Lana Karat -
2013-10-16

World Cup in Brazil, here we come!


Ja, vad ska man säga? Förutom att BOSNIEN ÄR MED I VM FÖR FÖRSTA GÅNGEN OCH HELA NATIONEN FIRAR! 
Vi åkte till Kaunas i Litauen för att bevittna denna händelse och den underbara stund de blåste av matchen och det stod klart att vi vunnit. Glädjen var total, men ni ser på videon hur det firades i Bosnien! Som vi har väntat på detta efter alla gånger vi har snubblat på mållinjen och ändå hejat om och om igen med ännu mer styrka varje gång. Nu kanske ni oinsatta undrar varför i hela världen bosnier firar som att de vunnit hela VM när chanserna är att vi inte tar oss vidare från gruppspelet. Men bara att kvalificera sig i VM, tillsammans med länder som Tyskland, Spanien och England, är en enorm framgång för vårt krigsdrabbade land som inte hade ett landslag förrän efter kriget 1996, och då de utan några resurser reste runt i en liten sketen buss och gjorde sitt bästa för de visste att bättre tider och nya generationer väntade. 

Men det viktiga att poängtera är att det handlar om så mycket mer än fotboll. En sådan framgång är stor när det det inte går framåt för landet någon annanstans, varken politiskt, ekonomiskt eller socialt. I denna artikel i Aftonbladet citeras en supporter i Sarajevo: "De har ingen aning om vad de gjort för folket här. Vi behöver alla lite Brasilien. Det handlar inte ens om fotboll längre. Det handlar om en känsla som många av oss glömt bort och den yngre generationen aldrig fått uppleva, känslan av att lyckas". I ett land med korrupt och totalt ofungerade politik, där frustration över arbetslöshet och hopplöshet skapar ännu fler motsättningar är framgången i fotbollen något som verkligen förenar hela nationen och alla oss bosnier utspridda i världen.

För mig representerar landslaget landet i mer än bara fotbollen. Landslaget består av människor med olika religioner och bakgrunder men som ändå ser sig som ett lag, ett folk, som älskar och spelar för samma land - en attityd som jag önskar att landets alla folk delade. Och trots motgångarna reser vi oss upp igen, och älskar och hejar helhjärtat gång på gång. Till och med när det känns hopplöst. Under historiens gång har landet rest sig ur flera krig och I'LL BE DAMNED om landet inte reser sig ur denna hopplösa efterkrigssituation som fortfarande pågår 20 år senare, för det är det bosnier gör - reser sig upp. Jag hoppas att denna framgång väckte hopp för framtiden hos befolkningen. 

Det var inte meningen att detta skulle bli en hel artikel men jag vill bara att alla ska veta! Och nu kommer hela världen som kollar på VM att se Bosnien & Hercegovina på kartan. Vi slitit och förtjänat detta. Vi har bland de bästa, om inte det bästa, bortaföljet i Europa (yes, I said it! Ni får gärna referera till en nation som trots sin lilla storlek bokstavligen invaderar städer och tar över hela arenor i kvalmatcher). Klippet nedan la en litauer upp på Youtube, på oss från igår när vi tågade mot stadion i Kaunas, och den andra videon är en lite längre med reaktionerna och intervjuerna med gråtande spelare och reportrar. Har också gråtit ett antal gånger. Mina egna bilder och videos kommer snart, just nu har jag ingen energi kvar.

Trots all denna eufori känner jag att jag måste ta upp något oerhört tragiskt som också funnits i tankarna hela dagen. Tre bosnier miste livet i en bilolycka imorse när de bilade genom Polen, på väg hem direkt från matchen. De var stora supportrar och en av dessa var ledare för en supportergrupp, och även med i en intervju under dagen där han själv säger (nästan som att han anade) att han önskar att alla kommer hem säkert till sina familjer utan några bilolyckor. Livet är så kort och även i de underbaraste stunder händer något så tragiskt. Sätt er aldrig trötta bakom ratten, olyckor sker på en sekund. Tankarna går till deras familjer. Och allt de gjort för landslaget. Vila i frid. 


Kommentarer
Postat av: Ledsen

Bosniens och Hercegovinas lyckligaste och olyckligaste dag i världshistorien. Helt plötsligt blev allt sorgligt. De dog även samma datum som Tose Proeski.

Svar: Det är helt fruktansvärt sorgligt, de var unga och hade livet framför sig, inte minst det som de sett framemot att fira så länge. Ja, och i en bilolycka precis som han vilket gör det ännu mer creepy. Nu kan vi ju inte veta exakt vad som hände men jag hoppas verkligen att folk tänker på detta nästa gång de funderar på att köra bil trötta, det är minst lika farligt som att vara alkoholpåverkad.
Lana Karat

2013-10-17 @ 03:13:23
Postat av: Anonym

Fantastiskt skrivet!!!! så sant det handlar om så mycket mer än fotboll känslan går inte att beskriva. I Malmö blev firandet också storlaget så coolt att se hur alla svensk bosnier firade i hela sverige förenade av fotbollen. MAGISKT!

Svar: Tack! Ja, jag såg efteråt att det firades i Stockholm på Sergels torg mitt i stan, och i andra städer runt om i Sverige! Helt fantastiskt!!!
Lana Karat

2013-10-17 @ 13:01:12
Postat av: Mery

Vem säger att folk inte drack i tisdags även om det va bajram.

Svar: Ingen har sagt det, jag var där och såg att det dracks som bara den. Men om du syftar på bilolyckan, vem säger att just bilföraren hade druckit? Känns mer troligt att han slumrade till om man varit igång, hoppat och skrikit hela dagen, och sedan kört bil hela natten. Det är omänskligt att hålla sig pigg.
Lana Karat

2013-10-17 @ 17:18:36
Postat av: aida

Asååååå GRÅTER av ditt inlägg!!! Så fint, så sant, så bäst!du kunde inte skrivit det bättre aså...VI RESER OSS ALLTI UPP!

Svar: Tack! Hahah bölade när jag skrev det så skönt att man inte är ensam om svaga tårkanaler! Men jag tror verkligen på det och jag hoppas att befolkningen också tror på det, för man måste tro för att kämpa!
Lana Karat

2013-10-17 @ 17:30:04
Postat av: Suza

Lågt av ovanstående att direkt tro på rattfylleri om det var vad hn syftade på, när tre unga män omkommit. Föraren var med i en intervju innan matchen där han sa "jag hoppas det inte blir mycket alkohol ikväll och att folk kommer hem oskadda, att det inte blir några bilolyckor, det var många olyckor på väg hit" (supersupersorgligt) han drack INTE själv de åkte t.om. nästan genast efter matchen. Jag tror också på trötthet. Men av bilderna att döma finns det även en möjlighet att lastbilen kört över på deras sida. Hursomhelst är det fruktansvärt och jag har gråtit idag över det där videoklippet som om han vore en nära vän till mig. Jag önskar dessa tre fina grabbar en fin vila och deras familjer och kära tålamod och styrka att finna sig i vad som hänt. Da Allah olaksa.

2013-10-17 @ 20:21:14
Postat av: Ledsen

De drack inte vad jag hört från källor , det var troende killar och han Hasib säger ju själv att han hoppas att det inte kommer finnas mycket alkohol. Jag tror det handlar om trötthet , killarna kördeju hem direkt efter sen var det väldigt dimmigt och ja även lastbilen kan ha varit den som gjort fel. Det e ändå väldigt synd oavsett orsak. Ne da se Bosni da slavi bez neceg loseg ... Man kommer alltid att minnas dessa killar i samband med matchen , det har blivit historia både att vi e vidare i VM och denna hemska olycka. De dog för BIH och jag hoppas att landslaget kmr ha en tyst minut för de nästa gång de spelar.

2013-10-18 @ 02:24:58
Postat av: Ledsen

Och en till sak. En av killarna tog foto i en grav innan (han ville nog driva lite) olyckan och talade även om döden ... Efter att han omkom så blir man väldigt ledsen när man ser något sånt. En sa även "naslutio" :( usch tycker hela händelsen e väldigt sorglig och man har många frågor i huvudet !

2013-10-18 @ 02:32:18
Postat av: Ledsen

Sen kan man inte sluta undra om de ens sovit något. Natten till tisdag åkte de ju för att komma fram till Litauen och så var de där hela dagen/kvällen plus natten sen när de skulle åka hem , de åkte ganska snart efter matchen så har de kanske varit vakna i 2 nätter ?! Och Litauen e ju inte precis någon timme bort från BIH. Han som överlevde sov då allt hände så de alla var uppenbarligen trötta. Tankarna e många.

2013-10-18 @ 06:08:15
Postat av: Just_Me

Hej,
Underbart skrivet ( som vanligt )
Det är så svårt att förklara för icke bosnier hur stort det här var för oss och vad det bosniska fotbollslaget uppnådde i tisdags!!
Det här är det största och kanske enda (tragiskt nog) positiva som hänt vårt land sedan kriget 92!!

Hoppas du lägger upp klipp som ni har filmat, så man ser stämningen från läktaren!! :-)

Sen vill jag bara säga till "Mery" att bara för att man är från Bosnien så betyder det inte att man är muslim :-/ Jaa det var Bajram i tisdags, men alla bosnier firar inte Bajram!! Det finns fler religioner i Bosnien än Islam!!! Varför är det så svårt för folk att förstå det?! Sen finns det väldigt många ateister i Bosnien ( ink mig själv ) som dricker även fast det är Bajram! ( om man nu känner för det, jag gjorde inte det i tisdags för att jag jobbade dagen efter....men hade gärna firat med champange hehe ) på samma sätt som jag respekterar folk som är troende så ska folk respektera mig som är icke troende!!

Ha det bäst Lana :-)

Svar: Tack! Ja det är det verkligen, men jag försöker förklara ändå!
Jag kanske lägger till ett klipp i samma inlägg snart, har inte hunnit lägga upp det bara. Annars kan du se det lilla klipp jag la upp på instagram här http://instagram.com/p/fh_Lx3JSQg/ sekunden när domaren blåser av matchen och firandet precis efter!!

Bra poäng, jag tycker att det är viktigt att tänka på det, och det gör mig så otroligt glad på dessa matcher att se att folk från alla BiHs religioner spelar för, hejar på och älskar landslaget lika mycket, för vi är alla bosnier!

Tack, detsamma!
Lana Karat

2013-10-18 @ 17:21:36
Postat av: Sanja

Jätte fint skrivet och jag uppskattar vetkligen hur du alltid framhäver Bosnien och dess folk i din blogg, jag är trogen läsare osv men det låter så dystert när man hela tiden snackar om att det inte händer bra saker i Bosnien....hade jag inte bott här hade jag trott det värsta när det inte är riktigt så:)ville bara påpeka detta....visst är vi långt ifrån Sverige i många saker men det finns en hel del positiva grejer här med:)

Svar: Tack! Kul att höra att du är en trogen läsare :D Jag tycker att vi bosnier är väldigt bra på att snacka bra om Bosnien, att berätta gott om och lägga upp bilder från våra vistelser där, att tala om hur mycket si och så är bra där och vad som saknas av det i Sverige, och framför allt visa vår kärlek till landet, och vi hade ju inte älskat det så mycket om det inte fanns mycket bra, eller hur? ;) Så jag vet inte om jag håller med dig helt och hållet. Av det jag berättat om Bosnien för mina svenska vänner är de flesta sugna på att åka dit och kommer förmodligen följa med förr eller senare. Men det är inte konstigt att det snackas mycket om det negativa också, för att inte göra det vore också att ge en förvrängd bild - verkligheten är tyvärr dyster när 44% är arbetslösa och politiken så dysfunktionell och korrupt att man knappt kan förstå att det inte blivit revolution mot det än. Om andra människor på grund av detta tror att folk där lever i hyddor eller faktiskt lever rätt normala liv ändå med smartphones, studier och aktiviter i stan är ju lite upp till hur medvetna och fördomsfria de är, tror jag.
Lana Karat

2013-10-18 @ 22:20:03
Postat av: Mirna

Gaaaahhhh alltså Lana, grymt skrivet =)

Svar: Tack Mirna!! :*
Lana Karat

2013-10-19 @ 10:40:48
Postat av: Amra

Alltsååååå!!! Jag vet inte ens hur jag ska börja. Har följt din blogg väldigt länge nu och du lyckas få mig att rysa varje gång med dina texter, oavsett vad de handlar om. Du är en smart och så vacker tjej och framför allt STOLT över din kultur och vem du är, och för det säger jag TACK till dig, Lana! För att du är en grym förebild, för du är dig själv och för att du stolt berättar om vilka vi är. Tack. Massa kramar på dig!

Svar: Jag vet inte hur JAG ska börja svara på en sådan fin kommentar!!! Du anar inte hur mycket jag uppskattar dina ord, blir nästintill tårögd, tack tack tack!! Jag har sagt det förut och säger det igen, det är så himla fint av dig och andra som kan peppa och lyfta en människa ni inte ens känner, tusen tack för det! Massa kramar tillbaka!!
Lana Karat

2013-11-13 @ 15:05:37

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback