Lana Karat -
2012-11-01

Branden i Skarpnäck


Om ni har kollat nyhetssajter imorse eller vistats i södra delen av Stockholm och känt röken
har ni säkert hört om branden i Skarpnäck där jag bor. Den höll på i flera timmar imorse innan den kunde kontrolleras av ett femtiotal brandmän. Som tur blev ingen allvarligt skadad, men nu är 63 lägenheter skadade antingen av eld, rök eller vatten, el och värme funkar inte, och ca 200 personer har evakuerats enligt SR och vet inte när de kan återvända hem. Det är inte första gången man hör om något sådant och långt ifrån det värsta, ta bara orkanen i USA som exempel som orsakat enorm förödelse vars omfattning man knappt kan föreställa sig, eller stormen i Indien som också krävt flera liv och förstört massvis med hem. Men när olyckan händer några gator bort blir det så verkligt. En av mina mardrömmar, att se sitt hem och alla ägodelar förstöras, blev verklighet för många människor i min ort idag. Min bror har kompisar som fick springa ut i tofflor för att se huset brinna, och vissa har fått höra att det kommer ta minst ett halvår innan de får flytta hem igen. Det är så hemskt att jag vill gråta bara av tanken på att uppleva det. Jag och mamma fyllde en massa Ikeakassar med kläder för att gå bort till Skarpnäcks folkhögskola där många av de evakuerade just nu vistas. Trots att vi rensat bort mycket inför renoveringen var det ändå inte svårt att samla ihop en ordentlig drös med kläder, vinterjackor och skor. Det är två olika saker att tänka "behöver jag detta?" och "någon behöver detta mer än jag". Vid det sistnämnda blev det så mycket lättare att göra sig av med saker och det slog mig verkligen hur mycket vi har hemma som vi inte använder men tror att vi har använding av. Jag använder egentligen två par jeans, inte åtta.

Imorgon ska mamma dit igen med täcken, kuddar och annat som kan behövas. Många får hjälp av försäkringsbolagen men det tar ändå tid med allt sådant. Sju familjer har ingen försäkring alls och vissa har blivit omhändertagna av kyrkan för att få tak över huvudet - de har inget. Bor ni i närheten, samla ihop kläder och saker och gå dit imorgon, det skadar aldrig.

Kommentarer
Postat av: Lejla

Det värmer i hjärtat att läsa detta. Det borde finnas mer människor som ni! :)

Svar: Och det finns det! Hörde att de som tog hand om insamling av kläder och saker hade så mycket grejer att de inte ens hann sortera och packa upp! Så härligt att höra :)
Lana Karat

2012-11-01 @ 22:18:43
Postat av: Hamo Lopata

Hej,

Bra gjort av er att hjälpa grannskapet när dom behöver hjälp. Tror bara att ni har glömt att det du beskrev är vardag för folk i ditt eget hemland.
Hur kommer det sig att du har tagit distans från det?

Svar: Hej,
Varför förutsätter du att vi har glömt det bara för att jag inte skriver om det i min blogg? Tro mig, jag tänkte på det och på att det finns länder som har det ännu värre, och tanken slog mig verkligen nu när detta hände, vilken hjälp man ändå kan få i Sverige till skillnad från många andra delar av världen.

Mina föräldrar har skickat pengar till välgörenhet i Bosnien även när vi inte har haft mycket själva, och förut skickade vi ner säckar och säckar med kläder, efter varje städning. Anledningen till att vi inte gjort det på senaste tiden är att vi inte vet var vi ska vända oss för sådant längre, och för att ta reda på hur man ska bidra till välgörenhet måste man sätta sig in i det lite, vilket är problemet för de flesta när det kommer till välgörenhet - man hjälper gärna till men man är så upptagen av sitt eget liv att man helt enkelt inte sätter sig in i hur man ska gå till väga. Men när det händer framför ögonen på en i ens eget område är det inte svårt att agera, och ju närmare det står en själv och ju mer man relaterar till det desto mer agerar man. Av samma anledning nämner du Bosnien och inte länder i Afrika eller Asien med ännu värre situation.

Jag vet om att det finns människor som har det riktigt svårt i Bosnien, men jag ser eller hör inte om de som är i kris särskilt ofta. Min släkt och människorna vi känner i Bosnien är inte i en sådan situation, hade de varit de hade vi förmodligen gjort mycket mer, som sagt, ju närmare det står en själv... Men att säga att jag har tagit distans och glömt mitt hemland utan att känna mig är fel. Jag skriver inte om sådant i min blogg men jag önskar att jag en dag kan ge något tillbaka till mitt land genom min utbildning och framtida yrke, och det är en stor motivation för mig i skolan, och jag hoppas att jag kan bidra mer på det sättet än att skicka kläder.

Men du får gärna tala om för mig vilken välgörenhet du sysslar med så kanske jag och andra som läser kan bidra :)
Lana Karat

2012-11-02 @ 08:36:22
Postat av: emmy

Åh vad hemskt!
Men otroligt fint av er att ni hjälper till!

Svar: Ja, riktigt hemskt. Vi gjorde bara det som de flesta skulle gjort, I hope :)
Lana Karat

2012-11-02 @ 14:19:06
URL: http://emmyjohannas.devote.se/
Postat av: Nahla

Ohh vilken tur att jag läste detta!! Sorterade faktiskt min garderob igår, samlade ihop 4 stora svarta sopsäckar fulla med kläder jag inte använder!!
Jag hade tänkt gå till insamlingscontainern vi har här i närheten, men jag var för lat igår! Nu vet jag vart jag ska åka förbi imorgon! =)

Svar: Härligt! :) Hoppas du hittade, för man skulle lämna kläderna till en annan adress än folkhögskolan..
Lana Karat

2012-11-02 @ 22:30:49
Postat av: Rabab

Säger detsamma som ovan:) Känner dig inte irl men du verkar vara en riktigt god och medmänsklig tjej<3 Önskar att fler kunde inspireras av dig på alla plan:)
Keep it up och hoppas allt löser sig med deras lägenheter<3

Svar: Tack så jättemycket för dina ord! Men vi gjorde verkligen det minsta vi kunde göra egentligen. Det hoppas jag med!!
Lana Karat

2012-11-02 @ 23:02:55
URL: http://differentisgood.devote.se/
Postat av: Anonym

Hur orkar folk kommentera sådant onödigt som att hon har tagit distans från sitt hemland och vad som händer där. Branden inträffade i hennes område det är väll självklart att man gör allt för att hjälpa till när man SER vad folk har gått igenom.
Sen vet väll inte du eller jag vad hon gör för att hjälpa sitt hemland, om hon ens gör det. För det är hennes ensak.
Förlåt för den arga kommentaren men blir sur på folk som försöker trycka ner andra med sådana onödiga argument.
Bra blogg Lana :)

Svar: Tack så mycket! Ja, vi såg det också som en självklarhet... :)
Lana Karat

2012-11-05 @ 11:35:47
Postat av: Anonym

Hej! Organisationen "Projekt Sarajevos barn" drivs av ett par unga tjejer som går sista året på gymnasiet där deras projektarbete går ut på att hjälpa utsatta barn och familjer som lever i mindre bra levnadsförhållanden. De har en grupp på Facebook dit du kan vända dig för mer information.

Även tre andra tjejer driver samma organisation med likadant syfte, du hittar de under namnet Charity Hope UF.

Lycka till!

Svar: Tack för tipsen, imponerande av tjejerna! (hittade dock inte de andra).
Lana Karat

2012-11-06 @ 22:44:04
Postat av: Hamo Lopata

Hej,

Jag förutsätter inte att ni glömt nåt utefter ditt blogg innehåll utan jag hurdan du är IRL och bedömer det från den aspekten och därav bedömningen att du har tagit distans till verkligheten för många människor i ditt hemland.

Du behöver inte se min förra kommentar som en attack utan som en tankeställare, det är jättebra av dina föräldrar värnar om sitt ursprung och hjälper till i den mån dom kan, min resonemang vänder sig till just dig som person och ej hela din familj. Den syftar inte heller på hur mycket eller hur lite du gör utan på just distansen mellan dig och ditt hemland, vilket kan även påpekas då du jämför BiH med länder i Afrika. Du nämner även att det är svårt at hjälpa till p.g.a. att du inte vet vem du skall vända dig till det är just vad jag undrar, hur kommer sig att du inte vet det?

Nedan har du lite sidor som du kan besöka om du hinner;

http://humanitarnapomocbosna.blogger.ba/
http://www.sadake.com/
http://www.nasadjeca.ba/


Svar: Skulle vara intressant att veta vem du är eftersom du känner mig. Jag känner ingen Hamo Lopata så antingen använder du dig av ett annat namn, vilket jag inte förstår varför du skulle göra, eller så har jag ingen aning om vem du är.
Det är en bra tankeställare. Men när du bedömmer hur jag är utan att jag vet vem du är kan det kännas lite som en attack även om det inte är något illa menat.

Du skrev "ni har glömt" så jag förutsatte att du även syftade på min familj.

Jag tror att du missuppfattade min förra kommentar lite, att jag nämnde länder i Afrika var bara ett försök att förklara varför man tar åt sig och agerar mer/mindre beroende på hur nära det står en.
Jag förklarade i min förra kommentar hur det kommer sig.

Tack för tipsen!

Lana Karat

2012-11-08 @ 10:18:28

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback