2013-07-28

July in Stockholm

 
Det är första gången på många år som jag är hemma i Sverige under juli, och OM jag valde rätt år att stanna! Vilket underbart väder vi har haft! Det kanske inte har varit likadant i hela Sverige men vi i Stockholm har varit lyckligt lottade. Jag har till och med fått en hyfsad solbränna här för första gången. Jag kommer ångra dessa ord senare men vi blev faktiskt glada när det började regna nyss, jag och min bror gick ut på balkongen och började dansa, haha. Vi behöver lite svalka, det är så klibbigt och kvavt, och konstant varmt i lägenheten. Crazy, för att vara Sverige. Jag har iallafall njutit av ledigheten ända sedan jag slutade jobba. Det är inte lätt att se folk lägga upp bilder från Bosnien och Kroatien men det fina vädret har varit plåster på såren, och det faktum att vi åker till USA OM BARA EN VECKA! I will pee my pants.

2013-07-17

She's up all night 'til the sun


2013-07-16

Let's raise the bar and our cups to the stars


Ännu en helg spenderad i Uppsala och ännu en lyckad utgång! Bilderna får tala för sig själva. Alla var på galet bra humör och jag själv firade att jag jobbat klart, WOHO!!! Inga fler tidiga morgnar eller soliga dagar spenderade på kontoret! Låt oss låtsats att sommarlovet precis började...

2013-07-15

Just a little something

 
Ibland är det svårt att veta vad man ska ge bort i present, men har man tur har finns det extra tid till att tänka ut något och även göra presenten lite hemmagjord, vilket alltid är roligare att ge bort. Jag tänkte dela med mig en present som jag och min pojkvän gav bort nyligen, som kanske kan inspirera någon. Att fixa en presentkorg/presentbox gör att man kan fylla på den med "smått och gott" och anpassa den både prismässigt och intressemässigt. Man kan exempelvis ha ett tema. Ger du den till någon som tycker om att rita och måla, sy, eller laga mat - fyll den med saker som passar till respektive intresse. I vårt fall blev det presenter som representerade egenskaper hos mottagaren (tänkte att det antingen skulle bli väldigt lame eller väldigt lyckat). Det som alla tyckte var mest intressant verkade vara en serie som jag ritat och lagt i kortet, samt ett gåvobevis från Unicef (också ett tips på present). Boxen fixade jag av en fruktkartong som jag slog in i presentpapper och dekorerade med eltejp och sidenband. Slutligen slogs hela korgen in i cellofan.
 

2013-07-11

Never forget 11.07.1995.

 
Idag är det den 18:e årsdagen för folkmordet i Srebrenica. Jag håller gärna allt dystert utanför bloggen men det är viktigt, till och med ett ansvar att tala om detta för dem som inte vet. Jag brukar vanligtvis vara i Bosnien denna dag där minnesdagen är tydligt markerad, men i år är jag för första gången på länge i Sverige och är positivt överraskad över vilken närvaro dagen har även här, i sociala medier, nyheter, radio och de minnesmanifestationer som anordnades runt om i Sverige. I centrala Stockholm var det en mycket fin manifestation med tal från politiker (bl.a. Mona Sahlin), en människorättsaktivist från Serbien, en man från Srebrenica och en sångerska som avslutade väldigt vackert innan vi la blommor i vattnet. Det var svårt att hålla tårarna tillbaka.


Men för mig är huvudsaken med denna dag inte att sörja, även om det är svårt att hålla känslorna i styr och medlidandet är enormt. För mig är huvudsaken att sprida vidare kunskapen om detta, att göra människor medvetna om att något som detta kan hända i dagens moderna samhälle. Jag vill att människor i Sverige och världen ska förstå att mina föräldrar skrattade åt nationalisterna och deras propaganda, precis som vi skrattar åt Sveriges nationalistiska partier, säkra på att det finns tillräckligt många människor med vett i huvudet för att deras ideologier aldrig någonsin ska få slagkraft. Jag vill att ni ska förstå att för dem kändes ett blodigt krig lika overkligt som ett krig i Sverige känns för oss idag. Dessvärre är ledarna för dessa extrema nationalistiska partier i själva verket intellektuella och skickligt manipulativa, trots deras skeva värderingar, och inget säger oss att vi är säkra från dessa ideologier här i "moderna" Europa där omvärlden lät folkmord och etniska rensningar ske för bara 18 år sedan. Än idag finns det människor som fortfarande tror på krigsförbrytarnas propaganda, som förnekar folkmordet eller ännu värre rättfärdigar mördandet av tusentals människor. Men än idag hittas kvarlevor. Idag ska ytterligare 409 människor begravas. Låt det inte hända igen. Använd folkmordet i Srebrenica som en refererens och ett exempel, närmare i tiden än Andra världskriget i Tyskland, på vad som kan ske om man låter nationalistiska krafter gå för långt.

Alla vi flyktingar är Bosniens ambassadörer. Det är vårt plikt att representera, tala för och sprida vidare kunskap om Bosnien & Hercegovina. Det är det minsta vi kan göra, och idag har vi alla medlen för det. Eftersom skrivandet inte är min starkaste sida tänker jag avsluta med att referera till andra artiklar från Sveriges nyhetssidor där ni kan läsa mer om detta. 

Aftonbladet: Våga tala om rasismens yttersta konsekvenser
Svenska Dagbladet: Vårt ansvar att inte glömma
Expressen: Ultranationalism bakom folkmordet
 
(Och ni som tänker tanken på att kommentera "bosnier mördade också, allt är inte serbernas fel, allt vinklas mot serberna" osv - don't. Jag har haft diskussionen på min blogg massvis med gånger och jag sammanfattar det igen: Det är skillnad på att attackera och försvara, samt mörda civila. Inget rättfärdigar folkmordet i Srebrenica. Inget rättfärdigar mord på civila och oskyldiga människor oavsett nationalitet. Skulle min pappa mördat civila i kriget skulle jag dömt honom för det. Detta handlar inte om att smutskasta eller dra en hel folkgrupp över en kam, detta handlar om att belysa något hemskt som varit för att lära av detta, och kunna sträva efter ett framtida samhälle där olika folk kan leva sida vid sida utan nationalism och rasism. Punkt slut.)

2013-07-10

Sara's 1st Birthday Celebration

I söndags firade vi sockersöta Sara! Titta bara på kinderna, leendet, kläderna och håret - det är inte konstigt att vi alla hellre ville ta en bit av henne än av tårtan. Det var underbart att se hennes stora skara av fans som alltid kommer att skämma bort henne med det bästa, även om hon inte förstår det än.


2013-07-08

Amela's 25th Birthday Celebration

Denna varma helg har varit full med firanden från fredag till söndag. Amela fyllde 25 år och då det är lite av ett jubileum fick firandet med all rätt sträcka sig under ett par dagar. I fredags började vi på härliga Josefinas, med underbart sällskap och stämning, för att senare dra vidare och dansa.I lördags förflyttade vi oss till Uppsala, där ännu fler av hennes vänner kom för ett lite lugnare men minst lika trevligt födelsedagsfirande hemma. 
All the best till bästa A:et!