Lana Karat -
2011-09-05

Flowers for Srebrenica

Tidigare idag åkte jag till SVT-huset för att lägga några vita liljor och med det hedra offren och delta i den tysta protesten mot SVT och dokumentären som sändes. För er som undrar vad det handlar om kan ni läsa det här.

Allt är inte svart eller vitt i något så komplext som krig, det finns alltid mycket man kan ifrågasätta, undersöka och forska kring. Presentera gärna teorier, men grunda dessa teorier på sakliga källor. Om det är något som en påläst, källkritisk människa hade ifrågasatt först så är det denna dokumentär och människorna bakom den. Ikväll sändes andra delen där Al-Qaida kopplas till Bosnien och jag visste inte om jag skulle skratta eller bara sucka. Jag bytte kanal tillslut.

Efter att den sista delen sändes har Facebook-gruppen förvandlats till ett forum där man mest driver om det hela eftersom mycket i dokumentären var skrattretande, men jag vill dela med mig av en kommentar som faktiskt är värd att läsas: 
"Att vissa inte vill eller orkar bry sig om detta finner jag ganska tragiskt. Att vissa tycker vi är löjliga för att vi engagerar oss finner jag också väldigt tragiskt. Men ni bestämmer över era liv och era åsikter, men att vi är löjliga? Jag personligen anser att det är oerhört viktigt på grund av att vi i två avsnitt som nu visats i SVT menar på att serberna är offren och att det är Bosniernas eget fel att det skedde folkmord. Det målas upp att muslimer är stora stygga vargen som ska ta över västvärlden och om du inte gillar det ja då ska vi mörda dig. Dessutom är det sjukt mycket faktafel, egna vinklingar och slutsatser som är skrämmande. Det är politisk historierevisionism när det är som värst och den formen av propaganda och försök att korrigera historien är bland det farligaste som finns. Jag skäms över att vara svensk dagar som dessa! Jag skäms över SVT! Men samtidigt så är jag glad att jag har haft kunskap om denna konflikten sedan tidigare så att jag kan skilja på skit och sanning!" - Johan Wikman


Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad fotar du med för kamera och objektiv? Samt redigerar du med något program? Jättefina bilder! :)

2011-09-05 @ 17:54:02
Postat av: Anonym

Tragiskt...

2011-09-05 @ 20:47:51
Postat av: Anonym

Svaka cast att du tar upp detta i din blogg! Håller med dig och allt du tagit upp i inlägget !

2011-09-05 @ 21:25:24
Postat av: Nala

Bra skrivet!!

2011-09-06 @ 15:33:15
Postat av: Anonym

Jag måste bara tilläga, jag förstår din frustation, exakt det som du citerat har serber känt i 20 år!! Det är nu faktiskt dags att visa att myntet har två sidor.

2011-09-06 @ 19:07:34
Postat av: Srpkinja

Istinu je nemoguce osuditi na dozivotnu robiju, prije ili kasnije ona izlazi na svjetlo dana. ;)

2011-09-06 @ 20:48:16
Postat av: Lana

anonym: Sony NEX-3, objektivet SEL-16F28. Redigerar oftast kontrast och annat enkelt i windows bildvisare, vill jag förminska bilder eller fixa andra effekter gör jag det på Paint Shop Pro. Tack!anonym: Då ska man visa det med saklig fakta.Srpkinja: Precis, därför är dokumentärens propaganda onödig, gäller bara för SVT att inse det, kanske vissa andra också ;)

2011-09-06 @ 21:10:22
URL: http://lanakarat.blogg.se/
Postat av: Anonym

På vilket sätt är det propaganda?

2011-09-06 @ 21:23:49
Postat av: svar

Absolut, men från bådas sida självklart! Så mycket saklig fakta som det fanns i dokumentärerna har det funnits när media visat något som är positivt för muslimska bosnier..

2011-09-06 @ 22:54:01
Postat av: Anonym

På vilket sätt är det propagande? Idiotisk fråga...

Ställ dig frågan, vem står bakom filmen? Är det en bosniak? Nej, är det en/fler serber, JA! Alltså du, och alla andra som inte har någon aning alls, snälla håll käften. Ni är så fruktansvärt ynkliga. Har någon bosniak gjort en film om kriget i Bosnien, någonsin? NEJ! Detta är den första filmen/dokumentären som är vinklad på ett sånt idiotiskt sätt. Inte för att sanning aldrig kommit fram. Sätt dig ner och läs Haag-rapporterna, eller så väljer du att hålla käften, du har ingen aning om någonting. Säg inte att ni förstår frustrationen, ni förstår ingenting!

Att du/ni vågar säga till någon att myntet har två sidor el liknande efter vad ett folkslag gått igenom. Kom inte hit med skitsnack för i helvete. Det finns en jävla gräns.Slaktare./Lana din blogg är fantastiskt, och du skriver på ett underbart sätt!

2011-09-07 @ 22:26:25
Postat av: Anonym

Är du helt jävla dum i huvudet. Tydligen så står du inte ut med att sanningen kommit fram, vidim da te to mnogo muci. Det var på tiden att någon gjorde en sådan film, i 20 år har serber behövt stå ut med sån här propaganda. Nu är det på tiden att de visar bådas dåliga sidor. Jag säger inte att ett folkmord inte skedde, jag säger bara att det var fulständigt överdrivet. Det är i princip det filmen handlar om! Filmen handlar inte om hur muslimer är dåliga den handlar om hur eran idiotiska ledare Naser Oric svek er, den handlar om högre makter som samspelade. Tydligen så är du för trög för att förstå det. Kolla på filmen 100 gånger till då K A N S K E du fattar något utav det. Bye

2011-09-08 @ 00:28:09
Postat av: Anonym

Till kommenteren ovan (anonyma) Hahah jag kan bara skratta åt dig. Fan va patetisk du är. Tydligen är det bara ditt folk som lidit. Bara bosniska mödrar som förlorat sina söner. Bara bosniska fruar som förlorat sina män. VAKNA upp. MYNTET har TVÅ sidor, och jag är jävligt glad att världen äntligen får se den andra sidan. Det är ingen som förnekar att det skett ett folkmord! Jag sörjer alla som förlorat någon, vare sig de är bosnier eller serber! Jadna ti!

2011-09-08 @ 00:33:07
Postat av: Anonym

Herregud, LÄS DET JAG SKRIVER INNAN DU YTTRAR DIG. HAR DU PROBLEM MED ATT FÖRSTÅ SAKER. DU ÄR VERKLIGEN DUM. Nevredi pricati sa dumbomar. Skrev jag att bosnier inte har lidit? JAG SKREV ATT ALLA VI HAR LIDIT...IDIOT

2011-09-08 @ 01:05:10
Postat av: Anonym

Ops: kommentaren var inte till ovan!

2011-09-08 @ 02:42:37
Postat av: Anonym

varför har DU lidit anonym?

2011-09-08 @ 17:18:40
Postat av: Anonym

Dokumentären bygger ju på saklig fakta. Det ni säger däremot, bygger på irrationella känsloargument.

2011-09-16 @ 01:00:00
Postat av: Lana

anonym: Jag har valt att avstå från vidare diskussion i kommentarsfältet då jag tycker att det är onödigt med ÄNNU en likadan diskussion som man redan kan läsa överallt där dokumentären nämns, men din kommentar (den senaste) fick mig att skratta. Saklig fakta from where? Vissa har tydligen aldrig stött på något som heter källkritik i skolan.När man bedömer källors trovärdighet brukar man utgå från några olika aspekter:

- Identifikationen av källan, där man försöker bedöma dess upphovsman, dess tillkomstsituation, avsikten med tillkomsten och om källan är äkta eller inte.

- Samtidighetskriteriet där man bedömer upphovsmannens (samtidsvittnets) närhet i tid och rum till den information källan förmedlar.

- Tendenskriteriet där man bedömer upphovsmannens intresse av att påverka opinioner i en bestämd riktning.

- Beroendekriteriet där man bedömer samstämmiga källors interna beroende av varandra.

- Urvalskriteriet där man bedömer upphovsmannens val av källor och deras tendens, vilket även omfattar en bedömning av vilka källor som saknas och eventuellt skulle kunna förändra utsagan.

(Ekman Stig, Thullberg Per, Åmark Klas, red (1993). Metodövningar i historia: historisk teori, metod och källkritik. [1]. Lund: Studentlitteratur. sid. 34-37.)Bara den första punkten säger ett och annat om dokumentären, om du ens vet vilka som ligger bakom filmen (serber, vars bakgrund och tidigare jobb talar om för oss att syftet med dokumentären är att påverka opinion i en viss riktning, där kommer vi även in på tendenskriteriet och urvalskriteriet).

Att dokumentären är saklig kan man därmed stryka direkt.Att bosnier reagerar pga av känslor, ja, det gör vi. Men vi hänvisar iallafall till mer saklig fakta än vad denna dokumentär visar. Och dessutom är det inte bara vi bosnier som reagerar (men vi är fler då vi påverkas känslomässigt av detta). Två av många exempel:

http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/14/riksdagsledamot-svt-g-r-i-god-f-r-historief-rfalskning-av-folkmord

eller

http://www.dagensopinion.se/intern-kritik-mot-srebrenicafilmen-p%C3%A5-svt

... SVTs egna utrikesreportar som kritiserar SVT har ju säkert samma "irrationella känsloargument" som vi?Eftersom det är min blogg får jag nu sista ordet om det här, vänd er någon annanstans om ni ska fortsätta hävda att dokumentären är saklig. Tack och adjö.

2011-09-19 @ 21:55:46
URL: http://lanakarat.blogg.se/

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback