Lana Karat -
2013-10-19

Camera and Equipment


Kamera: Sony NEX-5
(eller Sony NEX-3, vi har båda hemma men resultatet av dem blir ungefär detsamma). En kompakt, spegellös systemkamera. Den är mycket mindre än de vanliga systemkamerorna men har också möjlighet att byta objektiv och blixt, och är väldigt lätt att hantera. 
Objektiv: Sony 18-55mm f/3.5-5.6 - Zoomfunktion (ju mer man zoomar ett nära objekt desto kortare skärpedjup). Har tagit de flesta bilder på bloggen den senaste tiden med det här objektivet, t.ex. alla bilder från USA. Det kom tillsammans med NEX-5 kameran. Sony 16mm f/2.8 - Detta objektiv kom tillsammans med både NEX-3 och NEX-5 och är det jag använder minst eftersom det är ett fast, vidvinkelobjektiv med lite fisheye-effekt. Fördelarna är dock att man får med mycket på bild och att det är mycket mindre än de två andra. Sony 50mm f/1.8 - Nyköpt från Amazon, ungefär lika stort som det första men ljuskänsligare och ger ett kortare skärpedjup. Väldigt bra autofokus och skärpa, perfekt för porträttbilder, men sämre för att fota landskap och byggnader. Då den är väldigt inzoomad och man måste backa en bit från objektet. Bildexempel här och här
Filter: Hoya 49mm UV(C) Digital HMC - Nyköpt från Amazon. Det ska vara bra mot ljusreflektioner och liknande, men funkar mest som ett linsskydd. 
Pocketstativ: Min osynlige fotograf som får plats i alla mina handväskor och används flitigt på resor. Vet inte var detta är köpt men det går att skruva på nästan alla kameror som inte är för stora och är en väldigt bra grej att ha för att slippa be andra att ta fotot.
Fjärrkontroll: För Sonys NEX-kameror, också nytt från Amazon. Bra komplement till stativet. Har hunnit testa den och den fungerar med NEX-5. 
 
Efter alla frågor om kamera och fototips var det på tiden för ett inlägg om min utrustning, men jag är långt ifrån expert i ämnet! Eftersom jag vill ta fotot så snabbt som möjligt brukar jag sällan lägga ner tid på att ändra inställningar, jag använder autofunktionen och tycker att den funkar bra för det mesta. Ibland ställer jag in bländaren själv eller ändrar scenval. Men för att detta inlägg inte ska bli helt fattigt på tips kan jag ändå berätta att jag tänker väldigt mycket mer på i vilket ljus jag tar bilden, om det är motljus eller direkt solljus osv. Jag använder aldrig blixt om det inte är ett absolut måste för att jag tycker att det alltid är bättre med naturligt ljus. Det är bara om det är helt mörkt, inne på en klubb t.ex, som blixten är på. Är vi ute på kvällen ställer jag mig hellre under en lyktstolpe eller ställer ner kameran på någon yta eller pocketstativ för att bilden inte ska bli skakig.

Jag redigerar bilderna i Photoshop CS5. För det mesta ljusar jag upp bilderna ordentligt och ökar kontrasten. För er som har Photoshop: Jag går oftast in på Adjustments > Curves, och drar lite i pilarna åt lite olika håll. Ibland ändrar jag färgtonen en aning i Adjustments > Color Balance eller Adjustments > Selective Color. Sedan förminskar jag bilden till den storlek som den ska publiceras i på bloggen och ökar skärpan i Filter > Sharpen. 

Kommentarer

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback