2013-06-23

Midsummer blue


Midsommarhelgen har verkligen bjudit på den där friheten som man bara kan känna under sommaren. Jag glömde bort jobb och alla andra måsten. Vi har grillat, hängt i solen och gått på fiskeutflykter vid sjöar och hav, vilket verkar bli sommarens nya hobby. Jag är så långt man kommer ifrån naturmänniska, men jag känner mig peaceful i kropp och själ efter denna helg. Det kanske är värt att ägna lite mer tid åt friluftsaktiviteter ändå. Det kommer ta emot att åka till jobbet imorgon, men 3 av 6 jobbveckor är avklarade och målet med allt sparande närmar sig snabbt. Craaazy.

2013-06-22

Bosnians on tour in Riga - Day 2Matchdagen! Eftersom nästan alla var bosniersvenskar på båten hade jag för en stund glömt att Riga även skulle vara fullt av bosnier från Bosnien, Tyskland, Danmark, Norge och övriga Europa. Så fort vi lämnade väskorna på Radisson Blu (där alla andra från båten också bodde) gick vi ut på vift, tog kort med massa andra supportrar (det gick knappt att ta ett foto utan indykare) och fortsatte hejarfesten i Rigas centrum.


 
Caféer och restauranger var fulla med bosniska supportrar och på flera ställen spelades till och med bosnisk musik och våra flaggor hängdes upp. Det kändes som att vara i Bosnien när vi satt och njöt i värmen. Letterna var väldigt välkomnande och verkade tycka att det var kul att vi var där. Efter matchen sa en lettländare till och med att vårt besök är bland det största som hänt i staden, att den blev så levande. Aaw.

 
Vi träffade på två trevliga tjejer från Danmark, också urpsrungligen från Banja Luka, som hade den absolut bästa, egendesignade flaggan, "BIH - Ladies on tour". Vi måste se till att fixa en likadan. Observera förresten hur vi ladies lyckades hänga upp flaggan.

 
Moms & daughters från BL. Vi passade på att posa lite med tjejernas flaggor, and so did our parents. Visst är de gulliga?

 
Vi fick höra att det var samling på torget kl 4, och när vi kommer dit upptäcker vi att tågandet mot stadion redan börjat. Och det är det första jag blev missnöjd över - supportertåget. Inget kan jämföras med tågandet i Paris där vi var 20.000 bosnier, men till och med i Estland var det bättre organiserat än denna gång. De flesta var inte med på det och vi kom till stadion två timmar för tidigt vilket blev ett riktigt antiklimax efter att ha kommit i stämning inför matchen. Dessa timmar kunde vi suttit kvar med alla andra som fortfarade festade och sjöng i caféerna. 

 
Den lyckan! Jag tror att denna bild togs efter andra målet. Efter en mållös första halvlek började vi bli en aning nervösa, tills målen började ramla in ett efter ett i andra halvlek. Jag tyckte nästan lite synd om letterna vars lilla klack fortsatte heja hela matchen. Tillslut började vi heja med dem när de ropade "Latvia, Latvia, Latvia". Och trots att de låg under med 0-5 började de heja "Bosnia, Bosnia, Bosnia" tillbaka. Ännu ett aaw-moment. Det är så härligt när en match som denna kan gå vänskapligt till utan bråk och annat onödigt.

 
Efter matchen var det dags för efterfesten som hölls i en av Rigas nattklubbar. Besvikelse nr 2. Vi var helt slut efter två intensiva dagar men var ändå redo att gå all in och fira vinsten med de sista krafterna. Men icke, för artisterna vet tydligen inte vad festmusik är. Enes började bra, han sjöng andras kända låtar och hejarramsor. Tifa var dock en riktig besvikelse, han kommer ut packad och sur och sjunger bara långsamma rockballader, inte ens låtarna som alla kan. Hur tänkte man där? Att vi var där bara för deras skull eller för att vi faktiskt vill fira matchen? What a waste. Vi drog därifrån ganska snart, jag hörde av andra att Tifa inte ens kom ut på scen igen. Men det kanske var lika bra att vi fick lite mer sömn. 


Whatever. Vi vann. Yey!

2013-06-16

Bosnians on tour in Riga - Day 1

Supporterresan till Riga började på allra bästa sätt, på dittills årets varmast dag, tillsammans med världens bästa gäng. Vårt lilla crew bestod av tolv personer med föräldrarna, det kändes som att organisera en klassresa när man skulle handskas med biljetter och liknande. Som väntat var den underbara stämningen igång i samma stund som vi klev på båten och precis som det fina vädret höll det i sig under alla tre dagar. Det finns bara tre saker som jag kommer att klaga på, men det kommer vi till. Det viktigaste av allt är att vi VANN! Med en high five dessutom, 0-5 till Bosnien & Hercegovina. Ni förstår inte vad det betyder för vår lilla nation att vara så nära att placera sig i VM för första gången. Det är svårt att förklara, men det är bara att titta på oss supportrar och hur ihärdigt vi har hejat och hejar trots alla motgångar. We'll get there, aBd.
 
 
De första timmarna spenderades uppe på däck där vi njöt av solen, hängde med andra vänner och bekanta och sjöng med i allsången som uppstod så fort en snubbe drog fram dragspelet. Och där det finns dragspel dansas det inom kort kolo. Med andra ord: The invasion had begun mwahaha.

 
Förkröket gick till som välbekant: Alla är taggade till max, saker och ting börjar spåra och hytten blir allt äckligare och äckligare, och vi har svårare att andas av skratt för varje glas vi dricker, och spiller. I quote: "Mattan dricker mer än er!" - Jasmin. 

 
Sedan var det dags för inför-matchen-festen. ÄLSKAR när alla är så taggade och de bosniska låtarna varvas av hejarramsor. När livemusiken här var slut fortsatte dj:n festen uppe i discot där det också spelades juggemusik. Det kändes som att vi redan firade vinsten.

 
Vi kände oss väldigt utvilade till matchen nästa dag...

2013-06-13

JMBG

Jag lever! Efter en galen resa till Riga med vinst till Bosnien(!) har det inte funnits mycket tid till återhämtning då jag på måndag skulle upp kl 6 för en ny arbetsvecka. Förkylning, pollenallergi, mensvärk, sömnbrist - jag vet inte vad som är vad längre men allt samlades denna vecka. Ett flertal gånger har jag kommit hem från jobbet och däckat med kläder och smink på, vilket bara händer i kritiskt tillstånd. Imorgon tar jag därför ledigt för att vila på riktigt. 
 
 Bilder från instagramsökning #jmbg. 

Innan jag lägger upp bilder och skriver något om Bosniens match i Lettland tänkte jag ta upp något annat som hänt under veckan, på tal om Bosnien. Jag förutsätter att många av mina bosniska läsare har hört eller läst om det, men till er som inte har, kolla upp jmbg-situationen och läs på om protesterna som pågått i Bosnien. Det minsta man kan göra att vara medveten om vad som händer. Till er som har svårt för att läsa om det i bosniska medier, kort och gott från Aftobladet: "I över en vecka har protester pågått mot de etniska låsningar som präglat bosnisk politik sedan krigets slut. Demonstrationerna utlöstes av att landets serbiska, kroatiska och bosniska politiker inte kunnat enas om ny lagstiftning för identifikationsnummer, något som inneburit att alla barn som fötts sedan i februari nekats pass och sjukvård.". Jag vill bara säga att jag är så glad och stolt över att bosniska folket äntligen försöker ta saken i egna händer mot de korrupta politikerna och det efterblivna politiska system som landet har. Jag hoppas verkligen att det inte stannar vid frågan om personnummer, utan att folket har fått försmak på deras makt som enade och att de inte nöjer sig innan situationen i landet börjar förändras. Det är hjärtskärande och hjärtvärmande samtidigt, det förstnämnda för att oskyldiga små barns hälsa och framtid sätts på spel på grund av idiotisk politik, det andra för att detta har fått folk att vakna och enandet har väckt hopp och optimism bland folket. Heja babyrevolutionen!


2013-06-05

Riga, here we come!

 
Imorgon är det ÄNTLIGEN dags för resan som jag har väntat på sedan lottningen! En båt full av Bosnier kommer lastad till Riga där vi möter Lettland i VM-kvalet. Jag och Jasmin var i Riga för två år sedan, who would have thought att vi skulle dit igen så snart. Jag antar att det kommer vara precis som i Estland 2009, eller Paris 2011, när det blev en invasion av blått, gult och vitt i staden. Båten avgår imorgon och festen börjar så fort vi stiger på, för att förhoppningsvis hålla på likadant i tre dagar (please God, let us win). Tillskillnad från när vi åkte till Estland är det mycket mer organiserat med artister och dj:s och jag vet inte än om det är bättre eller överflödigt för en supporterresa, det återstår att se. För mig skulle det räcka med att sätta på en cd med lite "Bosnom behar probeharao" och "Zivot je bosna" för att komma i rätt stämning. Jag är så taggad att jag spricker! IDEMOOO!!!

2013-06-04

Saturday & Summer & Celebration

 
Helgen bjöd på mer festligheter under lördagen. Kvällen började på fina Nadines studentmottagning, med väldigt god libanesisk mat och härlig stämning. Kul att se att alla blattefester i princip är likadana, folk börjar dansa direkt och tillslut står alla i en ring och wooo:ar åt den som hamnar i mitten. Här verkade dock alla kunna magdans förutom vi bosnier, haha. Efteråt åkte vi till Yunite och denna gång drog både jag och Erna med oss några svenska kompisar till juggeklubben. Vi hade hur kul som helst! Och på väg hem hade det redan hunnit bli ljust ute för att det äntligen är SOMMAR!!!!!!! 

2013-06-03

Friday & Summer & Celebration


Att fira Mirandas födelsedag på denna mysiga kolonilott har blivit lite av en tradition. Jag missade tyvärr förra årets firande, men den gången för två år sedan kommer aldrig att glömmas, när det enda vi satt och tjatade om var att vi snart tar studenten. Tiden har gått så fort sedan dess. Jag är glad över att vi fortfarande umgås och att det alltid känns likadant när vi i Osynliga Orkestern, som vi internt kallar vårt tjejgäng från gymnasiet, träffas. Tyvärr var inte alla sju samlade i fredags, som vanligt, men det var ändå hur trevligt som helst med samma lycka över att det äntligen är sommar och att man kan sitta ute om kvällarna med gott sällskap. Jag blev mätt på världens godaste(!) kladdkaka och myggorna blev mätta på mitt blod.