2012-08-31

Afternoon in Old Town
Jag försöker göra mitt bästa för att ta vara på det sista av "sommaren" i mitt vackra Stockholm. Jag stannar gärna kvar i stan efter skolan och kommer inte hem förrän det börjar bli kväll. Det gäller att passa på innan mörkret och tröttheten tar över dagarna. Jag vågar nog även påstå att det här var sista dagen med shorts...

2012-08-28

Rom - del 2Tredje dagen i Rom började med ett besök till Colosseum, vilket var en av de absoluta höjdpunkterna. Vatikanen och renässansen i all ära, men vi båda är mer fascinerade av det antika Rom och hur romarna levde för 2000 år sedan.

Här hade vi tyvärr inga förköpta skip-the-line-biljetter, och vi vägrade vänta i ett par timmar i kön men skulle in till varje pris (a tourist's gotta do what a tourist's gotta do) så vi betalade lite extra för en guidad tur och för att få gå in direkt.Den guidade turen visade sig dock vara det bästa vi kunde ha gjort, besöket blev  mycket mer värt och intressant med en guide som kunde berätta historien bakom Colosseum, om gladiatorerna, om området runtomkring, om hur allt gick till, om varför den är så förstörd osv. Det blir en mycket bättre upplevelse om man som oss älskar gammal historia.Filmen Gladiator är en av min pojkväns favoritfilmer. Ni kan tänka er vad som försiggick hans huvud när vi gick in genom samma gång som gladiatorerna gick in. MAXIMUS!!!Tänk att massa djur här nere hissades upp till arenan genom luckor i golvet och tänk att de hade fungerande toaletter längst upp i arenan. För 2000 år sedan. Jag skulle vilja berätta allt vi fick höra men ni måste ta och göra besöket själva!
Det mesta man ser på bilden ovan, från Colosseum till den avlånga banan, ligger i ruiner idag. På bilderna nedan ser man hur Colosseum såg ut en gång i tiden. Det hade till och med ett utfällbart tak. Det var alltså innan vikingatiden i Sverige.
På köpet fick vi en guidad tur på Palatinen och Forum Romanum, innan man fick gå runt själv bland ruinerna. 
Ett misslyckat försök att pressa fram ett leende. Han var förbannad för att vi för tredje gången blivit av med för mycket pengar på ingen mat alls... Åtta jäkla raviolikuddar var fick vi! Med en serviceavgift på 5 euro dessutom. Ät aldrig på Piazza Navona. Ät aldrig vid fina turistställen överhuvudtaget. Ät på McDonalds. Ett tips bara.Det bästa med att vara där på sommaren var de varma och sköna kvällarna, perfekta för promenader. Det sämsta var att vi såg mer turister än romare. När jag är utomlands älskar jag att se hur människorna lever, hur ungdomarna umgås, hur det skulle vara om man själv bodde där. Eftersom vi mest vistades på turistställen fick tyvärr se väldigt lite av det.Vackra Fontana di Trevi där det vanligtvis kryllar av turister. Vi fick gå dit relativt tidigt på morgonen för att jag skulle få mitt eget utrymme vid fontänen. Självklart kastade vi även i mynt, vilket betyder att vi kommer att komma tillbaka till Rom.Inte så långt bort finns Spanska trappan. Jag blev lite besviken när jag upptäckte att den inte var täckt av blommor som jag sett på bilder, men det är den tydligen i maj. Note to self: Åk till Rom i maj nästa gång.I närheten av Spanska trappan ligger Villa Borghese som är Roms största grönområde. Mitt i parken finns en liten konstgjord sjö där man kan ta en roddtur, vilket vi självklart passade på att göra. 
Jag blev helt exhalterad när jag upptäckte några sköldpaddor i sjön, vi fick till och med upp en bebissköldpadda på vår åra (tillsammans med massa sjögräs). Sedan upptäckte vi att det fanns sköldpaddor överallt!I alla dessa samlingar av ofräsch sjögräsgegga låg det en massa sköldisar och chillade! Jag har aldrig sett så många sköldpaddor, vi kunde inte ens paddla förbi utan att nudda dem.


Rom är verkligen vespornas stad. Vi ville så gärna hyra en, och hade förmodligen gjort det om någon av oss hade haft körkort, trots att det är livsfarligt i den trafiken. Men det ser för härligt ut! Nästa gång, då...
Och det var det sista av vår underbara resa denna sommar!

2012-08-27

Back to the UniversityEfter tre månaders ledighet var det idag dags att bege sig iväg till Arkitekturskolan igen. Efter en introduktion av läsåret flyttade vi in i våra nya ritsalar, våningen över våra förra där årskurs 1 nu sitter och förmodligen är lika borttappade som vi en gång var. Skönt att vara lite rutinerad nu! Dock var det en del nytt för oss med, med nya examinatorer och nya lärarlagsgrupper. Det var riktigt kul att träffa alla igen och trots att jag inte ville att det gamla lärarlaget skulle splittras känns det bra att lära känna annat folk i årskursen lite bättre. Något annat skönt är också att första projektet inte börjar förrän i oktober. Pjuh! Hela årsschemat och upplägget känns mycket bättre. Bra start med andra ord.

2012-08-26

Rom - del 1

 
Alla vägar leder till Rom! Sista stoppet för vår resa var i denna vackra stad. Om det inte vore för alla turister hade man haft känslan av att vara i en annan tid. Eftersom vi hade gångavstånd till allt där vi bodde blev det väldigt mycket turistande till fots. Uttröttande, men så värt det - det finns något att fint att se i varje hörn.

Eftersom vi vann en halv dag på att hinna med ett tidigare tåg från Ancona började vi turistandet samma dag som vi kom. Pantheon var den första stora sevärdhet vi råkade på. Har hört mycket om den under föreläsningarna i arkitekturhistoria...
En av Europas största kupoler med en öppning som är 8,3 m i diameter. Japp, jag är lite skadad av min utbildning.
Hit ska man tydligen komma när det regnar eftersom det regnar rakt in genom öppningen i kupolen. Detta var tyvärr inget vi fick uppleva, men det låter häftigt. En megastor inomhusdusch.Andra dagen började med ett besök till Vatikanen och Vatikanmuséerna. För att slippa stå i kö hade jag köpt skip-the-line-biljetter till muséerna i förhand på nätet. Jag kan verkligen rekommendera det, köerna var galet långa. 
Här gick vi runt i några timmar, tills det blev för mycket av allt. Tips nummer två: Om ni någonsin ska hit under sommaren, kom hit så tidigt som möjligt. Ju mer klockan blev desto mer människor och desto varmare blev det. 
Sixtinska kapellet med Michelangelos målningar i taket. Ni bör känna igen målningen längst upp på bilden.Från Sixtinska kapellet tog vi oss vidare till St Peterskyrkan. Jag vet inte om det var tillåtet för oss att ta den vägen, men vi följde med någon guidegrupp, hoppade över ett rep och trängde oss lite, och vips så hamnade vi längst fram i den långa kön som går upp till kyrkans kupol. Jag är tacksam för att min pojkvän är duktig på att pruta, fuska och trängas eftersom jag är för snäll (läs: feg) och dålig på det. Han och jag, a.k.a. the master planner, är en perfekt kombination på resor. 
Efter väldigt många trappor (vi var för snåla för att betala för hiss) hamnade vi på insidan av kupolen där man kunde se ner i den enorma kyrkan. Vi trodde att det var allt, tills vi insåg att man ska fortsätta upp till själva toppen. 

Upp dit fanns det ingen hiss att välja och trapporna var trånga och klaustrofobiska, och började luta snett ju längre upp man kom. Jag kan förstå om människor får lite panik här, there is no going back.Utsikten var dock värd allt slit och svett uppför trapporna! Jag fick kämpa lite för denna bild, alla vill åt denna plats för ett foto. Om jag är bra på något så är det att slåss för mitt foto och fösa undan alla andra, haha. En sann bloggare.Sedan gick vi ner i St Peterskyrkan igen, Påvens crib. Den är verkligen enorm, och väldigt vacker. 
Tips nr 3: Glöm inte vattenflaskan! Alla lite mer rutinerade turister (som varit i Rom i mer än en dag vill säga) gick runt med flaskor som man kan fylla på lite överallt i staden. Efter alla trappor kände vi mest för att lägga oss på golvet och dö.
/ Överdrivaren.

