Lana Karat -
2012-08-26

Rom - del 1

 
Alla vägar leder till Rom! Sista stoppet för vår resa var i denna vackra stad. Om det inte vore för alla turister hade man haft känslan av att vara i en annan tid. Eftersom vi hade gångavstånd till allt där vi bodde blev det väldigt mycket turistande till fots. Uttröttande, men så värt det - det finns något att fint att se i varje hörn.

Eftersom vi vann en halv dag på att hinna med ett tidigare tåg från Ancona började vi turistandet samma dag som vi kom. Pantheon var den första stora sevärdhet vi råkade på. Har hört mycket om den under föreläsningarna i arkitekturhistoria...
En av Europas största kupoler med en öppning som är 8,3 m i diameter. Japp, jag är lite skadad av min utbildning.
Hit ska man tydligen komma när det regnar eftersom det regnar rakt in genom öppningen i kupolen. Detta var tyvärr inget vi fick uppleva, men det låter häftigt. En megastor inomhusdusch.Andra dagen började med ett besök till Vatikanen och Vatikanmuséerna. För att slippa stå i kö hade jag köpt skip-the-line-biljetter till muséerna i förhand på nätet. Jag kan verkligen rekommendera det, köerna var galet långa. 
Här gick vi runt i några timmar, tills det blev för mycket av allt. Tips nummer två: Om ni någonsin ska hit under sommaren, kom hit så tidigt som möjligt. Ju mer klockan blev desto mer människor och desto varmare blev det. 
Sixtinska kapellet med Michelangelos målningar i taket. Ni bör känna igen målningen längst upp på bilden.Från Sixtinska kapellet tog vi oss vidare till St Peterskyrkan. Jag vet inte om det var tillåtet för oss att ta den vägen, men vi följde med någon guidegrupp, hoppade över ett rep och trängde oss lite, och vips så hamnade vi längst fram i den långa kön som går upp till kyrkans kupol. Jag är tacksam för att min pojkvän är duktig på att pruta, fuska och trängas eftersom jag är för snäll (läs: feg) och dålig på det. Han och jag, a.k.a. the master planner, är en perfekt kombination på resor. 
Efter väldigt många trappor (vi var för snåla för att betala för hiss) hamnade vi på insidan av kupolen där man kunde se ner i den enorma kyrkan. Vi trodde att det var allt, tills vi insåg att man ska fortsätta upp till själva toppen. 

Upp dit fanns det ingen hiss att välja och trapporna var trånga och klaustrofobiska, och började luta snett ju längre upp man kom. Jag kan förstå om människor får lite panik här, there is no going back.Utsikten var dock värd allt slit och svett uppför trapporna! Jag fick kämpa lite för denna bild, alla vill åt denna plats för ett foto. Om jag är bra på något så är det att slåss för mitt foto och fösa undan alla andra, haha. En sann bloggare.Sedan gick vi ner i St Peterskyrkan igen, Påvens crib. Den är verkligen enorm, och väldigt vacker. 
Tips nr 3: Glöm inte vattenflaskan! Alla lite mer rutinerade turister (som varit i Rom i mer än en dag vill säga) gick runt med flaskor som man kan fylla på lite överallt i staden. Efter alla trappor kände vi mest för att lägga oss på golvet och dö.
/ Överdrivaren.

Detta glasställe i närheten av vårt hotell blev snabbt en favorit. Miniglassarna var lika goda som de ser ut!Kommentarer
Postat av: A:et

Sto ste mi lijepi era små geeks, Ljubim vas <3

Svar: :* <3
Lana Karat

2012-08-27 @ 16:46:16
Postat av: D

Hej! Åhh Italien, verkligen fina bilder. Vart är din kjol ifrån? Riktigt fint.. :)

Svar: Tackar :) Den är ifrån Zara.
Lana Karat

2012-08-27 @ 23:22:54
Postat av: D

Förlåt för många frågor:P Men skulle du kunna skriva ner länken där du köpte skip the line biljetterna? =) Hur är det med buss/tågbiljetterna där nere? Ingår det inte fri entre till museerna osv, men ni kanske inte köpte buss/tågbilj? Tacksam för svar.

Svar: Nej det är lugnt, fråga på bara! Här är länken till exakt det jag köpte, då ingår alltså biljettpriset till vatikanmuséerna och sixtinska kapellet och att du får hoppa över kön, men det ingår ingen guidad tur där. http://www.viatorcom.se/sv/7384/tours/Rome/Hoppa-oever-koen-Biljetter-till-Vatikanmuseerna/d511-3731SKIP
Köp inte till en onsdag för det står att det finns risk för att St Peters kyrkan är stängd då. Sedan vet jag inte riktigt hur man egentligen tar sig till St Peters kyrkan därifrån, vi "fuskade" ju lite och gick dit genom en utgång från Sixtinska kapellet och trängde oss in i kön till kupolen, men då fick vi betala extra för det så det ingår inte där. Kolla runt på sidan, sök på "Rom" det finns massa annat man kan köpa.

Vad gäller buss och tåg vet jag inte, vi hade ju gångavstånd till allt så vi åkte bara tunnelbana en gång och då kan man köpa engångsbiljetter i automaterna som jag tror kostade 1,5 €. Så jag vet tyvärr inget om något flera-dagars-kort.
Lana Karat

2012-08-29 @ 16:53:17
Postat av: D

Tack igen hehe, ska checka! :))

2012-08-29 @ 21:31:58
Postat av: Amani

Så fina bilder! Jag ska till Rom i sommar och kommer vara där ca 5-6dagar, har inte bokat än men var ni där bara i 3 dagar för ni verkar ha hunnit med en massa? Sen undrar jag hur du tog bilden i sixtinska kapellet, det är väl förbjudet? Var det många som fotade? Sa vakterna något? Jag har läst någonstans att vissa blev utkastade för att de fotade.

Svar: Tack! Åh vad härligt :) Vi hade fyra nätter bokade, första dagen när vi kom hade vi halva dagen och femte åkte vi på morgonen, så man kan säga att vi hade tre hela dagar och en halv, och det hinner man lätt se centrala Rom på och alla turist-"måsten". Det mesta ligger inom gångavstånd om man bor centralt hinner man se vissa ställen flera gånger till och med. Hehe, vi smygfotade precis som många andra. Det var väldigt mycket folk där inne så de har svårt att hålla koll på vem som smygfotar och inte, de hade fullt upp med att hysha folk som pratade för högt..
Lana Karat

2013-06-16 @ 16:52:25
URL: http://chokladfreaks.blogg.se
Postat av: Amani

Tack för snabbt svar =) Vart bodde ni om man får fråga? Jag sitter och letar efter hotell och vet inte vart vi ska bo, turistattraktionerna ligger ju lite överallt i stan. Bodde ni centralt?

Svar: In and out B&B nära Campo de' Fiori (finns ett vid Piazza Navona också), båda dessa ligger typ mitt emellan Vatikanen, Colosseum och Fontana di Trevi, så du kan gå till allt. Läget var alltså super och låg i ett bra område, hittade inget billigare hotell som var så centralt när jag letade, och frukost ingick i priset. Om du vill veta mer om det kan jag ju säga att det är ett väldigt litet bed & breakfast med typ fyra rum, fräscha rum, det finns ingen reception dygnet runt utan vid frukosten är det enda tillfället du hittar någon personal (du kan ju ringa dem annars om något händer) och man måste höra av sig innan man kommer så de kan öppna åt en och visa er till rummet och så. Du kan ju läsa fler recensioner på tripadvisor. Bokade det genom booking.com men det verkar inte finnas kvar just där, dock finns det andra b&b vid Navona på booking.com men vet inte om det är dyrare. Vi betalade 2600 för 4 nätter för ett dubbelrum (1300 var) vilket jag tyckte var väldigt bra för läget. Annars är mitt tips att kolla på booking.com, gör din sökning för de dagar du tänkt vara där, filtrera vilken prisklass du vill ha och öppna kartan och kolla hotellen som kommer upp som ligger centralt på kartan, så brukar jag göra.
Lana Karat

2013-06-20 @ 20:05:22
URL: http://chokladfreaks.blogg.se
Postat av: Amani

Tack för alla tips =)

2013-06-21 @ 20:50:04

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback