Lana Karat -
2013-10-21

Driving down Highway 1

 
Sista morgonen i San Francisco åkte vi till flygplatsen för att hämta vår hyrbil och börja bila söderut längs Kaliforniens kust. Jag förstår varför Highway 1 ses som en av världens vackraste vägar, miljön var helt otrolig! Vägen är gjord för att man ska kunna stanna vid sidan av hela tiden, och tur är väl det för man vill stanna var tionde meter. Utsikten blev bara bättre och bättre. 

 
Efter mycket turistande till fots i storstäder, med blåsor och skavsår på fossingarna, var det världens frihetskänsla att få bila och njuta av naturen. Senare saknade vi möjligheten att turista till fots, men det kommer vi till. Man behöver alltid lite omväxling och detta var en helt ny upplevelse i det stora landet.

 
Vi stannade vid första bästa strand. Breathtaking, I know. Vi tog ganska snart av oss skorna och sprang, hoppade och julade i sanden i vad som kändes som timmar. Vi doppade även fötterna i iskalla Stilla havet. Det kändes så konstigt att titta mot horisonten och förstå att det inte finns något annat än massa hav fram till Japan och älskade Tokyo, och att jag nu varit från ena världens "ände" till andra. 


Vid Big Sur växlar miljön till mer skog och plötsligt kör man mitt bland enorma trädstammar i ett stort campingområde. Vi utforskade det aldrig ordentligt men vi stannade i ett typiskt amerikanst campinghus för att äta något i deras restaurang. Det gäller att passa på att äta när man hittar mat för det finns verkligen inte mycket längs vägen, varken bensinmackar, restauranger eller möjlighet att ansluta sig till en motorväg. 

 
Solnedgången över Stilla havet var också breathtaking. Men jag rekommenderar att titta på den från stället där man bokat sitt motell. Vi hade missberäknat tiden lite. Även om vi hade väldigt lång tid på oss att köra så gjorde vi väldigt många och långa pauser, och av någon anledning tänkte vi på miles som kilometer, tills vi insåg att det var nästan dubbelt så långt. Detta innebar att solen hann gå ner 1-2 timmar innan vi var framme, vilket i sin tur innebar att vi fick köra i mörker där billjusen och reflexer längs vägen är det enda du ser och vi var tvungna att sänka hastigheten ordentligt. INTE KUL när du vet att det är ett brant stup precis bredvid dig och vägen bara blir kurvigare och kurvigare. Som att det inte var nog med det drar dimman över land likt en tsunami. Ser ni det som ser ut som en våg på bilden? Det är dimman! Det slutade med att vi körde 20km/h i mörker och dimma tills vi kom fram till vårt boende i San Simeon. Lesson learned. 

Kommentarer
Postat av: Anja

Hej! Vad är det för modell på dina solglasögon och vart är de köpta ifrån ? =)

Svar: RayBan RB3025, den "vanligaste" modellen, köpte de på Åhlens City men de finns överallt, i alla optikaffärer.
Lana Karat

2013-10-22 @ 09:18:49
Postat av: s

Hur gick det att köra annars, med annorlunda regler och så? Det kan väl inte vara så lätt? :)

Svar: Nu var det ju inte jag som körde men det funkade ändå bra för min pojkvän, speciellt på Highway 1 där det bara var en rak landsväg men lite trafik. I städerna var det jobbigare, högerregeln vet vi fortfarande inte om den gäller eller inte i korsningar, det kändes som att det var lite först till kvarn som gällde och vissa skiter fullständigt i det och bara kör... Det var flera gånger i LA som det blev riktigt farliga lägen när någon bara gasar förbi fast det är grönt för oss osv, de är aggressiva i trafiken. Ska man köra i städer som LA måste man känna sig säker bakom ratten, för du kan köra "rätt" men vad gör det när andra skiter i. Motorvägarna är också väldigt mycket större och man får köra om på båda sidor vilket vi inte fattade och tyckte det var jättekonstigt att alla körde om huller om buller. Det är ganska välskyltat men ibland skyltar de så långt i förväg om en avfart att man råkar ta den innan osv, så det gäller att ha en bra gps för tillskillnad från Sverige kan det bli en djungel av motorvägar och avfarter som blir jättesvår att följa utan noggrann vägvisning.
Lana Karat

2013-10-22 @ 12:57:25
Postat av: Rebecka

Hej, jag har precis börjat studera arkitektur och jag tänkte kolla med dig om du har något bra tips på bok/böcker som beskriver grunder inom ritningar. Plan, sektion, fasad :) Skulle vara grymt bra med tips på det. Även om du vet någon bra bok allmänt om perspektiv teckning :) tack på förhand. Blir imponerad över dina skapelser!

Svar: Jag tänker direkt på Arkitektens handbok, men antar att ni redan har blivit tipsade om den eller kanske till och med skaffat den eftersom det var det första de sa till oss att skaffa. I den står det lite om allt möjligt. Kommer inte på några andra tips tyvärr, jag ganska dålig på just litteratur inom arkitektur överhuvudtaget, och när det kommer till ritningar använder jag mig antingen av Arkitekten handbok eller så frågar jag min pappa som är arkitekt eller en lärare om hjälp när jag inte vet något, så det kanske är bättre om du frågar dina lärare eller andra på din skola om det. Tack så jättemycket!!
Lana Karat

2013-10-23 @ 23:46:42
Postat av: Anonym

åh så underbara bilder!

2013-10-24 @ 11:39:01
Postat av: ELIN

åh så underbara bilder!

Svar: Tack så mycket!!
Lana Karat

2013-10-24 @ 11:39:08
URL: http://elinwahlberg.blogg.se

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback