Lana Karat -
2011-10-31

Arkitektutbildningen

Jag tycker att det är jättekul att det finns läsare som är intresserade av arkitektur, därför tänkte jag skriva ett längre inlägg där jag förklarar lite om utbildningen på KTH, vad som krävs för att komma in, varför jag valde den och min egen upplevelse. Eftersom jag endast gått på skolan i två månader är det mycket jag inte vet men jag hoppas att jag lyckas besvara era frågor. Undrar ni något mer är det bara att fråga! Mer om mina dagar på skolan hittar ni under kategorin "Arkitektur åk 1".

Att komma in på utbildningen:
I gymnasiet gick jag samhällsprogrammet med inriktning samhälle, trots att jag redan i högstadiet funderade på att plugga arkitektur. Jag visste att jag kunde välja till matte C som individuellt val för att ha behörighet till arkitekturprogrammet. När jag sökte var behörighetskraven matte C, samhälle A, naturkunskap B (som kunde ersätta kemi A + fysik A) men i och med gymnasiereformen har jag inte längre koll på vilka behörighetskraven är.
Till arkitekturprogrammet kan man bara söka en gång om året. Det finns tre sätt att komma in på utbildningen och man kan söka i alla tre grupper samtidigt. Du kan söka genom dina betyg, genom högskoleprov eller genom att göra arkitektprovet. I år var intagningenspoängen 21,90 om man sökte genom betyg. Denna siffra varierar från år till år beroende på antalet sökande men har alltid varit väldigt hög då det är en populär utbildning. Då jag kom in genom mina betyg och aldrig gjorde arkitektprovet kan jag inte berätta mycket om det men det går att läsa om provet här.

Allmänt om utbildningen
Arkitektutbildningen är fem år lång och delas upp i tre basår (åk 1-3) på den grundläggande nivån och två fördjupningsår (åk 4-5) på den avancerade nivån. Under basåren är hela årskursen uppdelad i fem lärarlag med ungefär 20 studenter i varje. Varje lärarlag har två arkitekter och en konstnär som följer oss under våra projekt. Vi har alla gemensamma föreläsningar, mål och krav, men exakt vad uppgiften under varje projekt är skiljer sig åt mellan lärarlagen. Utöver projekten finns obligatoriska kurser i t.ex. representation, arkitekturteknik och arkitekturteori/-historia som pågår parallelt med projekten. Det tredje året inleds med stadsbyggnad och kan avslutas med kandidatexamen.
Här kan ni se vårt årsschema. Längst ner kan ni se de obligatoriska kurserna som de olika färgerna representerar.

Varför jag valde utbildningen
Då min pappa är arkitekt har jag till stor del vetat vad yrket innebär och alltid tyckt att det verkar intressant. Jag har alltid gillat att rita, pyssla, vara kreativ och syssla med olika former av problemlösning. Eftersom jag under mina år i skolan inte funnit något annat jag kan tänka mig att jobba med har jag hållit kvar vid arkitektplanen.

Min upplevelse hittills
Jag var länge inställd på att studera direkt efter gymnasiet men började sista året tveka och fundera på om jag ska ta ett års uppehåll. Jag sökte ändå, mest för att se om jag kommer in, och hade nästan helt bestämt mig för att inte börja i år innan jag fick beskedet om att jag blivit antagen. Min magkänsla fick mig tillslut att tacka ja och jag började med inställningen om att jag inte förlorar något på att prova. Idag är jag väldigt tacksam att jag gjorde det för hittills är jag mer nöjd och trivs bättre än jag överhuvudtaget hade kunnat tänka mig att jag skulle göra innan jag började. Under dessa två månader har jag förstått att jag verkligen vill arbeta med detta och att det passar mig väldigt bra. Jag är medveten om att min inställning och vilja kan komma att förändras, men just nu finns det absolut inget annat jag vill göra. Jag kan inte tänka mig något bättre jobb än ett där jag får uttrycka min kreativitet och skapa något själv åt andra människor. Ett jobb som även är ett intresse.

En väldigt stor anledning till att jag trivs är den sociala miljön och de härliga människorna jag hamnat med. Vi är en väldig blandning av olika personligheter och åldrar som alla går bra ihop och delar ett gemensamt intresse. Tack vare dessa lärargrupper på 20 personer finns fortfarande en trygg klasskänsla och gruppgemenskap som jag trodde att jag skulle förlora efter gymnasiet. Eftersom våra dagar är långa spenderar vi dessutom väldigt mycket tid tillsammans. Obligatorisk tid är 9-5 men det händer ofta att man sitter kvar och jobbar då vi arbetar mycket praktiskt. Skolan är öppen 24/7. Detta arbetssätt passar mig förövrigt bra då jag har svårt för att plugga hemma. Oavsett vilken tid jag kommer hem är det otroligt skönt att kunna komma hem och koppla bort skolan. Jag vet dock att det kommer bli mer plugg hemma när vi ska skriva hemtentor och när vi börjar jobba mer med datorprogrammen.

Jag tvekade om att börja plugga direkt då jag var rädd för att bli alldeles för ockuperad av utbildningen. Idag är jag ockuperad av utbildningen, men jag har inget emot det. Jag vill vara ockuperad av det här. Jag har inget emot att spendera mycket tid i skolan då jag tycker att det vi gör är roligt och jag har alltid andra människor omkring mig som jag har kul med och som går igenom samma sak som jag.

Efter detta långa inlägg vill jag slutligen säga att om du vill studera arkitektur, fight for it! Intagningsgränsen må vara hög men det finns alltid ett sätt att komma in, även om det kan ta flera år av försök. Ge inte upp för lätt, det handlar trots allt om något man ska göra livet ut, och jag tror att det är väldigt viktigt att jobba med något man tycker om.


Stockholms fulaste byggnad som numera är mitt andra hem.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ironiskt att just arkitekturernas byggnad 'r s[ ful haha

2011-10-31 @ 16:27:07
Postat av: Lana

anonym: Ja, det är vad man brukar säga... det värsta är att insidan inte är så mycket bättre. Men det ska som tur byggas en ny då denna är halvt nedbrunnen!

2011-10-31 @ 16:31:54
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kan du laga mat och tycker du om det ? :D

2011-10-31 @ 16:45:56
Postat av: Lana

anonym: Jag är fruktansvärt dålig på att laga mat.

2011-10-31 @ 16:51:19
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Sara

Tack för infon! :D

2011-10-31 @ 19:46:19
Postat av: Amina

Åh vad br, tack så mycket! ♥

2011-11-01 @ 22:50:47
URL: http://aminadz.blogg.se/
Postat av: Miguel

vad gulligt av dig :) tack för informationen

jag ska göra allt jag kan för att få en plats på arkitektutbildningen. Nu har jag inte Mvg på alla mina betyg även om jag nu har betyg i många avancerade ämnen som MaD Fysik B m.m.

jag ska satsa allt på arkitektprovet.

Jag kan inte vänta på att få börja där, och att bli en av de första studerande att få vara på den nya byggnaden gör det bara mer spännande.

Så här kommer den nya byggnaden att se ut :

http://osqledaren.se/2010/02/kth-arkitektur-pa-campus/

2011-11-06 @ 16:48:10
Postat av: Anonym

Arkitekter tjänar väl inte så bra?Har du tagit lån?

2011-11-08 @ 11:15:39
Postat av: Miguel

Lana vad tycker om den nya byggnaden ful,fin?

själv hoppas jag på att den ser bättre ut i verkligheten. ANONYM jag vet att frågan var ställd till Lana men jag hoppas att Lana inte har något emot att jag ger dig svaret här gå in på den här länken du får veta hur mycket ungefär en arkitekt tjänar och lite till :)http://www.saco.se/Yrken-A-O/Arkitektyrken/

2011-11-09 @ 16:15:34
Postat av: Anonym

Miguel: Tack för länken! Det är ungefär vad jag också läst att de tjänar. Jag tycker inte att det är så jättemycket med tanke på utbildningen.

2011-11-14 @ 16:38:56
Postat av: Lana

anonym: Själv tycker jag att det är en nice lön som går att leva bra på, om man blir tillräckligt betalt för det jobb och ansvar man har. Men vem vet, kanske ändrar min åsikt senare.

Nej, jag har inte tagit lån, jag bor hemma och tycker att det är onödigt.Miguel: Tack för att du svarade anonym åt mig, är lite seg på att svara på kommentarer ibland.

Jag hoppas också att den ser bättre ut i verkligheten. Den är intressant och kommer definitivt sticka ut (vilket verkar vara arkitektskolans thing på kth) men jag är lite osäker på den roströda stålfasaden och hur det kommer att se ut i verkligheten... Däremot gillar jag att det kommer vara många öppna ytor, fönster och takterass! Vi behöver mer ljus, haha. Jag tror dessvärre att jag kommer hinna bli klar med mina studier innan huset står färdigt :P

2011-11-14 @ 22:37:38
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Miguel

no problem anomym . det var så lite så Lana, nej jag är inte så mycket för det rödrostade heller.

jag håller med dig till 100. Den är väll klar innan du slutar?den är tänkt att bli klar 2014 tror jag men inflyttningen sker 2013 har jag för mig.

2011-11-17 @ 18:21:43

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback