2013-02-27

Been trying hard not to get into trouble but I've got a war in my mind


2013-02-26

Ko može napraviti dugu ako stalno gleda tugu, samo ludak kao jaZeljko Joksimovics nya låt går på repeat, tillsammans med hans andra låtar, främst balladerna (är i ett sådant "mode" nu). Det dyker upp perioder då jag bara lyssnar på t.ex. Zeljko, Crvena Jabuka, Tose Proeski och sådan musik som alltid träffar rakt i hjärtat. Jag har märkt att jag omedvetet blir väldigt emotionell och tankfull efteråt - inte alltid det bästa för ett överanalyserande sinne som mitt. Och när det tillslut blir för mycket av det övergår jag till mainstreammusik som istället gör en dummare, men bekymmerslös och festsugen. 
Hursomhelst, jag hoppas att det stämmer att Zeljko kommer till Sverige i maj, jag ser verkligen fram emot det!

Jag försöker förövrigt blåsa lite liv i bloggen och uppdatera oftare, jag vill inte att den ska tyna bort än även om det känns som att hela bloggrejen börjar dö ut, antagligen för att vår generation har bättre saker för sig eller för att man har hittat andra sociala medier som kräver mindre ansträngning. Or is it just me? Det är svårt när 1. Vad jag gör och vem jag är med varje dag är inget jag tycker är intressant att skriva om, och det som är potentiellt intressant i min vardag tar Instagram hand om. 2. Jag behöver bilder, går man i skolan tills det blir mörkt finns det inte mycket att fotografera. 3. Jag har svårt att avreagera mig och skriva vad jag har på hjärtat, som en gång i tiden. Varje gång jag skriver ett längre inlägg hamnar det i utkast. I skrivande stund tvingar jag mig själv att ha kvar det övre stycket fast jag egentligen känner att det är överflödigt och helst vill ta bort det. Vet inte varför det har blivit så. Och vad är kvar då? Inlägg om skolan, om resor som sällan sker och om något roligt tillfälle då jag råkar ha med mig kameran. Det blir få inlägg. 

2013-02-25

Scream and shout and let it all out


Freakin' awesome helg. Hela helgen spenderades i Uppsala och inte bara fick jag mysa med mina favorit-Svrake i några dagar utan för en gångs skull lyckades vi samla ihop 5/7 av vårt tjejgäng från gymnasiet hemma hos min bästa Karin som numera bor i Uppsala. Förutom Karin var det längesedan jag såg tjejerna och det har varit svårt att få ihop gänget då alla studerar, jobbar, åker bort till andra världsdelar eller flyttar utomlands. Men oavsett vad känns det precis som i gymnasiet när vi samlas! Eftersom jag uppenbarligen inte kan vara utan Ärtis mer än en helg drog jag med henne också och efteråt mötte vi upp Jasmin & co för den bästa utgången på mycket länge. Vi släppte alla hämningar! Who would have thought, så här innan löning? Jag har fortfarande ont i kroppen efter dansandet på hiphopgolvet och i magmusklerna efter allt skratt, speciellt åt kvällens två stora komiker, Jasmin och Adi.
Åh, man mår så otroligt bra (mentalt - fysiken är en annan femma) efter att haft så roligt med människor man älskar. Jag kan leva länge på denna helg.  

2013-02-22

Instagrams


November - Februari. Ett litet urval av bilder från min Instagram under vintermånaderna. En del skola, lite fest, förkylningar, mycket mat, ett par fina solnedgångar och en enorm längtan efter vad som komma skall. Instagram: lanakarat

2013-02-19

You're giving me such sweet nothingFebruari är inte min favoritmånad. Snarare längst ner på listan. Vid det här laget har avsaknaden av D-vitamin verkligen satt sina spår (jag blir alltid sjuk denna månad, min hy börjar lysa i mörkret och jag vill helst bränna vinterjackan på bål) och sommaren känns fortfarande för långt bort. Och jag hoppas och lurar mig själv att varmare väder är på väg för att sedan bokstavligen få en bitchslap av en ny snöstorm. Just wait and see... 

Jag kände mig bortskämd med flera härliga resor fördelade över förra året, och då resor är bland det bästa som finns hade jag hela tiden en höjdpunkt att se framemot som inte var för långt bort. I år planerar vi istället en ordentlig USA-resa(!) i augusti som tyvärr inte bara känns avlägsen utan även gör att jag måste spara och jobba varje ledigt tillfälle jag får från studier. Månadsbudgeten jag har lagt upp föredrar helst att jag sitter hemma och inte gör någonting som kostar, vilket inte är det lättaste då det är fikor, utgångar, shopping och allt annat som vår i-landslivsstil innebär som gör den sollösa vardagen roligare. Av den anledningen ska jag varken med på studieresan i vår eller åka till Bosnien och Kroatien i sommar, vilket blir första gången sedan vi började åka ner dit efter kriget. Det gör lite ont i hjärtat (är det sjukt att det första jag kom att tänka på är all mat jag kommer gå miste om?) men å andra sidan ser jag framemot USA mer än något annat just nu, den upplevelsen och det faktum att jag ens har möjlighet att planera en sådan resa gör det lättare att offra annat. Ja, varje resa får mig att tänka på vilket privilegium jag har som en kan göra den!

Måste avsluta inlägget med pepptalk: För det första, februari är snart slut! Yey! Och jag måste berömma mig själv för att jag blivit väldigt bra på att harmonisera (tvekar på att det är rätt ordval men you get the point) min tillvaro och på att ganska snabbt vända negativt till positivt i huvudet. Jag får mig själv på bättre humör genom enkla medel. Även under tråkiga februari. Men mer om det får det bli i ett annat feel good-inlägg. 

2013-02-18

Patterns and watercolors


Konstveckan kommer alltid som en andningspaus efter projekten. Denna gång sysslade vi med mönster, med akvarell som verktyg. Perfekt för mig som velat öva mer på akvarell men aldrig tar initiativet själv. Sedan fick vi några timmar på oss att bygga en 3D-struktur med inspiration från mönstret. Jag ägnade även lite av fritiden åt att måla hemma. Är fortfarande en nybörjare i akvarell men övning ger färdighet.


2013-02-08

Projekt 2


Projekt 2 var kort men intensivt, inte lika energikrävande som de tidigare men ändå en svår uppgift att lösa som jag inte såg framemot när vi fick den. Uppgiften var att göra en tillbyggnad på Storkyrkan i Gamla stan. 1. How the hell gör man en tillbyggnad på en medeltida kyrka utan att det ser brutalt opassande ut? 2. Kyrkan har byggts om ett antal gånger sedan 1200-talet och saknar exakta ritningar vilket gjorde att vi fick mäta upp allt själva, och då vill jag tillägga att den är sne och ojämn åt alla håll. 3. Det andliga och religiösa är inte min grej. 4. Inte det byggnadstekniska heller. Men som arkitekt kommer jag inte alltid få uppdrag jag tycker om så det är bara att bita ihop och fixa det, och det gick bra tillslut. Ser framemot nästa projekt!


2013-02-07

Last Month

Bortsett från somrarna måste det här vara den längsta perioden utan en uppdatering. En kamera på lagning, sjukdom och projektinlämning ligger bakom denna frånvaro. Ju längre tid det går utan update desto svårare blir det att skriva något. Jag har inte varit särskilt aktiv på Instagram heller, vilket är synd då januari kommer vara lite av ett frågetecken när jag tittar tillbaka. Jag har ju ett behov av att dokumentera mitt liv för framtida tillbakablickar, därför ska jag kort försöka sammanfatta:

Jag har jobbat med ett nytt projekt i skolan. Jag har spenderat de flesta lediga dagar hemma med mina två favoritgrabbar. Jag har haft två roliga utgångar varav ena slutade i ett mindre roligt kaos. Jag har sett Chéri på Dramaten (en present från Amela som tycker att vi, and I quote: "ska kolla på annat än Harry Potter"). Jag åkte på ett jobbigt virus som fick mig att ligga utslagen en vecka, lagom innan projektinlämningen precis som förra gången. Jag började träna igen och åkte på en helvetes träningsvärk, innan jag blev sjuk (det är som att en högre makt inte vill att jag ska träna). Och jag har planerat världens bästa resa som jag lever för just nu, blir helt pirrig av förväntan varje gång jag tänker på den (=hela tiden) även om det är lång tid kvar tills dess. 
Inte en särskilt händelserik månad, men vi går mot ljusare tider.