt hus mot inkräktare och har en cirkelformad roterande insida som vid rotering täcker för fönster och dörrar med betongmassa samt har en del andra funktioner. Det tog väldigt lång tid att bygga en modell med roterande insida kan jag tala om! Även insidan på de färglada ritningarna kan roteras. Härligt att jag kom på det efter att jag kämpat med modellen.

Projekt 1 av 3 i årskurs 1 är klart! Vilken härlig känsla. Jag är stolt över mig själv. Men jag är så utmattad, både psykiskt och fysiskt, att jag skulle behöva några dagars sömn nu.