Lana Karat -
2013-07-11

Never forget 11.07.1995.

 
Idag är det den 18:e årsdagen för folkmordet i Srebrenica. Jag håller gärna allt dystert utanför bloggen men det är viktigt, till och med ett ansvar att tala om detta för dem som inte vet. Jag brukar vanligtvis vara i Bosnien denna dag där minnesdagen är tydligt markerad, men i år är jag för första gången på länge i Sverige och är positivt överraskad över vilken närvaro dagen har även här, i sociala medier, nyheter, radio och de minnesmanifestationer som anordnades runt om i Sverige. I centrala Stockholm var det en mycket fin manifestation med tal från politiker (bl.a. Mona Sahlin), en människorättsaktivist från Serbien, en man från Srebrenica och en sångerska som avslutade väldigt vackert innan vi la blommor i vattnet. Det var svårt att hålla tårarna tillbaka.


Men för mig är huvudsaken med denna dag inte att sörja, även om det är svårt att hålla känslorna i styr och medlidandet är enormt. För mig är huvudsaken att sprida vidare kunskapen om detta, att göra människor medvetna om att något som detta kan hända i dagens moderna samhälle. Jag vill att människor i Sverige och världen ska förstå att mina föräldrar skrattade åt nationalisterna och deras propaganda, precis som vi skrattar åt Sveriges nationalistiska partier, säkra på att det finns tillräckligt många människor med vett i huvudet för att deras ideologier aldrig någonsin ska få slagkraft. Jag vill att ni ska förstå att för dem kändes ett blodigt krig lika overkligt som ett krig i Sverige känns för oss idag. Dessvärre är ledarna för dessa extrema nationalistiska partier i själva verket intellektuella och skickligt manipulativa, trots deras skeva värderingar, och inget säger oss att vi är säkra från dessa ideologier här i "moderna" Europa där omvärlden lät folkmord och etniska rensningar ske för bara 18 år sedan. Än idag finns det människor som fortfarande tror på krigsförbrytarnas propaganda, som förnekar folkmordet eller ännu värre rättfärdigar mördandet av tusentals människor. Men än idag hittas kvarlevor. Idag ska ytterligare 409 människor begravas. Låt det inte hända igen. Använd folkmordet i Srebrenica som en refererens och ett exempel, närmare i tiden än Andra världskriget i Tyskland, på vad som kan ske om man låter nationalistiska krafter gå för långt.

Alla vi flyktingar är Bosniens ambassadörer. Det är vårt plikt att representera, tala för och sprida vidare kunskap om Bosnien & Hercegovina. Det är det minsta vi kan göra, och idag har vi alla medlen för det. Eftersom skrivandet inte är min starkaste sida tänker jag avsluta med att referera till andra artiklar från Sveriges nyhetssidor där ni kan läsa mer om detta. 

Aftonbladet: Våga tala om rasismens yttersta konsekvenser
Svenska Dagbladet: Vårt ansvar att inte glömma
Expressen: Ultranationalism bakom folkmordet
 
(Och ni som tänker tanken på att kommentera "bosnier mördade också, allt är inte serbernas fel, allt vinklas mot serberna" osv - don't. Jag har haft diskussionen på min blogg massvis med gånger och jag sammanfattar det igen: Det är skillnad på att attackera och försvara, samt mörda civila. Inget rättfärdigar folkmordet i Srebrenica. Inget rättfärdigar mord på civila och oskyldiga människor oavsett nationalitet. Skulle min pappa mördat civila i kriget skulle jag dömt honom för det. Detta handlar inte om att smutskasta eller dra en hel folkgrupp över en kam, detta handlar om att belysa något hemskt som varit för att lära av detta, och kunna sträva efter ett framtida samhälle där olika folk kan leva sida vid sida utan nationalism och rasism. Punkt slut.)

Kommentarer
Postat av: Anonym

bosnier mördade också civila.

Svar: "Inget rättfärdigar mord på civila och oskyldiga människor oavsett nationalitet".
Lana Karat

2013-07-12 @ 21:51:34
Postat av: A

Inget rättfärdigar på kriget i HELA Bosnien och Hercegovina. Och Anonym läs noga vad som skrivits.

2013-07-13 @ 00:20:05
Postat av: I

Gillar din text väldigt mycket och håller med dig fullt.
Svar till kommentaren ovan, du kan inte jämföra antalen mördade serbiska civiler och antalen bosniska, det skiljer sig grovt mycket.

2013-07-13 @ 15:38:49
Postat av: Aida

anonnym: hon skrivit att bosnier INTE mördade civila?! Läs hela texten innan du skriver påståenden som Lana redan har uttalat sig om.

2013-07-15 @ 18:05:52

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback