Lana Karat -
2013-10-08

Break the rules and you go to prison, break the prison rules and you go to AlcatrazVår sista heldag i San Francisco började med ett besök till ett av världens mest kända, före detta, fängelser - Alcatraz. Det är också något jag skulle rekommendera om man är i San Francisco, speciellt om man är bekant med filmen eller historierna från Alcatraz. Det är en väldigt intressant och hemsk upplevelse på samma gång när man lever sig in i hur det var där för bara 50 år sedan.

 
På ön får man gå runt fritt och i fängelset går man en självguidad tur med hörlurar och mediaspelare - en väldigt bra grej då man kan ta allt i egen takt, och för att rösterna var fångarnas och fängelsevakternas egna. Man fick även se bilder på alla som det pratades om. I bakgrunden hörde man ljudeffekter och liknande för att göra det så lätt som möjligt att leva sig in i historierna. Amerikaner måste ju dramatisera maximalt.En av fångarna sa att det värsta var utsikten över San Francisco och att varje dag påminnas om vad man har förlorat.Ni har väl sett filmen "Flykten från Alcatraz" med Clint Eastwood? Den är baserad på en verklig flykt, och den kanske enda lyckade flykten. Här fick man se det riktiga fejkhuvudet i Frank Morris cell och hålen som de kröp igenom! På bilden nedan ser man även gången bakom cellerna som de kom ut till. Därifrån klättrade de tre våningar upp till taket där de byggde ihop en flotte. Det är helt otroligt hur de lyckades med allt.


Eftersom vi hade en dator med oss på resan gjorde vi det till en grej att ladda ned filmer som utspelar sig i den staden vi befinner oss i och kolla på dem innan läggdags. Den kvällen laddade vi såklart ned Flykten från Alcatraz, det blev en helt annan upplevelse att se den efter att man varit där. Och efter allt vi hört och sett, både efter besöket och dokumentärer, och faktumet att deras kroppar aldrig hittades, är jag helt och hållet övertygad om att de tre rymlingarna överlevde, trots det iskalla vattnet, och levde resten av sitt liv någonstans i Sydamerika.

Kommentarer

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback