2012-11-29

Projekt 1, åk 2

Det har gått två dagar sedan inlämningen och ungefär så lång tid har det tagit mig att återhämta mig själv och all min förlorade sömn, och mentalt återvända till normal life. Vi fick väldigt lite tid på oss för ett sådant stort projekt som en hel brandstation. Själva projektet med alla förundersökningar och delinlämningar har hållit på länge, men man fick knappt tre veckor på sig att utforma sin egen brandstation. Ni anar inte hur lite tid det är. Men wow vad mycket jag har gjort och lärt mig, jag är så stolt över mig själv! Presentationen framför lärare och kritiker gick också bättre än förväntat.

Att sitta med detta från att man går upp tills man går och lägger sig gör en lite mentalt störd. Jag hade min brandstation i huvudet när jag satt på tunnelbanan, när jag gick på toaletten, när jag drömde. När min förkylda näsa var täppt i sömnen drömde jag att det var ingången till min brandstation som var blockerad! Förstår ni?! Ska inte ens tala om hur konstig hjärnan blev utan sömn de sista två dygnen. Det var inte förrän jag lämnat in projektet som jag insåg att jag har haft samma tröja på mig i tre dagar (jobbade hemma då jag har varit sjuk). Det var som att vakna ur någon hypnos. 

Jag är så glad att det är över men eftersom jag blir så insatt är det lite svårt att släppa det. Jag har tänkt ut varje hörn av denna byggnad och föreställt mig vad som ska hända inuti den, hur folk ska hänga på fritidsgården och innergården och integrera med brandmännen, and then - nothing. Men en dag, aBd... Det är så kul att jobba med det här, det enda som gör det jobbigt är tidspressen och stressen. Bortsett från det är det här världens roligaste yrke och I was made for this och inget annat, blir mer övertygad om det för varje gång! 2012-11-19

A busy mind is a happy mind

Well, hello there bloggy. Hinner inte tänka på dig då jag har en miljon andra tankar i huvudet samtidigt. Hur får jag ljus in i sovrummen utan att ha fönster mot parkeringen? Hur tjock ska den där väggen vara? Får handikappstoaletten plats? Hur ska taken se ut? Hur mycket plats behöver en brandbil när man öppnar dörrarna på den? Hur ska pelarna och balkarna sitta? Vad kommer konstruktören dissa först under nästa möte? Och mest av allt: Hur ska jag hinna med allt? 

Det kanske inte var det smartaste att låta helgen gå åt annat skoj, jag lär ångra mig nästa helg när jag förmodligen får någon breakdown eller två innan deadline, men whatevzzz *iskall*. Klarar jag detta klarar jag vad som helst, det är vad jag lever efter just nu. Och att världens roligaste helg väntar som belöning efter inlämningen. Heja heja heja.

2012-11-11

Amelas Examen

Igår bar det av mot Uppsala för att se Amela ta emot sitt masterdiplom i ekonomi. Och självklart fira det efteråt. Det gjorde vi redan i våras när hon avslutat utbildningen, men nu var det officiellt och skulle firas även med hennes familj och släkt. En sådan framgång kan aldrig firas för mycket. Vi var alla väldigt stolta, som vanligt. Grattis ännu en gång!

Jasmin och Amelas mormor med min mamma på första bilden, och deras morfar på andra. De måste vara de sötaste gamlingarna som finns! Har ingen egen morfar så jag lånar gärna deras deda <3

Precis som jag skrev i våras när en annan familjevän tog examen blir jag så glad och stolt över att vara omringad av dessa ambitiösa bosniska ungdomar som verkligen tar vara på möjligheterna vi har i detta land. Vi är också väldigt lyckligt lottade som har en stor skara av vänner, släkt och familjevänner (som är lite som släkt) som älskar, stöttar, uppmuntrar och firar alla våra medgångar mer oss. Det är så fint att se.

2012-11-09

Inredning

Äntligen börjar mitt rum likna något efter veckor av renovering och kartonger överallt (i resten av lägenheten håller det fortfarande på, det har blivit ett evighetsprojekt). Allt från golv till tak renoverades och några nya möbler inhandlades, vilket tvingade mig att ha alla mina tillhörigheter i kartonger ett bra tag innan allt monterades ihop. Väggarna är nu vita istället för ljusblåa och nu är det som en vit duk som jag kan inreda med precis vilka färger jag vill. Det är fortfarande "under construction" och kommer vara det ett tag till innan allt kommer på plats, men jag har börjat dekorera det så jag kan trivas i mitt kära rum. Har nästan blivit lite besatt av detta "projekt".

 
Här är några bilder från min instagram på detaljer i rummet. Eftersom jag inte valt ut vilka av mina egna foton jag ska ha än men blev ivrig med att sätta ihop bilder samlade jag helt enkelt ihop alla ramar vi hade hemma och klippte ut bilder från två tidningar. Väldigt enkelt, snabbt och billigt.


Detta är ett kollage med några bilder från min "inredningsinspo"-mapp på datorn där jag helt enkelt sparat allt som jag tycker är inspiration. Det här hjälpte mig att komma fram till vilken färgskala jag vill ha i rummet. Bilderna kommer ifrån Ikea, Ellos, H&M Home, Trendenser.se och andra inredningsbloggar (försöker alltid att ange källa på bilder som inte är mina men det är omöjligt att komma ihåg var alla bilder i mappen är ifrån). 

2012-11-05

Something about nothing

Ursäkta att det har tagit en sådan tid, men nu har jag svarat på alla kommentarer - om skola, välgörenhet och ESC. Fin blandning av ämnen. Jag tog i princip en paus från allt förra veckan, min förkylning lyckades bli värre förra helgen istället för bättre (just got to love those flera-veckor-långa-förkylningar...) och jag var hemma från skolan i några dagar. Under dessa dagar har jag umgåtts mycket med min nya bestie - min nya tv. Jag visste inte att jag kunde gilla en tv så mycket, jag har aldrig brytt mig om vilken tv jag har så länge den finns i mitt rum och gör mig sällskap i form av lite ljud och rörlig bild i bakgrunden medan jag sitter vid datorn. Men den skarpa bilden och USB-funktionen har gjort mig kär. Jag har kollat på en massa filmer, serier och sett alla möjliga Disneyfilmer, från Aladdin och Lejonkungen till Monsters Inc och Hitta Nemo. Jag borde ha utnyttjat dessa dagar åt att läsa texter i arkitekturhistoria, men när lyssnar jag någonsin på mitt vettiga jag i dessa sammanhang? Disney är roligare. 

Men på grund av Disney kommer jag vara tvungen att gå under jord med plugg denna vecka. Eller de kommande tre, rättare sagt. Damn you, Disney. Ska sätta igång ikväll, efteeer senaste avsnittet av Revenge! Hopplös är jag, men jag har längtat efter min tv hela dagen. Och för omväxlings skull får detta inlägg ha mycket onödig text och ingen bild alls.

2012-11-01

Branden i Skarpnäck


Om ni har kollat nyhetssajter imorse eller vistats i södra delen av Stockholm och känt röken
har ni säkert hört om branden i Skarpnäck där jag bor. Den höll på i flera timmar imorse innan den kunde kontrolleras av ett femtiotal brandmän. Som tur blev ingen allvarligt skadad, men nu är 63 lägenheter skadade antingen av eld, rök eller vatten, el och värme funkar inte, och ca 200 personer har evakuerats enligt SR och vet inte när de kan återvända hem. Det är inte första gången man hör om något sådant och långt ifrån det värsta, ta bara orkanen i USA som exempel som orsakat enorm förödelse vars omfattning man knappt kan föreställa sig, eller stormen i Indien som också krävt flera liv och förstört massvis med hem. Men när olyckan händer några gator bort blir det så verkligt. En av mina mardrömmar, att se sitt hem och alla ägodelar förstöras, blev verklighet för många människor i min ort idag. Min bror har kompisar som fick springa ut i tofflor för att se huset brinna, och vissa har fått höra att det kommer ta minst ett halvår innan de får flytta hem igen. Det är så hemskt att jag vill gråta bara av tanken på att uppleva det. Jag och mamma fyllde en massa Ikeakassar med kläder för att gå bort till Skarpnäcks folkhögskola där många av de evakuerade just nu vistas. Trots att vi rensat bort mycket inför renoveringen var det ändå inte svårt att samla ihop en ordentlig drös med kläder, vinterjackor och skor. Det är två olika saker att tänka "behöver jag detta?" och "någon behöver detta mer än jag". Vid det sistnämnda blev det så mycket lättare att göra sig av med saker och det slog mig verkligen hur mycket vi har hemma som vi inte använder men tror att vi har använding av. Jag använder egentligen två par jeans, inte åtta.

Imorgon ska mamma dit igen med täcken, kuddar och annat som kan behövas. Många får hjälp av försäkringsbolagen men det tar ändå tid med allt sådant. Sju familjer har ingen försäkring alls och vissa har blivit omhändertagna av kyrkan för att få tak över huvudet - de har inget. Bor ni i närheten, samla ihop kläder och saker och gå dit imorgon, det skadar aldrig.