Lana Karat -
2013-06-23

Midsummer blue


Midsommarhelgen har verkligen bjudit på den där friheten som man bara kan känna under sommaren. Jag glömde bort jobb och alla andra måsten. Vi har grillat, hängt i solen och gått på fiskeutflykter vid sjöar och hav, vilket verkar bli sommarens nya hobby. Jag är så långt man kommer ifrån naturmänniska, men jag känner mig peaceful i kropp och själ efter denna helg. Det kanske är värt att ägna lite mer tid åt friluftsaktiviteter ändå. Det kommer ta emot att åka till jobbet imorgon, men 3 av 6 jobbveckor är avklarade och målet med allt sparande närmar sig snabbt. Craaazy.

Kommentarer
Postat av: Agnes

Hej! Ville bara säga att din blogg är väldigt inspirerande för en person som befinner sig i samma sits som du gjorde för två år sedan, det vill säga troligtvis kommer att börja på KTH Arkitektur direkt efter gymnasiet. Har några små frågor som det vore jättekul om du kunde svara på!

För det första är jag nyfiken på medelåldern bland förstaårsarkitekterna. Jag får konstant höra av bekanta att alla som börjar plugga till arkitekt är "skitgamla". Är det sant? Kände du dig yngre än alla andra med tanke på att du började direkt efter gymnasiet?

Sedan undrar jag också hur mycket man får öva på sina kreativa färdigheter innan det är dags att producera saker. Jag ser mig själv som en kreativ person men att kunna producera så fantastiska saker som du har visat att ni gjorde i ettan känns sjukt avlägset. Kommer man in i det eller krävs det att man har tränat eller är galet naturbegåvad?

Förstår om du inte orkar eller har tid att svara men det skulle uppskattas!

Svar: Självklart svarar jag! Kul att du är arkitekturintresserad! :)
"Skitgamla" är nog lite att ta i, men ja, de flesta är äldre än mig. Det finns de som är 30-40, har barn osv, men jag skulle nog gissa på att de flesta är 20-30. Det är en väldig variation av åldrar, men du kommer inte vara den enda som kommer från gymnasiet heller. Många har rest, jobbat och pluggat något annat, tex gått på konstskola innan de börjar, och det är inte så konstigt att det kanske är dessa med lite mer erfarenhet eller som har gjort arkitektprovet mer än en gång som gör bättre ifrån sig på provet. Jag kände mig yngre än de flesta andra men framförallt kände jag mig oerfaren, när alla började prata om vad de gjort tidigare och gått på den här eller den där konstskolan och jag kände att jag hade noll att komma med. Men tro mig allt det jämnar ut sig fort!

Du börjar producera direkt! Det låter läskigt men man kan mer än man tror. Du börjar inte bygga hus det första du gör, men i vårt lärarlag till exempel så började vi med att bygga modeller, typ som skulpturer, en modell per dag där vi skulle inspireras av ett objekt vi fick. Min första tanke var how dafuq ska jag göra detta? Men när man väl är i den situationen så gör man bara och det går bättre än man tror, speciellt om du är en kreativ person. Kan alla andra så kan du. Och man kommer ganska snabbt in i det där "skapar"-modet så övergången till att rita och bygga hus (som till en början är väldigt experimenterande, fantasifullt och otekniskt) kommer gå rätt naturligt. Innan och när jag började på arkitekturskolan kunde jag bli jättenervös när jag fick en uppgift med något som jag aldrig gjort förut, men efter att man gång på gång sattes i den sitsen, och bevisade för sig själv att man kan, försvann den nervositeten inför nya uppgifter. Plus att du inspireras av alla kreativa människor runt omkring dig!

Lycka till och kom gärna fram och hälsa om du ser mig i arkitekturskolan! :D
Lana Karat

2013-07-03 @ 22:02:07
Postat av: Aida

Hej! Jag ska upp till Stockholm om en månad och undrar om du har något tips på bra restauranger? :)

2013-07-06 @ 16:27:55

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback