Lana Karat -
2012-08-28

Rom - del 2Tredje dagen i Rom började med ett besök till Colosseum, vilket var en av de absoluta höjdpunkterna. Vatikanen och renässansen i all ära, men vi båda är mer fascinerade av det antika Rom och hur romarna levde för 2000 år sedan.

Här hade vi tyvärr inga förköpta skip-the-line-biljetter, och vi vägrade vänta i ett par timmar i kön men skulle in till varje pris (a tourist's gotta do what a tourist's gotta do) så vi betalade lite extra för en guidad tur och för att få gå in direkt.Den guidade turen visade sig dock vara det bästa vi kunde ha gjort, besöket blev  mycket mer värt och intressant med en guide som kunde berätta historien bakom Colosseum, om gladiatorerna, om området runtomkring, om hur allt gick till, om varför den är så förstörd osv. Det blir en mycket bättre upplevelse om man som oss älskar gammal historia.Filmen Gladiator är en av min pojkväns favoritfilmer. Ni kan tänka er vad som försiggick hans huvud när vi gick in genom samma gång som gladiatorerna gick in. MAXIMUS!!!Tänk att massa djur här nere hissades upp till arenan genom luckor i golvet och tänk att de hade fungerande toaletter längst upp i arenan. För 2000 år sedan. Jag skulle vilja berätta allt vi fick höra men ni måste ta och göra besöket själva!
Det mesta man ser på bilden ovan, från Colosseum till den avlånga banan, ligger i ruiner idag. På bilderna nedan ser man hur Colosseum såg ut en gång i tiden. Det hade till och med ett utfällbart tak. Det var alltså innan vikingatiden i Sverige.
På köpet fick vi en guidad tur på Palatinen och Forum Romanum, innan man fick gå runt själv bland ruinerna. 
Ett misslyckat försök att pressa fram ett leende. Han var förbannad för att vi för tredje gången blivit av med för mycket pengar på ingen mat alls... Åtta jäkla raviolikuddar var fick vi! Med en serviceavgift på 5 euro dessutom. Ät aldrig på Piazza Navona. Ät aldrig vid fina turistställen överhuvudtaget. Ät på McDonalds. Ett tips bara.Det bästa med att vara där på sommaren var de varma och sköna kvällarna, perfekta för promenader. Det sämsta var att vi såg mer turister än romare. När jag är utomlands älskar jag att se hur människorna lever, hur ungdomarna umgås, hur det skulle vara om man själv bodde där. Eftersom vi mest vistades på turistställen fick tyvärr se väldigt lite av det.Vackra Fontana di Trevi där det vanligtvis kryllar av turister. Vi fick gå dit relativt tidigt på morgonen för att jag skulle få mitt eget utrymme vid fontänen. Självklart kastade vi även i mynt, vilket betyder att vi kommer att komma tillbaka till Rom.Inte så långt bort finns Spanska trappan. Jag blev lite besviken när jag upptäckte att den inte var täckt av blommor som jag sett på bilder, men det är den tydligen i maj. Note to self: Åk till Rom i maj nästa gång.I närheten av Spanska trappan ligger Villa Borghese som är Roms största grönområde. Mitt i parken finns en liten konstgjord sjö där man kan ta en roddtur, vilket vi självklart passade på att göra. 
Jag blev helt exhalterad när jag upptäckte några sköldpaddor i sjön, vi fick till och med upp en bebissköldpadda på vår åra (tillsammans med massa sjögräs). Sedan upptäckte vi att det fanns sköldpaddor överallt!I alla dessa samlingar av ofräsch sjögräsgegga låg det en massa sköldisar och chillade! Jag har aldrig sett så många sköldpaddor, vi kunde inte ens paddla förbi utan att nudda dem.


Rom är verkligen vespornas stad. Vi ville så gärna hyra en, och hade förmodligen gjort det om någon av oss hade haft körkort, trots att det är livsfarligt i den trafiken. Men det ser för härligt ut! Nästa gång, då...
Och det var det sista av vår underbara resa denna sommar!

Kommentarer
Postat av: ElinStrååt

Det ser helt underbart ut!
Ville bara lämna en kommentar, med tanke på att jag läser din blogg så ofta. Den är verkligen intressant! Jag älskar arkitektur och funderar på en utbildning inom det efter kärrtorps gymnasium.
Du har en så sjukt fin klädstil också!

2012-08-31 @ 21:54:21
URL: http://ennelin.blogg.se
Postat av: felicia

oerhört fina och härliga bilder! ni tar riktigt goa bilder båda två :) vad har du för kamera egentligen?

2012-09-03 @ 19:41:43
URL: http://slidingeagle.tumblr.com

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback