Lana Karat -
2012-09-20

Q/A

Här kommer ett några månader försenat inlägg med svar på frågestunden som jag dumt nog publicerade innan jag åkte iväg på semester. Det blev ganska långa svar på många av frågorna, därför har jag har inte tagit med alla, men vissa kanske finns besvarade i förra frågestunden som ni hittar i samma kategori. 

Hej! Grymt bra blogg, älskar att läsa om dina skolprojekt och liknande... Men nu till min fråga: hur stor är din blogg? Och skulle du påstå att du går in mycket för din blogg? Alltså tar den mycket tankekraft från dig, eller bloggar du bara när du får lust och har tid över?
- Tack! Jämfört med alla bloggar som finns är min blogg en liten droppe i havet. Tidigare hade jag ungefär 1500 unika läsare i veckan med ca 500 unika dagligen (siffran har blivit lite lägre sedan sommaren) vilket är lite jämfört med andra, men mycket för mig som inte vet vilka alla dessa människor är! Jag har många läsare med ursprung från Balkan, och denna värld är ganska ”liten” så det händer ofta att någon man känner har en kompis som läser min blogg, eller att man blir igenkänd på någon bosnisk konsert/fest eller till och med när man är i Bosnien eller Kroatien. Så för mig kan den ibland kännas större än vad den är (typ, what if somebody is watching me right now? O.o).
Jag känner ingen ”plikt” att blogga och gör det därför inte när jag inte har tid eller lust, men jag tänker ofta på vad som ska komma upp på bloggen under dagarna. Jag gör det automatiskt efter flera års bloggande, och det tar inte särskilt mycket tid eller kraft. Det som tar mest tid är att redigera bilder, att ”designa” inlägget, i vilken ordning bilderna ska komma upp osv (om ni bara visste hur petig jag är med detaljer) så där går jag in mycket för den men det tycker jag är kul.

Tjänar du pengar på din blogg?
- Ni ser ju varken reklam (förutom blogg.se's störande annons) eller sponsrade inlägg här så nej. Det kommer in några kronor när jag lägger upp videos genom VideofyMe, men det är inget jag räknar med utan jag använder den sidan för att jag inte vill ha mina videos på YouTube. Jag har inte den ambitionen med min blogg.

Vilka länder har du besökt? Vilka länder vill du besöka och varför?... 
- Nu ska vi se... Bosnien, Kroatien, Italien, Spanien, Frankrike, Estland, Lettland, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Slovenien, Egypten och Japan. Och Pekings flygplats i Kina, hehe (har kinesisk stämpel i passet, så lite räknas det!). 
Åh, det finns så många länder jag vill besöka i alla världsdelar! Jag vill göra en coast to coast roadtrip i USA, jag vill till Japan igen, Singapore, Malaysia, Kina, Förenade Arabemiraten, Mexico, Indien, Brasilien, Turkiet… Skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det finns så mycket vackert och annorlunda att se helt enkelt, så många andra miljöer, kultur och arkitektur att uppleva. Jag är väldigt intresserad av hur andra människor lever och tänker, det spelar ingen roll om jag är i Japan, Tyskland eller Egypten, jag kan sitta och bara titta på människor och försöka föreställa mig att leva deras liv, vad de tänker, vad de tänker om mig från Sverige osv. Att jag är lite extra into Asien och gärna vill besöka storstäderna där är för att det är så häftigt att se människor som lever i moderna städer på samma sätt som vi, men ändå har en kultur som skiljer så mycket från den västerländska. 


...Samt nämn din favoritbyggnad och varför den är det! :)
- Jag har nog inte riktigt en favorit än, men för att ändå nämna någon säger jag den första jag kommer att tänka på som jag har sett IRL - Pradas byggnad i Tokyo. Jag föll för både utsidan och insidan. Allt från den enkla ingången till hur den är uppbyggd, hur den lyser på natten, de lyxiga provrummen, rutnätet av "bubbliga" fönster och effekten inifrån... Genius. Här kan ni se fler bilder. 


Hur länge tror du att du kommer blogga?
- Svårt att svara på. Intresset är inte som det en gång var, men jag skulle ha svårt för att stänga ner bloggen då den blivit en liten del av mig. Jag skriver mindre än tidigare men jag älskar att ta bilder och föredrar att lägga upp dem här framför Facebook, Instagram eller något liknande då bloggen min egna lilla kreation där jag styr hur allt ser ut. Jag antar att uppdateringen kommer dö ut med tiden, om jag inte får för mig att stänga ner den innan dess. Men jag kommer inte att säga ”nu slutar jag” för att sedan börja blogga efter en månad igen, så den gången jag talar om för er att jag slutar blogga kommer förmodligen vara den första och sista.
 
Vad är det finaste ngn har gjort för dig? Vad är det värsta ngn har gjort mot dig? Åker du varje år till Bosnien? Till vilka städer isf?
- Att älska mig ovillkorligt, det är det finaste. Det värsta är någon har gjort mot mig är att tvinga bort mig från min hemstad och land. Ja, jag brukar åka ner på somrarna. Tidigare åkte jag med familjen till Banja Luka (hemstaden), men jag har inte varit där på två år nu. De senaste fem åren har jag åkt till Sarajevo.
 
Lana, How do you get such a beautiful tan? I was looking at some of your pictures from vacation and it seems like you get dark pretty fast . I am really struggling with that, it seems like I cannever get dark fully. Please give me some tipss. :)
- It’s genetical I guess, I don’t have any good tips to give since all I do is just being in the sun. I try not to get burned and I always use sunprotection in the beginning. My mom has really freaked me out about skincancer, so my tip for you is to not try too hard and find some good self-tanning products!
 
Lana... hur får du att få ihop din studenten ekonomi till både resor, roliga saker samt snygga kläder. Jag känner att jag redan nu har panik inför att bli student just för att vara "begränsad" är inte min grej. Jag har jobbat under hela min gymnasietid och har alltid haft gott om pengar då jag har bott hemma, men när man studerar på högskolan säger alla att tiden inte räcker till att jobba och om den gör det, så behöver man den mer till att vila upp sig, typ.
- Allt handlar om prioriteringar och hur man fördelar pengarna. Jag lever på csn-bidraget (som är högre än studiebidraget i gymnasiet) utan lån och kan göra det då jag bor hemma. Eftersom jag älskar att resa sparar jag alltid en del av det jag får varje månad till någon resa, och ibland, som till t.ex. studieresan till Tokyo, bidrar föräldrarna med en del. Vissa månader blir det mer över till shopping och festligheter och ibland mindre. Det kan gå månader utan att jag shoppar om ekonomin inte tillåter det, I just have to live with it då det finns annat jag prioriterar och sparar till. På sommaren jobbar jag i några veckor för att ha råd med sommarsemestern.
Om du kan jobba eller inte beror på dig själv och vad du pluggar, alla utbildningar kräver inte lika mycket tid i skolan och om du själv är duktig på att planera och avgöra hur mycket tid du behöver till studierna tror jag absolut att du kan jobba och studera samtidigt. Annars får du helt enkelt lära dig att vara "begränsad" och tänka på att de flesta människor är mycket mer begränsade än dig.
 
Vad tycker du om bosnier?
- Ja, vad tycker jag om mig själv? Haha. Det är omöjligt att dra en hel befolkning över en kam, och dessutom placera sig själv i samma fack, men om jag ska försöka göra en allmän generalisering i jämförelse med majoriteten svenskar så tycker jag att bosnier visar känslor på ett mycket intensivare sätt. Att älska, festa, bråka, skämta - allt är mycket intensivare och jag älskar det med oss bosnier. Znamo sta je merak. Det är inte så konstigt att man älskar mentaliteten när man själv har växt upp i ett bosniskt hem. Dock finns det en del sidor jag stör mig på som gäller fler bosnier än svenskar, och detta tror jag gäller i stort sett alla samhällen som är lite mer gruppcentrerade än individcentrerade - där familjen, släkten och omgivningen spelar en stor roll. Till exempel är det vanligare att folk tar sig rätten att lägga sig i andras privatliv och det förekommer mer trångsynthet, dömande och, på köpet, skitsnackade. Men det gäller verkligen långt ifrån alla, man måste bara se till att vistas i rätt umgängen.
 
1.din pappa är arkitekt, så gör han massa hus och sånt? finns de några bilder på saker din pappa gjord som du skulle kunna visa? är säker på att han är jätte duktig då du redan i årskurs 1 på universitetet gör såhär cola och avancerade byggnader! 2.vart köper du dina kläder? skit fin stil! 3.hur lång är arkitektutbildningen? 4.hur mkt kostar ca en resa till kroatien?? älskar den här bloggen, sån insperation!!
- 1. Min pappa jobbar mest med ombyggnad av byggnader och lokaler och gör väldigt olika arbeten, det har varit allt från SEBs bankkontor på Stureplan och vindsvåningar i city till ombyggnad av ett krematorium på en kyrkogård. Arkitekter jobbar väldigt sällan ensamma i projekt, så han har inte gjort allt själv.
2. Mina kläder köper jag för det mesta på H&M och Zara. Inte särskillt orginellt. Tackar!
3. Den är 5 år, men i genomsnitt tar den 6-7 år då det är rekommenderat att jobba minst något år.
4. Det är svårt för mig att svara på då jag aldrig flyger dit utan åker buss från Bosnien. Sedan beror det på var du åker, om du bor på hotell eller hyr lägenhet, och hur mycket du isåfall spenderar på mat och annat. Tack så mycket!
 
Har ni många tentor på arkitektutbildningen eller är det mest praktiska uppgifter som sådana du har visat på senaste! Du är riktigt grym!
- Nej vi har inga klassiska tentor, de enda tentorna vi har är hemtentor, annars har vi projekt som du kan läsa mer om under arkitekturkategorin som du hittar under headern. Tack så mycket!
 
Vad kostade dina raybans modellen?:) Vad har du för storlek på dina Raybans? :) 
- Modellen är RB3025 i storleken large. De kostade 1500 kr, vilket jag fnös åt en gång i tiden och tyckte var alldeles för dyrt för ett par solglasögon som jag kommer ta sönder direkt, men de är fortfarande hela och så värda varenda krona!
 
1. Vart vill du bo i framtiden ? 2. Vackraste staden i hela världen ? 3. Vilket pojknamn och flicknamn tycker du e finast ? 4. Hur åker du till Sarajevo och vad kostade biljetten samt vilket bolag ?
- 1. Oj, jag vet inte, men jag trivs bäst i storstaden! Det ska vara fart och massa händelser *stressmänniska*. Paris, Tokyo, New York, man vet aldrig… Jag tycker dock att Sverige är ett bra land för mina framtida barn att växa upp i, och jag älskar Stockholm. Det är bara den deprimerande och för långa vintern som talar emot.
2. Väldigt svårt att svara på då jag inte har varit i alla städer!
3. Jag vet inte, brukar inte tänka så mycket på det, men jag gillar korta namn.
4. Jag åkte flyg, enkelbiljetten dit kostade 1500 med Norwegian.

Ber om ursäkt för att jag levererar den tråkigaste frågan (säkert den vanligaste också) vilken kamera använde du dig utav i Japan? T
- Frågestunden är till för frågor! Sony NEX-3 använde jag mig utav! Och som vanligt påminner jag om att bildernas ljus, färg och kontrast är redigerade.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilket program använder du när du redigerar dina bilder? Haha

Svar: Photoshop cs5
Lana Karat

2012-09-20 @ 07:56:26
Postat av: A

Jag menade vilken stad som du tycker e vackrast av de städerna du besökt ? =)

Svar: Självklart gjorde du det, jag undvek mest att svara på det för att jag inte vet vad jag ska svara, haha. Många av de städer jag har varit i är vackra på sitt sätt och är svåra att jämföras, eller ligger en lite närmare om hjärtat än andra och är därför vackrare i ens ögon. Men Paris kanske om jag måste välja någon som den vackraste.
Lana Karat

2012-09-20 @ 08:29:24
Postat av: Claudia

åh så kul att läsa alla svar! :D

Svar: Kul att du tycker det! :D
Lana Karat

2012-09-20 @ 12:44:14
URL: http://claudiias.blogg.se
Postat av: Rabab

Säger detsamma:) Jätte kul att läsa dina svar:)

Svar: Säger samma sak till dig, glädjer mig att du tycker det! :)
Lana Karat

2012-09-22 @ 15:32:30
URL: http://differentisgood.devote.se/
Postat av: Andrea

Genom vilket bolag reste du när du åkte till Egypten samt bokade hotell och sådant?
Va kan du rekommendera och göra om man vill tex åka och kolla på pyramider och sådant som jag har för mig att ni gjorde? Alltså försöka boka turen redan innan man åker här ifrån eller när man väl är därborta?

Svar: Vi bokade charterresa genom Ving så allt ingick, och vi bokade utflykter och sådant där borta. I hotellet finns det personal från Ving som man kan vända sig till och i vårt hotell hade de en pärm som innehöll alla olika utflykter man kunde välja bland, och när man kunde åka på de och vad de kostade. Det beror helt på vad du tycker är kul att göra, finns massor att välja bland! Gillar man att se lite av landets historia och kultur borde man åka på någon utflykt antingen till Kairo för att se pyramiderna eller till Luxor för att se bl.a. Konungarnas del och Karnaktemplet. Eftersom det var en del oroligheter i Kairo när vi var där åkte vi inte dit även om jag gärna hade velat se pyramiderna, så vi åkte till Luxor vilket även var smidigare då det låg närmare Hurghada-området där vi var. Vi åkte även fyrhjuling i öknen vilket vi tyckte var väldigt roligt. Våra kompisar åkte på utflykt till någon vacker ö där de fick dyka och sånt. Som sagt, finns massor att välja bland, välj det du själv tycker är kul. Mitt tips är att kolla upp allt sådant så fort man kommer dit så man inte missar något man vill göra för alla utflykter görs inte varje dag.
Lana Karat

2012-09-24 @ 12:07:06

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback