2012-10-30

Drawings


När jag blir rastlös under föreläsningar, eller när jag helt enkelt får lust att rita något men bara hittar markeringspennor att använda. Allt funkar när man får ett kreativt infall.

2012-10-29

Instagram - September & Oktober

Början av september bjöd på några varma dagar och jag kunde fortfarande promenera till Skogskyrkogården. Hängde en del i Zaras provrum också, som vanligt. Spenderar mycket tid där inne.

Helvetet frös till is och grisar började flyga när jag skaffade mitt första gymkort någonsin. Jag och Natalie började gymma två gånger i veckan men nu... let's not talk about it. Åt lite trahana efter gymmet.

Fotade tunnelbanekonst på Gullmarsplan och fick helt plötsligt för mig att göra collage the old fashioned way, med sax och en bunt tidningar.

Pimpade min kaffemugg under en föreläsning. Efter ett tag glömde jag att det fanns lite kaffe kvar i den och började vrida på den åt alla håll... Det var inte förrän jag kände att det var blött mellan benen som jag insåg att jag hällt ut kaffe över mig. Typiskt mig. Vandrade en bra bit i spöregn när jag glömde paraplyet just den dagen. Också typiskt.

Lärarlaget fikade på Djurgården och jag hade beslutsångest över fikavalet. Vi hade även delinlämning i projektet då den första, undersökande delen, skulle lämnas in och redovisas. Vi ska designa en brandstation i Tensta btw.

Fotade även tunnelbanekonst i Tensta. Familjen gjorde ett besök på IKEA och min blattepappa gick runt med måttbandet och mätte alla möbler istället för att kolla måtten på prislappen. "Det går snabbare så här" hävdade han.

Hängde en hel del i Tensta, även under konstveckan. Gjorde ett "schackigt" collage av mina foton. Fick en massa kinder maxi av mormor (hon har köpt kinder choklad sedan jag var liten) som min fader åt upp... -.-'

Min "mellis" i skolan. Efter det hade vi en jätteintressant föreläsning om om neurovetenskap och estetik med massa mindfucks och intressant fakta om hur vi uppfattar saker. Visst ser det ut som att högra tornet lutar mer? It doesn't.

En trött bild på mig och på böckerna jag läste för några veckor sedan - "Femtio nyanser av honom" på svenska (föredrar dock att läsa på originalspråket). Böckerna har det som Twilightböckerna saknade if you know what I mean...

Mamma var helt exhalterad när kaffemaskinen levererades hem "MIN GEORGE CLOONEY MASKIN HAR KOMMIT!!!" Grattis Nespresso, ni vet hur man säljer till medelålders kvinnor. Till höger ser ni resultatet av prankkriget mellan en kille i min klass och treorna. Det här var treornas senaste prank då de planterat en blomma i hans hurts. Sjukt kul tyckte jag.

Bajram-mat under hela helgen och bajram-blommor av pojkvännen. Bajram (Eid) är en muslimsk högtid för er som ej vet.

Blommorna när de slagit ut. Avslutar med en bild på oss och ett "tihi" a la prinsessan Madeleine. 

Instagram:
lanakarat

2012-10-28

Friends Arena

Igår var jag och mamma på invigningen av Friends Arena i Solna, och wow, vilken enorm arena. Mamma som har jobbat med ekonomin kring arenan har följt med sedan första spadtaget för några år sedan och var lika stolt som att det var hennes egna arena, haha. Showen innehöll en massa dans, stålkastare och ljusshower, fyrverkerier, hängande akrobater och till och med bilar och motorcyklar. Artisterna var bl.a. Loreen, Agnes, Danny, Icona Pop, First Aid Kit, Roxette och andra kända och lite mer okända. Och så invigde prinsessan Victoria arenan. Med tanke på att det var det mest påkostade scenevenemanget i Sveriges historia kan man tycka att det borde varit mer av de kända artisterna och mindre musikal-/operanummer, men jag ska inte klaga, det var ändå en häftig upplevelse. Nu längtar jag efter att gå på Swedish House Mafia där, är inte nöjd om jag inte kommer hem med en huvudvärk efter det! Vems leende visas på nya nationalarenans megaskärmar om inte Zlatans? Sveriges sweetheart Loreen. Kan fortfarande inte förstå hur Eurovision ska hållas i Malmö istället för här, helt otroligt...

2012-10-27

Fall


2012-10-26

Bajram


2012-10-21

Svi smo na nogama kad krene muzikaEfter två jobbiga veckor med mycket i skolan, renovering av hemmet, förkylning och värk av olika slag (vad har jag inte drabbats av senaste veckan?) var det äntligen dags för en välförtjänt helg och p-p-p-party! Och äntligen mindes jag att ta några bilder med min kamera. Jag vill ju föreviga alla roliga kvällar, synd att jag har varit dålig på det de senaste utgångarna. Det var hursomhelst en riktigt rolig kväll igår med bättre förfest än utgång. Tyvärr var det kass musik i klubben, but what to do. Värre var det att behöva gå upp efter bara några timmars sömn för att följa med familjen till Ikea. Nu när väggar och golv är klara skulle det inhandlas en del nya möbler. Jag längtar verkligen tills allt blir klart, det är psykiskt jobbigt att leva i denna kaosade byggarbetsplats. Jag tror att min pedanta mamma kommer få psykos snart. 
Och jag får psykos av att tänka på att det redan är måndag imorgon.

2012-10-17

Bosnians on tour

Gårdagens kvalmatcher satte verkligen sina spår på alla sociala medier, även idag. Ingen har nog missat snacket om Sveriges otroliga match. Jag följde dock Bosniens och satt som vanligt och hejade och önskade så innerligt att jag var på plats. Det är det enda tillfället jag verkligen är intresserad av fotboll och hejar med hela hjärtat, och det är en sådan mäktig känsla att stå i klacken. Just nu leder Bosnien gruppen, hoppas att det fortsätter i samma takt. Nästa år lär det bli ett par resor! Satt och tittade igenom bilder och tänkte lägga upp lite tillbakablickar. We all love that, don't we?

Estland - Bosnien 2009, Tallinn

Resan till Estland är fortfarande bland det roligaste och galnaste jag varit med om. Det var tre intensiva dagar med hejande och festande från början till slut. Vi tog färjan till Tallinn och hela båten var en stor fest, i alla hytter i alla gångar och diskotek. Tallinn kryllade av bosnier klädda i blått, gult och vitt. Och vi vann matchen.

Vad små vi var! Eller kanske inte, men tre år känns det en evighet sedan. Två 17-åriga tjejer bland en massa fanaticos.

Hihi, här var jag och Jasmin bara kompisar, kan ni tänka er. Det känns galet längesedan! Det var faktiskt efter denna resa som vi började umgås. Har vi inte förändrats en hel del ändå? 

Efter två intensiva dagar med fest på båten till Estland och matchen där trodde jag att båtresan hem skulle bli lugnare, men ack så fel jag hade, den toppade allt! Vad jag skulle ge för att uppleva det igen...

Det sprutades dricka, det viftades med tröjor och halsdukar, glas krossades, folk stod på bord och stolar och på varandra och skrek det sista man hade kvar av sin röst efter matchen. Jag misstänker att Tallink lämnade discot i våra händer med inställningen "do whatever you want men lämna resten av båten ifred". Det är svårt att fånga stämningen på bild eller film! Här är ett klipp av många. Åh, det var en sådan obeskrivlig energi på den där båten hela natten! Besparar er från resten även om det finns galnare klipp, vårt sjungande (skrikande) skär i öronen. Det var inte en enda tråkig minut på den resan. Bara man skulle till sin hytt råkade man på ett gäng sjungandes i kalsonger, passande nog på "ovdje niko nije normalan" som betyder "här är ingen normal". Jag har många klipp från denna sjuka resa som jag fortfarande gråter av skratt till, men jag kommer bli slaktad om jag lägger upp dem.

Sverige - Bosnien 2010,
Stockholm

Den här matchen hade vi alla väntat på länge. Hemland mot hem-land. Trots att det var en vänskapsmatch var vi väldigt många bosnier från hela Sverige som samlats vilket fick Råsunda att kännas som hemmaplan för Bosnien. Den finaste stunden var när vi alla applåderade efter Sveriges nationalsång. Det märktes att det var en vänskapsmatch, det var en underbar stämning men ändå inte som den vid kval. Bosnien förlorade tyvärr, men vinst eller inte - med så många bosnier på plats var efterfesten ett måste. 


Frankrike - Bosnien 2011, Paris

Här var vi riktiga krigare som åkte till Paris över ett dygn, utan hotell eller packning, bara för matchens skull. Det var bland det mest uttröttande jag varit med om, men värt allt! Vi var otroligt många som åkt dit för att stödja laget i den avgörande matchen. Trots att Paris är mycket större än Tallinn såg man även här blått, gult och vitt överallt.
 


Det här var så mäktigt. Vi var omkring 20.000 och tog upp en fjärdedel av arenan, och lyckades överrösta fransmännen. Lyckan när vi tog ledningen var obeskrivlig, allt exploderade.


Och självklart kvitterade Frankrike på en orättvis straff. Nu när vi ligger etta i gruppen med flest mål i Europa finns hoppet verkligen om att vi får spela i VM denna gång. Är så jäkla trött på detta snubblande över mållinjen och att möta Portugal i playoff varenda gång. This time... This time.

2012-10-08

Work hard, party hard


Dags att göra lite väsen av mig. Jag lever, mirakulöst nog efter denna helg. Den var över på en sekund och jag minns ungefär hälften av den. Vi var ett stort gäng som förade och gick ut i lördags, mycket roligt och for some reason spårade alla ur, förmodligen lite för taggade och festsugna efter jobbig skolvecka. De pumpar oss med uppgifter i skolan, därav frånvaron här. Vi har en uppgift att göra klart varje dag och det ska gå fort, fort, fort. Det har varit tufft, men oj vad effektiva vi har varit. Jag tror att jag har producerat mer förra veckan än vad vi gjorde på en månad förra året. Och jag gör verkligen mitt bästa för att slippa helgarbete, tyvärr får jag offra lite vardagskvällar. Jag har inte hunnit träna på hela veckan trots att jag kom igång så duktigt med två gånger i veckan. Denna vecka verkar bli ännu värre. Skola vs. liv, det går inte att ha både och. Ikväll vägrar jag dock jobba, nu är det min säng, cookies, Revenge och telefondejt med my person, Karin, som gäller (ni som kollar på Grey's Anatomy förstår uttrycket "my person", Meredith och Christina är varandras). Good nighty.

2012-10-01

I love my education

Åh jag håller på att smälla av, av lycka! Idag introducerades det första projektet och vi fick träffa våra nya lärare (varje lärarlag på 20 personer har två arkitekter och en konstnär som lärare) som verkar vara superbra! Hela upplägget av året, schemat och projektet är så organiserat och strukturerat till skillnad från förra året, och våra lärare är så tydliga med allt att vi nästan satt häpna efter mötet. Vi är mer vana vid att se ut som frågetecken. Skolan har verkligen jobbat på detta i år efter våra önskemål. Och jag är så taggad på att komma igång! Inte nog med det, våra lärare har redan kommit med förslag på studieresa: Alexandria i Egypten! En av våra lärare har blivit erbjuden denna möjlighet då vår skola ska starta samarbete med en arkitekturskola där, och vi ska då ha en workshop med studenterna. Han började prata om vad man kan göra där, och att man även kan åka till Kairo (jag var ledsen över att jag inte fick se pyramiderna förra året, är inte detta ödet?) och jag ville skrika JA!!! innan han ens avslutat meningen. Jag vill inte jinxa något men... fyfan vad underbart det skulle vara att besöka en av världens äldsta städer, med så mycket att se! Sol, värme och hav skadar inte heller.

Biblioteket i Alexandria. Bildkälla okänd.