Detta glasställe i närheten av vårt hotell blev snabbt en favorit. Miniglassarna var lika goda som de ser ut!2012-08-23

Falköping & GöteborgFörra veckan åkte jag till Falköping för att vara några dagar hos min fina vän Jasmina, varav ett par av dem spenderades i Göteborg med några fler vänner. Vi har haft det riktigt skoj och gjort lite allt möjligt, från att åka gokart, spela minigolf och festa till att hänga med fåren på Ålleberg och kolla på solnedgången. Det var underbart att ses igen och bara få prata om allt och inget. Och nu får vi tyvärr återgå till vårt långdistansförhållande och sakna varandra igen.


2012-08-15

Living young and wild and freeDen senaste tiden har gått åt att bara vara. Det finns inga måsten och jag gör det som faller mig in för stunden. Perioden efter att jag kom hem var jag i extas av att få träffa alla bästa vänner. Från fikor, middagar och grillningar till utgångar - ju mer på en dag desto bättre. Nu har det övergått till ett lugnare tempo, och jag fortsätter att bara njuta av ledigheten. Min pojkvän har tagit sitt körkort och vi tar varje tillfälle i akt att bara köra runt. Imorgon tar jag en tur till andra sidan Sverige för att umgås med min allra mest saknade vän. När jag kommer hem blir det lite mer aktivitet här!2012-08-11

SplitVår sista dag i Kroatien spenderades i Split. På kvällen skulle vi ta båten till Italien därfifrån. Det var en evighet sedan sist jag var i Split, jag har glömt hur härlig staden är! Det var även den första dagen med moln och regn, vilket vi inte hade något emot eftersom vi ändå spenderade dagen genom att promenera runt i den gamla delen av stan.

I väntan på båten satte vi oss i detta café/restaurang/klubb i hamnen och njöt av goda bakelser. Sedan var det dags att gå på båten tillsammans med en massa Italienska gubbar och tanter. Båten, som är en gammal svensk båt märkte vi på skyltarna, ägs av kroater, men besättningen bestod av allt annat än kroater och italienare.Till höger har vi alltså vår hyttdör... De första intrycken var inte de bästa. Vår hytt låg längst ner, under två bildäck, och för att komma till den var vi tvungna gå igenom en labyrint av hyttgångar som fick Viking Line och Tallink att framstå som lyxbåtar i jämförelse. Vi lyckades även gå vilse i labyrinten en gång och ta en lasthiss som fastnade(!) mellan två våningar så att jag började hyperventilera innan vi fick upp dörren och fick hoppa ner till golvet. Det bästa av allt var ändå när min pojkvän innan vi ska sova säger "Var det inte i Italien som en båt välte för inte så längesedan, när kaptenen flydde?"
... Annars var det helt okej!Som jag kämpade för denna bild! Jag fick stå och bara klicka tills jag fångade en blixt. Det var inte det ultimata båtvädret, men vi var iallafall glada att vi lämnade ovädret bakom oss. Snacka om att åka i rätt tid. Vi utforskade båten lite, åt och tillbringade resten av kvällen framför Jack Vegas maskinerna och roulettebordet innan vi gick och la oss. Tur att man sov igenom nästan hela resan för på morgonen kände vi att båten gungade extremt mycket, min första tanke när jag vaknade var helt seriöst att vi höll på att välta.Vi hade en himla tur att båten anlände en halvtimme tidigare till Ancona, för tåget mot Rom avgick 8.25 och nästa gick inte förrän klockan två (jag kollade upp alla detaljer på nätet innan, så värt att alltid göra det i förväg!). Vi krigade för att vara bland de första att gå av båten och slängde in oss i första bästa taxi och sa "TO THE TRAINSTATION!". Efter mycket spring hann vi på tåget i sista sekund. Det kändes som att vara med i Amazing Race, speciellt efter vår high five, haha. Vi tjänade i princip en extra dag i Rom tack vare det!

2012-08-06

KroatienKroatien 2012. Vi spenderade tio underbara dagar i Kroatien, återigen i Tucepi där även min familj befann sig. Jag har tur som har en pojkvän som älskar att hänga med min familj, för att ha dem i närheten är riktig semester för mig. För ovanlighetens skull var vi i Kroatien mer än i Bosnien, men i den där värmeböljan finns det inget bättre än havet!

Första kvällen var det Ribarska noc (hur översätter man det? Fiskarnatten? Fiskarnas natt?) och det var fullt med folk i hamnen där det spelades livemusik på en scen och grillades en massa fisk och annat för en billig peng. När de började sjunga Zdravko Colics låtar joinade jag och hans största fan, min mor, folksamlingen framför scenen. Ni vet that moment när man inser hur lik man är sin förälder till beteendet - händer mig allt för ofta.Vi fortsatte på fisketemat genom att fiska själva. Jag älskar det, även om det bara är småfisk. Det är avslappnande och man blir brun utan att tänka på det, och för att inte glömma den lilla glädjekicken när man får napp.

Lägg märke till fisken längst fram... He died fighting! Haha, ursäkta min torra humor.


Vissa kvällar drog vi till Makarska för att festa. Jag har alltid varit lite anti-Makarska, men jag måste säga att jag hade några riktigt roliga kvällar! I slutändan handlar det alltid om sällskapet.
Som vanligt hade vi en dag med större vågor som vi lekte i som små barn. Som vanligt trodde jag att jag skulle dö ett par gånger. Vid ett tillfälle när jag var tvungen att välja om jag skulle rädda mitt liv eller rädda mina bikinitrosor som åkt av helt och hållet. Blottade mig för hela stranden.


Vår gullige gazda bjöd på grillad fisk en kväll, som måste ha varit den godaste jag ätit. Så mycket som jag älskar kött i Bosnien älskar jag fisk i Kroatien. Nu ångrar jag att jag inte åt mer.Sista kvällen var det Heineken night i Michigen. Min bror och pojkvän ville dit enbart för att få de t-shirtar de inte lyckades få förra året. Man måste dock dricka ett antal öl först, och de fick ingen hjälp av mig som hatar öl, så all cred till dem.


Vi blev dock ganska taggade på fest och bestämde oss tillslut för att spontant åka till Makarska en sista gång, trots att vi inte hade packat och skulle åka nästa dag. Men det var värt det.
 
 
Åh, jag känner så mycket kärlek när jag ser denna bild. Min världsbästa familj som töntigt nog bara måste ta ett foto utanför bussen innan jag och Jasmin åker iväg till nästa destination.

2012-08-05

Stockholm Pride


Jag fullkomligt älskar den sista bilden på min kära mor! Så mycket att jag var tvungen att lägga upp den på bloggen. Hade hon kunnat hoppa på ett av flaken för att festa lite hade hon gjort det, utan tvekan. När jag såg dessa bilder som min pappa tagit ångrar jag att jag missade festivalen, det är så himla festligt och kul att se!


2012-08-03

Good food is for sharingJag och min pojkvän har en ny hobby: Att grilla. Att äta har vi alltid varit experter på men på sistone har vi haft några väldigt lyckade grillningar. Tillsammans med Natalie och Jp lyckas vi alltid hamna i matkoma efteråt. 


Jag, a.k.a. the grillmaster! Skoja. Min pojkvän är the real grillmaster, jag är the meat poker. Petar lite och går därifrån.


 
Från en dubbeldejt till en annan och från en fet portion mat till en annan. Kanske inte världens bästa planering för stackars magsäcken som var nära bristningsgränsen, men en väldigt trevligt middag hade vi med Mia och Marcus, med mycket intressanta samtalsämnen. Från obduktion av döda kroppar till japanska supertoaletter, haha. Mysigt!
Kvällen avslutades med en riktig rolig utgång med gamla vänner from the hood. En mycket bra dag.