2013-11-22

Midnight Talk

 
Nu får det räcka med bilder från Barcelona. USA blir det dock mer av. Utdraget, jag vet. Men det är ganska tacksamt att ha ett stash av bilder och förinställda inlägg, man har alltid något att blogga om, även i perioder som dessa. Deadline för stadsplaneringsprojektet närmar sig, det är knappt två veckor kvar och jag kan säga adjö till min fritid. Denna vecka har varit den tröttaste på länge, and more to come. Men även under trötta och jobbiga dagar, när man sitter på tunnelbanan efter många arbetstimmar och släpar den där tunga väskan med dator och matlådor, känner man ändå tillfredsställelse. Av den enkla anledningen att man gör något man tycker om. 

Jag vet att jag har bloggläsare som fortfarande går i gymnasiet och vissa kanske har ångest över att de inte vet vad de ska göra efter. Jag som ändå hade ett klart alternativ hade också ångest innan studenten, hade till och med någon form av utvecklingskris. Men I'm telling you, när ni hittar er grej, oavsett om det är direkt eller efter några år, eller till och med efter att ha bytt olika jobb och utbildningar, kommer ni att känna en väldig harmoni och stabilitet. Då har du valt en väg och behöver bara följa den och njuta av allt den ger dig (=mycket). Dessutom känns allt mer meningsfullt. Man behöver inte sitta och skriva uppsatser om kolonialismen i Indien eller plugga till prov om atomer, med noll intresse och motivation.

Okej, jag vet inte riktigt var jag vill komma med detta inlägg. Jag vill bara säga att allt ordnar sig, livet blir underbarare med åren och plötsligt sitter man och skakar på huvudet åt hur dramatisk man var en gång i tiden. Har ni ångest tänk över vad den bottnar sig i, vad är det värsta som kan hända och är det verkligen så farligt att det är värt att må dåligt över? Jag vet att ni vet det, jag visste också det, men det kanske behövs en påminnelse ibland. /Amatörpsykologen

2013-11-20

Random from Barcelona


2013-11-18

Barcelona in B&W


2013-11-17

Barceloneta Beach


En av de underbaraste stunderna i Barcelona var på stranden, trots att det är november och trots att det inte är badväder. Kanske gjorde det hela upplevelsen ännu bättre, en folktom strand känns alltid mycket fridfullare och vackrare. Vi satt och bara njöt ett bra tag. Vi har inte känt den där doften av hav som vi är vana vid från somrarna i Kroatien på länge, det var långt ifrån samma sak i USA. Vattnet var till och med varmare här än Stilla havet i augusti. Det gjorde lite ont när jag insåg hur mycket jag saknat just detta, just den doften, ljudet och färgen av vattnet. Behöver min årliga dos av detta.


2013-11-17

Gaudi's Barcelona


Arkitekten Antoni Gaudi är nästintill helgonförklarad i Barcelona, det går inte att missa oavsett om man är intresserad av arkitektur eller inte. Han har lämnat spår efter sig lite överallt i staden, det är han som ligger bakom bland annat Sagrada Familia, Parc Guëll och mosaikmönstret som man hittar på alla möjliga prylar i souveniraffärerna. Oavsett om man tycker att hans verk är snygga eller inte - he's a freakin genius. 


Casa Batlló är en av hans mest kända byggnader. Trots att jag har sett den och Casa Milà på bild många gånger så tyckte jag faktiskt att de var häftigare i verkligheten, alla hans verk har så otroligt mycket detaljer som upplevs bäst på plats. Han hade verkligen ingen brist på fantasi.


Vi gick in i Casa Milà, eller La Pedrera, som inte ligger långt ifrån. Också väldigt mycket organiska former och detaljer in i det minsta. Man kunde gå upp på taket som mer såg ut någon form av park med skulpturer, gå runt i utställningen på vinden och gå in i en museilägenhet. 
 
 

Vi hängde även lite i Parc Güell, parken med vad som antagligen är den finaste utsikten i Barcelona. Och parken med pepparkakshusen, mosaiködlan, massa trappor och ännu mer organiska former. Förstår varför den är med på Unescos världsarvslista, har aldrig sett något liknande. Älskar mosaiken.


2013-11-14

Barcelona Oberta al Mar


Jag har kärat ner mig i en stad, igen. Vår vistelse i Barcelona var underbar, förutom att tre hela dagar inte räcker och att det var heartbreaking att lämna staden. Kanske är det bra att känna att man inte hann med allt, då har man större anledning att åka tillbaka! Förutom allt staden har att erbjuda var även vädret helande för själen. Att kunna ta av sig jackan i solen, promenera utan att frysa om kvällen och känna den där speciella doften av medelhavet, mitt i november, kändes helt fantastiskt. Det var nästan svårt att förstå att detta bara är 3,5 timmars flyg från Stockholm.


Vi bodde på La Rambla, den breda gatan som löper mitt genom gamla staden i Barcelona och troligen den mest befolkade. Vårt hotell låg nästan längst ner på gatan, mot vattnet, och därför ägnade vi första dagen åt att promenera i områdena runt omkring, bland annat Barri Gòtic och hamnen.


Hamnområdet är relativt nytt och byggdes när staden rustades upp inför Olympiska spelen 1992. Det märks att man satsat på att öppna upp staden mot havet genom att sätta ut promenadstråk, offentliga platser och attraktioner på hamnen som till exempel en stor shoppinggalleria, IMAX-bio och akvarium.


Vi gjorde ett besök på akvariet som är Europas största. Det fanns verkligen alla möjliga, stora och små, fiskar och en vattentunnel på 80 meter vilket var riktigt häftigt, speciellt när man blev omringad av hajar. Ett bra alternativ för dem som är för fega för att dyka bland fiskar. För mig, med andra ord.


Hotel W ligger längst ut på Barcelonetas strand. Vi var såklart tvungna att testa på baren längst upp (det som lyser rött) som senare blir en nattklubb. Tyvärr hade vi inte energi för festande, men panoramautsikten över Barcelona är fantastisk.

2013-11-07

Disneyland & California Adventure


Innan vi lämnade L.A. gjorde vi ett stopp i Disneyland! Hur många har drömt om detta hela sin barndom, varje gång man såg reklamen i början av en Disneyfilm? Och hur många fick åka dit? Ingen av oss invandrarkids iallafall. Nu fick vi chansen att leva ut vår förlorade barndomsdröm. Nöjesparken består egentligen av två parker, Disneyland och California Adventure, och man behöver köpa biljetter till båda och sedan springa emellan parkerna. Så onödigt. Å andra sidan kändes det som att man hade dubbelt så mycket att välja mellan.

 
Jag har en skräck för berg- och dalbanor, som också var anledningen till att vi inte åkte till Six Flags. Självklart var denna berg- och dalbana, som hade en loop, bland det första vi skulle åka, och jag stod och kallsvettades och hyperventilerade i kön. Jag inser alltid efteråt att det inte var så farligt, men tills dess hinner jag dö inombords några gånger. Därför tyckte jag att vi skulle åka något som jag trodde var lite lugnare efteråt. Alla har väl någon gång känt lite obehag när de åker pariserhjulet och vagnen gungar till längst upp? Ta det där obehaget gånger hundra och ni får Mickey's Fun Wheel - ett lite annorlunda pariserhjul. Det ser ganska ofarligt ut, jag fick till och med tjata med mig de andra våghalsarna som suckade om hur tråkigt det är. Well... 


Det var långt ifrån tråkigt, HAHA. Det här är my precious video som jag alltid kommer att kolla på när jag behöver ett gott skratt. Erna och Alex grät av rädsla och jag hade förmodligen också gjort det om det inte vore för att jag och Jasmin satt och VEK OSS AV SKRATT åt dem. Best. Ride. Ever. 

 
Det fanns massor av andra roliga åkturer, och de är alla så otroligt välgjorda in i minsta detalj. Nästan alla attraktioner hade olika teman och miljöer från Disneyfilmer uppbyggda kring sig. Jag tänkte mest på vilken häftig upplevelse det är för barn. Vi letade såklart efter alla åkturer som det stod "thrill ride" på. Tyvärr var flera av dem ur funktion när vi var där vilket kändes surt, minst sagt. Men några måsten utöver de nämnda är Space Mountain (en berg- och dalbana i mörkret!), Hollywood Tower (ett annorlunda fritt fall) och Indiana Jones-åkturen. 

 
Mot kvällen när vi inte orkade stå på benen längre satte vi oss i bilen och bilade ned mot San Diego, vår sista destination i Kalifornien.

2013-11-06

Universal Studios Hollywood


Ett besök på Universal Studios är ett måste när man är i Hollywood! Det är både en nöjespark och en enorm filmstudio där alla möjliga filmer och serier har spelats in. Eftersom det här är en av Los Angeles mest besökta attraktioner gäller det att komma så fort det öppnar.

 
Det första vi gjorde var att ta denna Studio Tour som kör runt dig bland alla studios och miljöer där olika filmscener spelats in. Miljöerna är allt från stad till Vilda Västern, europisk by och djungel. Husen består bara av fasader som kan bytas ut och anpassas efter behov. I alla vagnar finns det tv-skärmar där man hör guiden prata medan de visar upp klipp från filmer där dessa olika miljöer har använts. Det ser verkligen helt annorlunda ut i filmerna!


Vid ett antal stopp fick man uppleva riktigt häftiga grejer, som när vi körde in i denna tunnel medan vi bar 3D-glasögon, samtidigt som en enorm bioduk som gick hela vägen runt oss visade hur king kong och dinosaurier attackerade oss, och marken under rörde sig så att allt kändes så verkligt. När vagnen "föll" från en klippa i djungeln kändes det verkligen som att vi föll. Äh, det går inte att förklara men det var så himla häftigt!!! Det måste upplevas!  Vi åkte även in i en tunnelbanestation med jordbävningssimulator där marken rasade och en lastbil föll ner bredvid oss medan ett tåg kraschade framför oss och stationen blev översvämmad av vatten. Hollywood, alltså.

 
Utöver det såg vi bland annat miljöer från Desperate Housewives, Jurassic Park, Grinchen, och även denna flygplanskrasch. De har alltså köpt ett helt flygplan, och lagt ned ännu mer pengar på att förstöra det, för att filma en scen. Det är helt otroligt hur de överhuvudtaget bygger upp hela miljöer för enstaka filmscener för att sedan riva dem och bygga nya i deras enorma studiolokaler. Förstår ni hur mycket pengar det finns i filmbranschen?
 

Efter Studio Touren, som varade i ungefär en timme, tog vi Simpsons-åkturen, som också var superhäftig! Även den är väldigt svår att förklara i ord, man måste uppleva det. Varning för längsta kön ever. Vi var där tidigt och redan då stod vi i kö i en timme för en åktur som varade i tio minuter, om ens det.


I nedra delen av nöjesparken fanns bland annat Mumien-åkturen och ännu en Jurassic Park-miljö med en typisk vattenattraktion där man får räkna med att bli blöt, speciellt om man heter Jasmin och sitter längst ut. Jag blev så blöt om rumpan att jag fick gå in på toan efteråt och böja mig framför handtorken för att torka mellan benen medan folk skrattade åt mig. Sometimes you gotta do what you gotta do för att undvika urinvägsinflammation.


Vi gick till Flintstones-grillen för att äta... That moment när man får en halv jäkla kyckling och den största potatisen man någonsin har sett på tallriken...


Vi såg även några shower om hur det kan gå till vid en inspelning, bland annat Waterworld med en massa explosioner, brinnande stuntmän och störtande flygplan. Här får man också räkna med att bli ordentligt blöt om man sitter längst fram i publiken.

 
Vårt lilla crew, glada och belåtna!

2013-11-03

Santa Monica Beach

 
Let's go to the beach, beach, tänkte vi när vi vaknade upp i ett soligt och varmt L.A. Vi tog på oss bikinis och något lättklätt över, tog med handdukar och satte oss i bilen mot Santa Monica, bara för att mötas av den där satans DIMMAN från Stilla havet igen! Det är helt otroligt hur en halvtimme inåt land kan skilja sig så mycket från kusten. Dimman gör det många grader kallare och vi alla var tvungna att springa in på H&M för att köpa tjocktröjor. 


Som tur blev inte dagen sämre för det eftersom Santa Monica hade en massa kul aktiviteter att erbjuda, bland annat en tur på den berömda piren med en nöjespark som man har sett så många gånger på tv. Vi provade några åkattraktioner och arkadspel som uppvärmning inför kommande nöjesparkbesök.
 

Det är få stränder som är lika roliga att hänga på som Santa Monica Beach, även när det inte är badväder. Jag har aldrig sett en strand med så mycket aktivitet. Det fanns en del där det bara var människor som höll på med akrobatik och någon form av yoga där folk balanserade på varandra i massa häftiga poser. På stranden fanns dessutom en massa ställningar med ringar, rep, gungor, balansgångsrep och annat. Vi kände oss som barn i en stor utomhusgympasal. Utöver det åker folk inlines, skateboards och cyklar på den enormt långa och breda stranden. Folk var så avslappnade och det smittade verkligen av sig. Skulle jag besöka L.A. igen skulle jag definitivt vilja bo någonstans i Santa Monica eller Venice.


Sist men inte minst får jag inte glömma att nämna... Baywatch!!!

2013-11-02

Everybody comes to Hollywood


Los Angeles. Bara att köra in i L.A. på Hollywood Boulevard är häftigt. Punkt. Precis som i New York blir man tagen av att befinna sig på en plats som man sett, hört och läst om så många gånger, och plötsligt är man där och upplever den, och det ser ut som förväntat men ändå totalt annorlunda. I övrigt var Los Angeles inte min favoritstad av de vi besökte. Visst, jag har inte gett den en ärlig chans på så kort tid, men jag saknade friheten att kunna turista utan bil. Avstånden är enorma och att försöka ta sig runt utan bil i L.A. är som att gå i vilken annan stad som helst utan skor - du kan försöka men du kommer ganska fort inse att det är omständligt. Däremot har staden mycket roligt att erbjuda.


Bäst av allt var att vi fick göra allt det roliga tillsammans med min Ärtis och hennes kompis Alex som kom från San Diego dagen efter vår ankomst! Det hade gått kanske tolv dagar sedan vi sist sågs i Sverige... but still - REUNION! 

 
Det första vi gjorde var såklart att spana in Hollywood Walk of Fame med alla stjärnor - typ det enda stället där det är bättre att gå runt till fots. Hit kunde vi också gå från vårt hotell då vi bodde nära. Note to self: Se till att namnen på stjärnorna syns på fotona nästa gång.


När vi kände oss färdiga, och tillräckligt svettiga (nämnde jag att det är varmt?) gick vi tillbaka för att hämta bilen. Jag googlade "best spot to see the Hollywood sign" och kom in på någon blogg som skrivit exakt adress som jag sedan knappade in i GPS:en. De "vanliga" utsiktsställena är från väldigt långt håll och vi ville komma så nära denna svåråtkomliga skylt som möjligt, så det blev mycket körande upp för slingriga backar och bostadsområden.Det här är min favoritbild från L.A, skrattar högt varje gång jag ser den! Vi försökte ta världens bästa bild med självutlösaren men failade hårt! Försök göra ett perfekt lyft på några sekunder... Vi insåg att han var för tung för oss tjejer så vi tänkte om... 


... och då blev det så här, HAHA. Jag orkar inte. Så fruktansvärt dåliga! Och snubben i bakgrunden är pricken över i:et! Jag lovar, jag hade fortsatt kriga för den perfekta bilden men de andra såg ut som att de ville halshugga mig i den där hettan, så vi gav upp. Buh. 


Vi körde vidare till Beverly Hills och Bel Air för att spana på kändisar. Rättare sagt, kändisars hus. Ännu rättare sagt, glimar av kändisars hus eftersom de alla ska envisas med grindar och murar. Lika fascinerad som man blir av alla lyxhus och dyra bilar blir man även förbannad. Pengar växer på träd här. 


Vi kände inte för att åka med på en guidad buss, istället köpte vi en karta över området där alla kändisars hus är markerade och åkte runt på jakt. Antal kändisar spotted: 0. Jag vet, det låter otroligt löjligt och hade någon sagt till mig "vi åkte runt och stalkade" hade min reaktion varit "dude... come on?" men man blir starstruck bara av att få se lite av denna värld och faktiskt få veta att här bor kändis X. Vi kanske inte fick se mycket av husen men vi hade väldigt kul! På bilden ser ni det lilla man kan se genom grindarna till Michael Jacksons gamla ställe.


Vi bodde på Days Inn på Sunset Boulevard som går parallellt med Hollywood Boulevard (kan rekommendera det om man har bil då det finns ett garage under hotellet). Efter en dags turistande kunde vi chilla vid poolen. Mer kaliforniskt än så här blir det inte.