2013-09-30

Fisherman's Wharf and Pier 39


Andra dagen i San Francisco besökte vi även Fisherman's Wharf och populära Pier 39. Gulligt, färgglatt och turistigt! Men trots mycket folk var det härligt att promenera vid alla båtar, småbutiker och restauranger. Och spelarkader a la American style, som jag tillslut var tvungen att dra min speltorsk till pojkvän ut ifrån. Får inte heller glömma en av de största turistattraktionerna - sälarna!

 

2013-09-29

The City of Love and Peace


San Francisco. Staden med massa kullar, gamla spårvagnar och hus med burspråk. Vi hade hört mycket gott om denna supermysiga stad, och visst var det så - men inte från första intrycket. Efter en sex timmars lång resa från New York hade vi åkt ytterligare tre timmar "bakåt" i tiden, och femton grader kallare på termometern. Kallare än i Sverige. Det första vi gjorde när vi klev av tåget från flygplatsen var att springa in på McDonalds, och det första vi såg var hemlös efter hemlös gå runt i området. Det kändes långt ifrån the city of love and peace.


Vi bodde precis vid gaten till Chinatown som gränsar till det finansiella distriktet. Bra läge för att det verkligen är mitt i allt och man kan ta sig till fots nästan överallt, men jag var inte förtjust i själva Chinatown. Speciellt inte när vi kommer fram dödströtta och vill inget annat än vila, men det står en kines i gatuhörnet och spelar på ett instrument med två strängar i FLERA TIMMAR. Våra fönster hade absolut ingen isolering vilket betyder att vi hörde allt utifrån och att det var precis lika kallt inne som ute. Jag hamnade i en minidepression den dagen. Det var svårt att lämna New York där man redan hade hunnit skaffa rutiner, trygghetskänsla och favortplatser, för att komma till en ny plats som inte lever upp till förväntningarna direkt och där man dessutom fryser ihjäl. Utöver det var vi obeskrivligt trötta efter allt turistande i NY, jag kan nog inte förklara hur mycket mina ben och såriga fötter värkte trots en lång stillasittande flygresa. För första gången någonsin sov vi bort en hel dag utomlands, och kände att det var så värt det. 

 
Men ny dag, nya tag! Dagen därpå blev det varmare och solen tittade fram efter morgondimman. Vi lämnade äntligen hotellrummet för att utforska San Francisco, och intrycken blev bättre och bättre ju mer tiden gick, och ju längre ifrån Chinatown vi kom. Inte för att det inte var häftigt med den kinesiska miljön, vi kollade självklart in det området också, men det kändes inte som att vara i USA. Det är den största Chinatown (förutom den i NY) utanför Asien!


Jeans och tjocktröjor kändes minst sagt konstigt efter den kvava värmen i New York. Vi varken frös eller svettades så det var ändå behagligt. När dimman drog in över staden morgon och kväll blev det dock mycket kallare. San Francisco har ett väldigt speciellt klimat eftersom det är omringat av vatten på tre sidor, och tydligen brukar augusti vara kallare än september och oktober på grund av dimman och de kalla vindarna. So much for California heat...
 

Staden är också känd för att vara byggd på kullar. Även om man har läst om det och sett bilder på det blir man fortfarande överraskad över hur branta gatorna faktiskt är, för det går inte riktigt att fånga på bild. Speciellt inte känslan av att GÅ hela vägen upp för dem! Det går dock att undvika de värsta backarna bara genom att gå runt dem, hehe. Tur för dem att alla deras bilar är automatbilar.

 
Något annat väldigt karakteristiskt för San Francisco är husen med burspråk (utskjutande fönsterparti) a la "Huset Fullt". Nu blir det lite nördigt arkitektprat här, men jag tyckte det var väldigt intressant hur de flesta hus håller sig till vissa parametrar som samma antal våningar och burspråk, men varierar oändligt i design vilket ändå gör staden levande och intressant. Och det finns massa modernare tolkningar av dessa burspråk som följer nedan:

 
Kul va? Jag fotade massvis med byggnader, men det får räcka så här. Andra dagen besökte vi också hamnen (kommer i ett senare inlägg) och tog en hop-on-hop-off busstur vilket var det dummaste att göra vid kl 4-5 då dimman och vindarna drar in över staden. Det blåste så mycket när vi körde mot Golden Gate att jag var tvungen att ducka under sätet. 

 
Som tur hade vi världens skönaste, irländske, guide som gjorde turen värt mödan. Han förtjänar en avslutande bild här!

2013-09-24

Emerald Green

Tröja & kuvertväska - Zara, jacka - Chiquelle, kjol & strumpbyxor - H&M, Skor - Vagabond

Helgen spenderades i Uppsala med fint väder och fint sällskap! På lördagskvällen var det inflyttningsfest hos Karin, Emma och Johanna där hela vårt gymnasiegäng samlades! Yey! Det är så sällsynt och uppskattat när vi hinner samlas precis innan folk åker iväg åt olika håll i världen igen. Och det var väldigt längesedan jag var på en ordentlig hemmafest där man måste trängas för att komma fram till toaletten. Vi var dock ett litet gäng som senare drog vidare för att avsluta kvällen ute på dansgolvet, bara för att göra söndagsmorgonen lite smärtsammare. Helger som dessa går alldeles för fort.

2013-09-23

A mini guide to USA

Jag har gjort mitt bästa för att få med all info om vår resa till USA i detta långa inlägg till er som undrar och önskar att göra något liknande. Som sagt kommer ni att få se vad vi har gjort och upplevt i alla blogginlägg fulla med bilder, här får ni istället lite mer praktisk information och svar på era frågor.

 
Planering är A och O, speciellt när man gör en resa som denna. Om man som jag inte kan "ta det när vi kommer" utan vill ha det mesta ordnat i förväg måste man sätta igång tidigt. Jag bokade nästan alla flygbiljetter och hotell ett halvår i förväg. Flygbiljetter blir inte billigare, och hotellen blir inte "ledigare". Vi spenderade väldigt mycket tid med att planera vilka städer vi skulle besöka och i vilken ordning. Vi la till mycket och fick stryka mycket då det inte gick ihop tidsmässigt eller ekonomiskt. Jag ritade till och med upp kartor med rutter, och fördelar och nackdelar med varje rutt, och satt väldigt länge vid google kartor och kollade hur lång tid det tar att köra mellan varje stad, hur lång tid det tar att flyga och så vidare. Man får helt enkelt räkna med att spendera mycket tid på google, all information man undrar över går att hitta på internet. 
 

I samband med planerandet var vi självklart tvungna att kolla upp ungefär vad allt kostar och göra upp en budget. Här krävs det också timmar framför google. Kolla upp hotell i varje stad och vad det kostar per natt för den standard ni är ute efter (jag använder mig alltid av booking.com). Kolla upp vad alla flyg kostar, hyrbil, bensin, vad ni tror att ni kommer spendera på mat, aktiviteter och shopping. "Större" aktiviteter som att till exempel gå på Disneyland eller besöka Grand Canyon bör man skriva upp på listan direkt eftersom de kostar rätt mycket. Avrunda alltid uppåt och lägg till ytterligare en tredjedel av summan - en regel jag alltid använder mig utav. När vi räknade kom vi fram till att det kommer kosta oss minimum 30.000 var utan shopping och oplanerade utgifter, så vi satsade på att få ihop 40.000 var - och det var ungefär så mycket som resan tillslut gick på.  

När det kommer till själva hanteringen av pengar föredrog vi att betala det mesta med kort, det funkar lika bra som i Sverige. På det sättet förlorar man mycket mindre än att växla stora summor pengar. Våra bankkort fungerar som kreditkort i USA (om det inte står Electron på kortet). Vi var väldigt oroliga över att vi inte skulle kunna hyra bilen då de inte accepterar debit cards (=bankkort) utan bara credit, men som sagt var det aldrig några problem. Vi hade kort från Swedbank, Nordea, och ett gemensamt från Ica Banken som vi använde till allt vi betalade tillsammans (också ett tips!) och alla fungerade bra.


Matfrågan är alltid svår att svara på eftersom det beror på vad man vill äta. Generellt sett är maten billigare än i Sverige, men det är fortfarande inte billigt att äta ute hela tiden, om man inte äter skräpmat. Vi räknade på att vi skulle spendera 300 kr var på mat varje dag. Ibland la vi mindre och ibland mer, så för oss stämde den uträkningen. Vi åt inte alltid den bästa maten och ganska ofta blev det ett besök på någon snabbmatskedja, men det går att hitta bättre mat som inte kostar för mycket. Det går också åt pengar på flaskvatten och "smått och gott" under dagen.


Att hitta flygbiljetter kan vara en djungel. Det är till exempel ofta billigare att köpa tur och retur än en enkelresa (ibland hälften så billigt vilket betyder att det lönar sig att slänga en biljett - galet!). Eftersom jag redan hade köpt en biljett från Stockhom till New York med Norwegian blev priset på en enkelresa hem från Las Vegas (vårt sista stopp) överdrivet dyr. Därför gjorde jag en chansning och bokade en inrikes biljett från Las Vegas till New York, och sedan köpte jag en hemresa med Norwegian igen från New York till Stockholm, som var det billigaste och snabbaste alternativet (direktflyg dessutom). Risken när man gör på detta vis är att om något går snett med ena flyget, t.ex. förseningar, har man ingen garanti på det andra utan den biljetten ryker helt enkelt eftersom de inte ingår i samma bokning. Du måste alltså hämta väskorna och checka in dem på nytt. Och även se till att du landar på samma flygplats och ha tillräckligt tid mellan flygen. Inrikesflygen är inte särskilt dyra i USA. Från ena kusten till andra kostar det ungefär 1500 kr. Från New York till San Francisco tog det sex timmar. Inrikes flög vi med Delta, Virgin America och Spirit Airlines.


Vi valde att boka bilen hemifrån och vi bokade genom ebilhyra.se (det stod mellan dem och holidayautos). På deras hemsidor kan man innan man bokar fylla i hur många dagar man vill hyra, försäkring, GPS, storlek på bilen och om man ska lämna och hämta på samma plats. På så vis kan man se vad det kommer att kosta. Tänk på att försäkringen är mycket dyrare om föraren är under 25 år, och ibland är det dyrare om man ska hämta och lämna i olika städer, så se till att klicka i allt för att få rätt pris. Det är värt att hyra en GPS! Ska man bila i flera veckor är det dock mer värt att köpa en på Walmart. Man måste vara 21 för att hyra bil och haft körkort i minst ett år. För en vecka betalade vi 3000 kr, plus GPS som kostade några hundringar extra.


New York är dyrast att bo i. För ett litet rum där det knappt fick plats en säng betalade vi mer än för Hilton i Las Vegas. Det är billigare utanför Manhattan, men det är å andra sidan värt att bo på Manhattan då man ändå kommer tillbringa nästan all tid där. Vi tog oss runt till fots eller tunnelbana ($30 för ett 7-dagars MetroCard). Det är väldigt lätt att hitta i New York tack vare deras enkla gatusystem, det går nästan inte att gå vilse. I New York finns det massor att se och göra som inte kostar så mycket pengar, t.ex. besöka Central Park, Brooklyn Bridge och alla andra kända platser. Det som kostar är om man vill besöka Empire State Building, Top of the Rock, Frihetsgudinnan, muséer och liknande, och om man vill ta hop-on-hop-off-bussarna.


Åker man till San Francisco under samma period som vi får man räkna med att det är 15 grader kallare där än i New York (skriver mer om det i de kommande inläggen om SF). Här är det också ganska dyrt med hotell. Bor man centralt är det dock inga problem att ta sig runt till fots (om man orkar med upp- och nedförsbackar). De har annars väldigt bra kollektivtrafik med tåg, spårvagn och bussar, men vi åkte bara tåg från flygplatsen. Vill man besöka Alcatraz och inte köper biljetter på nätet i förväg får man räkna med att köpa dem i "paket" tillsammans med hop-on-hop-off busstur, vilket inte är så dåligt då man kan använda bussen som transportmedel. Rekommenderar verkligen att hyra cyklar för att cykla över Golden Gate.


Vi hämtade vår hyrbil sista dagen i San Francisco och började bila söderut längs Highway 1, bilvägen längs Kaliforniens kust. Vi delade upp sträckan mellan San Francisco och Los Angeles på två dagar, enligt Google Maps skulle den ta ca 7 timmar om man sträckkörde, men man behöver minst två dagar med övernattning på vägen eftersom man stannar hela tiden för att fota och njuta av utsikten. Vägen är gjord för att man ska kunna stanna vid sidan av hela tiden, men längs större delen av vägen finns ingen koppling till motorvägen eller någon stad så se till att tanka i förväg. Jag tror att det är bättre att köra söderut eftersom man är på "rätt" sida av vägen, men det går bra norrut också. Vi bokade boende i San Simeon i förväg, ett litet ställe mitt emellan SF och LA. Sea Breeze Inn hette det. Att komma fram till hotellet innan det blir mörkt och DIMMIGT(!) är också att rekommendera, talar av erfarenhet.


Jag skulle avråda från att åka till Los Angeles om man inte kan hyra bil. Staden har enorma avstånd och är helt anpassad för bilar och inte fotgängare, och jag gissar på att det är rätt omständigt att försöka ta sig fram kollektivt. När man bokar hotell bör man också tänka på att avstånden på kartan är mycket längre än man tror så försök boka nära det område där ni tror att ni kommer att vistas, och läs recensioner om området är säkert eller inte. Vi bodde på Days Inn Hollywood near Universal Studios som låg på Sunset Boulevard, som går parallellt med Hollywood Boulevard. Bra läge om man har bil då det fanns garage under hotellet. I LA finns det temaparker att besöka som är värda att lägga en extra peng på, till exempel Universal Studios, Disney Land eller Six Flags - som vi aldrig besökte eftersom jag är en fegis. 


Från LA åkte vi två timmar med bil söderut till San Diego. Man kan också ta buss eller tåg som våra vänner gjorde. Eftersom vi bodde hos vänner på deras universitets campus har jag ingen aning om hotell i stan, men jag skulle rekommendera att ha bil här också, även om kollektivtrafiken verkar något bättre än i Los Angeles. Man kan röra sig till fots i Downtown men vill man åka till stränderna är det lättast med bil. San Diego gränsar i princip med Mexico och Tijuana, vi gjorde aldrig ett besök men den möjligheten finns. Rekommenderar utelivet i Gaslamp District, Pacific Beach och San Diego Zoo.


Eftersom vi inte orkade köra genom öken tog vi flyget från San Diego till Las Vegas som var framme på en timme. Bo längs Las Vegas Strip (gatan med alla kända hotell och casinon), för det är bara längs den gatan man behöver vistas. Därför behövs ingen bil heller. Det är väldigt billigt med hotell i Las Vegas, så här ska man definitivt unna sig ett bättre hotell. Det är ingen idé att vistas en längre tid i Vegas om du inte tänker festa varje dag.

 
Vi planerade först att åka på en heldagstur med buss från Las Vegas till Grand Canyon (South Rim) som ligger 5-6 timmar bort (West Rim ligger lite närmare, ni får googla och läsa om skillnaderna om ni undrar). Det finns att boka på viator.com för ungefär 500 kr, men sedan insåg vi hur många timmars resande det skulle bli och lite tid på plats i förhållande till resan. Därför bokade vi en helikoptertur istället, som åker 45 min i en riktning och landar i kanjonen. Det kostade 2500 kr per person. Att vi vann hälften av summan på ett casino fick oss att slå till, men nu i efterhand tycker jag att den upplevelsen var värd varenda krona, vinst eller inte, och man sparar nästan en hel dag på det. Ska man boka helikoptertur bör man göra det några dagar eller vecka i förväg, vi hade en väldig tur som fick två platser samma dag. Helikopterturerna kan man bland annat boka genom hotellet eller på viator.com.Kommer ni åka tillbaka till USA? Vad var bäst respektive sämst med USA? 
- Ja, jag kommer att åka tillbaka, främst till New York! N.Y. tyckte jag mest om av alla städer, men alla ställen har sin charm. Skulle jag åka tillbaka till Kalifornien skulle jag gärna vilja se mer av naturen. Yosemite National Park, Death Valley och Joshua Tree National Park är önskemål som vi tyvärr inte hann med denna gång. Det bästa med USA är alla dessa olika miljöer i ett och samma stora land. Otroliga kontraster och otroligt mycket att se. Det sämsta är väl att det finns mycket... plastigt. Och alla dessa kontraster är inte alltid bra, till exempel när det kommer till skillnaden mellan rika och fattiga områden. Sådana stora skillnader finns inte i Sverige på samma sätt som i USA. 

Hur har man som student råd med en sån resa?
- Svaret är helt enkelt genom att jobba om man kan, och spara. Jag extrajobbade när jag fick chansen och jobbade nästan hela sommaren fram tills att vi åkte. Jag räknade ut hur mycket jag behövde lägga undan varje månad och hur mycket jag skulle behöva jobba för att komma upp till mitt mål. 

vad bör man tänka på som tjej i staden? ge tips om allt du kommer på :D
- Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka frågan om vad man bör tänka på som tjej... Man lever och beter sig precis som i Sverige. Hoppas resten av inlägget räcker som tips!

Kan du visa allt du köpte/shoppade? [...] Då menar jag allt. Inte bara kläder, utan godsaker, smågrejer osv. Är nyfiken på vad de har där :)
- Sorry, men allt är uppackat (och uppätet) för länge sedan. Jag shoppade inte så mycket som jag trodde att jag skulle. De kläder jag har köpt kommer ni att se på bloggen för eller senare, och mycket av det jag köpte var presenter till familj och vänner. 

Undrar även hur ni tog er från stad till stad samt hur ni hittade till alla ställen haha, använde ni karta, gps eller skyltar?:) 

- Vi hade GPS i bilen, annars använde vi oss av den gamla hederliga kartan. Om det är något jag kan skryta med är det att jag är bra på att läsa kartor och har bra lokalsinne, ibland gick det till och med bättre när jag agerade levande GPS i bilen, haha. Men som sagt så har många städer i USA enkla gatusystem med kvarter och skyltar vid varje korsning. Jag har alltid guideböcker med kartor med mig, också ett tips!

Hej! Måste först säga att jag verkligen ÄLSKAR dina bilder!! Så himla snygga och inspirerande. 
Jag undrar vart ni bodde på olika ställen och hur mycket det kostade och så. Var det dyrt att hyra bil? 
Jag tycker nästan 40.000 lät för billigt för ALLT. Är det verkligen med flyg, transfers, hyrbil, shopping, sevärdigheter, aktiviteter? :) 
- Tack så jättemycket!!! Jag har bara skrivit de hotell som jag skulle tänka mig att bo på igen. Bilpriset har jag också skrivit om. Ja, för allt, per person! Men jag har som sagt lagt ner väldigt mycket tid på att försöka hitta det bästa möjliga för billiga priser. Priset beror på hur man bor, hur mycket man shoppar och hur mycket man äter för. Det är individuellt och därför är det självklart viktigt att ta reda på allt själv. 

2013-09-17

Hold your ground, we're safe and soundDet är dags att varva inläggen om USA med annat, annars kommer hela september att vara ett frågetecken när jag kollar tillbaka i bloggen. Jag kan inte fatta att halva månaden redan har gått, jag hann knappt blinka innan det gick från att svettas i shorts till... 10 grader(!). Det tog mig nästan lika lång tid att återhämta mig efter resan. Teorin om att det tar en dag per timmes tidsskillnad kan nog stämma, alltså nio dagar. Förutom tidsskillnaden var jag också väldigt trött helt enkelt, fysiskt och mentalt - det var mycket att ta in. Men nu är jag back on track! Jag har träffat mina vänner som gett mig massor av energi, jag har shoppat höstkläder och nya block, pennor, kalender och allt annat som behövs för en "fresh start", och det skadar inte att dessa veckor i skolan är de slappaste vi har haft... ever? Jag är inte van vid att ha så mycket tid över om dagarna. Definitivt lugnet innan stormen. 

Jag insåg även att jag hade hunnit sakna Stockholm under bara en månad. Hur mycket jag än reser till alla fantastiska platser är det något speciellt med att komma hem till denna vackra stad och tryggheten när man känner till allt. Och det blir lättare att se Stockholms kvalitéer ju mer man reser och jämför, kanske också för att min utbildning har fått mig att öppna upp ögonen för mycket mer (vi håller förresten på med stadsbyggnad just nu, älskar ämnet!). Det är bara synd att sommaren inte varar längre, det känns som att jag inte har hunnit med allt jag ville göra. Vad gjorde jag under juni och juli? 

På tal om att resa, vi har bokat flyg till Litauen i oktober för att se Bosniens sista och avgörande VM-kval match. Kul att jag kommer att ha besökt alla baltiska huvustäder tack vare dessa supporterresor, hehe. Vi bokade resan samma dag som RYSARMATCHEN mot Slovakien spelades, då jag trodde att jag skulle avlida ett antal gånger - värsta och bästa matchen jag har sett. Vinner vi i Litauen är Bosnien med i VM för första gången sedan landet blev självständigt och det historiska firandet tänker vi självklart inte missa. 

Och det var allt för denna update.


2013-09-16

Questions regarding our trip

Jag har fått ett antal frågor utspridda över inläggen om USA-resan, framför allt om hur vi åkte runt, om planering, kostnader och klassikern: vilken kamera jag använder. En läsare frågade mig om jag skulle vilja skriva en guide om vad vi har varit med om. Jag tycker redan att inläggen jag lägger upp nu är ganska förklarande när det kommer till det vi gjorde eftersom jag både lägger upp bilder och skriver om det, men jag förstår om man inte orkar vänta på att alla inlägg ska komma upp (det kommer ta mig ett par månader i det här tempot) och att det är lättare att ha allting sammanfattat i ett inlägg. Därför tänkte jag att om ni har fler frågor utöver de som kommit upp ställ dem gärna nu så att jag vet vad ni undrar över, så slipper svaren bli utspridda i bloggen. Jag är verkligen ingen expert i ämnet och detta var mitt första besök i USA, men av vad jag har förstått så ligger ert intresse i det att vi åkte runt mellan olika städer och hur det fungerade och vad det kostade. Om mina erfarenheter kan vara till någons hjälp delar jag självklart med mig av dessa. 

Jag ska även se till att skriva ett inlägg om min kamera, objektiv, inställning, redigering av foton och allt sådant, inte för att jag är någon expert i det området heller (det lär ni märka) men det är verkligen den mest frekventa frågan på denna blogg. Jag tar det dock som en komplimang! Så, tack!

2013-09-15

Top of the Rock


Under vår sista kväll i New York besökte vi Top of the Rock för att bevittna ännu en solnedgång över Manhattan. Lika magiskt varje gång. Och jag kan konstatera att jag har a serious thing för storstäder som New York och Tokyo. Eller megastäder, rättare sagt. Det är bara så... häftigt.


Morgonen därpå åkte vi till Newark Airport i New Jersey för att ta flyget till San Francisco. Härifrån såg vi solen gå upp bakom Manhattan, inte en dålig utsikt det heller. Och så fick vi ta farväl av denna underbara stad. But I'll be back soon, I promise. 

2013-09-14

A walk through Central Park


Alla städer bör ha en egen Central Park. End of story. Parken är enorm, man kan gå genom den i flera timmar, och den innehåller allt möjligt från sportplaner till hela skogar och sjöar. Den är också otroligt välskött. Det känns som att Manhattanborna tar en semester från stan här, mitt i staden. Jag tror att de hade blivit galna utan denna park, alla borde ha någon slags tillgång till natur för välmåendets skull. Och samtidigt som de stressande storstadsljuden knappt hörs i parken kan man ändå se höghusen runt omkring, som en slags trygghet.
 
 
Ni känner väl igen restaurangen där Carrie och Mr. Big ramlar i vattnet? Självklart gör ni det. Precis intill tänkte vi hyra en roddbåt tills vi såg den löjligt långa kön. Jag vet inte om det är på grund av att det var helg men vi snackar flera timmars kö.

 
Vi promenerade även runt i Upper East Side, the land of Gossip Girl. Här kan vi använda ordet löjligt om hur många dyra märkesbutiker det finns, lite som att folket här shoppar en väska för 20.000 kr på väg hem från jobbet. Medan jag nynnar på 50 Cents "Window shopper"...


2013-09-12

Brooklyn Bridge

 
Att promenera över Brooklyn Bridge i solnedgång och se mörkret falla över Manhattan är ett måste. De två kilometrarna kändes knappt av när man har en sådan fantastisk utsikt, och denna tid på dygnet är det inte alls lika mycket människor och cyklister på bron som på dagen. På andra sidan bron kommer man till Brooklyn Bridge Park som har ett väldigt fint promenadstråk och platser där man kan sitta och njuta av Manhattans skyline.


Planen var att vi skulle ta en drink på någon rooftop efteråt, närmare bestämt uppe på Standard Hotel i Meatpacking District som jag hade blivit tipsad om. Men vi blev hungriga och gjorde ett besök på Vapiano först. Klockan hann bli elva, och jag började undra om vi skulle komma in - jag visste inte om de tog inträde eller lista efter en viss tid, jag visste bara att det var en bar. Vi bestämde oss för att ändå gå dit, trots att vi var trötta, och tur var väl det...

 
För vi hamnade HÄR! Efter att ha irrat runt lite ställde vi oss i en kort kö där alla framför oss blev nekade. Vi hörde att kvinnan bredvid vakten upprepade för folk "no, it's a private event after 11, you can't get up". Och jag drog i Jasmin och sa att det inte är någon idé att försöka, "vi vänder om", men plötsligt stod vi framför henne, och jag vet inte vad jag sa men hon visade oss in till hissarna. När vi kom upp trodde jag att vi hade hamnat på Blair Waldorfs fest.


Det var tydligen Le Bain. Ena sidan var den lugnare delen med en stor bar, en flygel och lagom fulla, minglande människor. Där kunde man gå upp till den lugnare delen av rooftopen, med soffor och liggstolar, och hela Manhattan framför sig. Och därifrån såg vi att det fanns en lite "vildare" del på andra sidan.


Så vi gick dit och möttes av en nattklubb. Jag har aldrig varit på en nattklubb med en utsikt som denna. Vi kunde fortfarande inte riktigt förstå hur vi hamnat här efter att ha varit inställda på att ta en drink och gå hem och sova. Och som att det inte var nog fanns det även...

 
...A freakin' pool. Mitt i klubben. Vi höll nästan på att ramla i! Dock badade ingen så jag antar att folk fortfarande var för nyktra för att ta ett dopp.


Sa jag att jag älskar New York?

2013-09-11

From Village to Wall Street


Från att ena stunden stå mitt i en betongdjungel till att några "blocks away" promenera i mysiga Greenwich Village, längs gator som denna. Jag fullkomligt älskar alla entrétrappor och lutande träd. Det är för det mesta ett bostadsområde men det dyker upp små caféer här och var, och här får man en bättre känsla av invånarnas vardagsliv än i turisttäta områden. Ge mig en lägenhet här, please.


Något annat jag älskar är alla parker i New York. Central Park är en kategori för sig som jag kommer till senare, men det finns många andra och mindre parker som trots att de ligger mitt på Manhattan ger ett sådant lugn att man får lust att ta med sig en bok och sätta sig där resten av dagen. Jag var avundsjuk på alla människor i parkerna som såg så avslappnade ut, för tyvärr vill man som en turist där för första gången hinna med så mycket mer.


I Greenwich Village finns också den berömda Sex and the City trappan till Carrie Bradshaws lägenhet som jag självklart var tvungen att söka upp. Och ta ett foto på trots att jag var tvungen att kliva över avspärrningen som ber alla att respektera de boende. Badass. Eller inte. Jag blir alltid jättenervös av att bryta mot regler trots att ingen är där så tillslut sa min pojkvän "kliv över den där jävla kedjan eller så gör jag det, så får du ta en bild på mig istället".

 
Vi promenerade vidare till SoHo och alla hus med brandtrappor. Här skulle jag också kunna spendera hela dagar med att bara gå runt mellan alla butiker och caféer. Visst tänker man förresten på byggnaden från Vänner? Den ska också ligga någonstans i Greenwich Village.

 
This one is for you, A:et.

 
Eftersom vi ändå var på väg nedåt på Manhattan hamnade vi i finansdistriktet. Där besökte vi bland annat Wall Street, som min möjligtvis framtida bankman till pojkvän hade lite större intresse för än jag. Men vi råkade även hitta Century 21 i närheten så jag var nöjd ändå. Eftersom det tar tid att kolla igenom outlets fastnade vi där inne och det började regna, så det blev aldrig ett besök till Ground Zero som också låg i närheten. Det får bli nästa gång.


2013-09-10

Empire State of Mind


New York. Denna helt fantastiska stad lyckades leva upp till mina höga förväntningar och jag saknade den så fort vi satte oss på flyget därifrån. Efter allt man har sett, hört och läst om New York genom media är det lätt att känna sig hemma och deras enkla gatusystem gör det ännu lättare att orientera sig, utan att det för dens skull blir monotont eller tråkigt. Inte nog med det är befolkningen tillsammans med turisterna en blandning av alla jordens folkslag. Jag älskar helt enkelt storstäder, och jag älskar New York. Man bara smälter in och är en del av stadspulsen, som utgörs av massa olika ljud, ljus, dofter och rörelser, och en miljon människor med olika slutdestinationer.


Vi bodde ungefär fem minuters gångavstånd till Empire State Building, som också var det första vi såg genom fönstret när vi vaknade och sista innan vi somnade. Lyckan när jag vaknade fem på morgonen (jetlag) och insåg var vi var, och första promenaden genom staden är oförglömlig.

 
Morgon på Times Square, den enda tiden på dagen då denna plats är uthärdlig. Annars är det alldeles för mycket turister, utklädda människor och maskotar i vägen. Första dagen köpte vi biljetter till hop-on-hop-off bussarna som startar härifrån, en bra grej för att få en överblick över staden, även om jag redan hade pluggat in kartan ordentligt. Man hinner se väldigt mycket och får höra sådant av guiden som är svårt att läsa sig till i vanliga guideböcker. 

 
Vi hoppade av första bussen vid båtterminalen där vi tog Staten Island Ferry fram och tillbaka för en utsikt över Downtown och Frihetsgudinnan. Sedan utforskade vi staden till fots i några timmars promenad. Note to self: Glöm aldrig joggingskorna.

 
Vi tog även Uptown-bussturen som bland annat åkte genom Harlem och Upper East Side. Det är sjukt att det skiljer så mycket mellan det ena och det andra, på så kort avstånd. En gata skiljer åt Spanish Harlem med högsta brottsligheten på Manhattan, och Upper East Side, det rikaste området.


Chipotle! Den här snabbmatskedjan var räddningen bland all friterad USA-mat. Kyckling, ris, bönor och grönsaker i en megaburrito. Yum.

 
Den sista bilden är utsikten från vårt hotellfönster och så här grönt lyste Empire State Building två dagar under Eid. Hur härligt som helst!

2013-09-05

Back from the States


 
Resan var over the top! Visst hade jag höga förväntningar men wow, vad mycket vi har sett, gjort och upplevt under en månad i USA. Jag har fortfarande inte lyckats smälta allt. Jag har inte heller lyckats anpassa mig till livet hemma trots att det har gått några dagar. Det är alltid en aning svårt att ställa om efter en lång resa men denna gång har det varit extra svårt. Vi kom hem i lördags efter att ha varit på resande fot i ett dygn med flyg och väntetider, så fort vi kom hem fick jag reda på en tragisk nyhet inom familjen som inte var oväntad men ändå svår att smälta, och sedan började skolan direkt efter helgen.
 
Allt hade kanske varit lättare att handskas med om det inte vore för the jetlag from hell. Jag trodde att jetlag var ett påhitt fram tills nu. Jag vet att det är lättare att åka västerut än österut, men när vi åkte till Tokyo hade jag inte alls samma problem. Då kom vi fram på kvällen och sov direkt. Denna gång kom vi fram på morgonen (efter ett dygns resa som sagt, med nio timmars tidsskillnad) vilket gjorde det omöjligt att inte somna under dagen. Och så har det sett ut sedan dess, jag blir dödstrött om dagarna och kan inte sova på nätterna även om jag lyckas hålla mig vaken under dagen. Lyxproblem.

Men jag ska inte klaga, jag är väldigt lyckligt lottad som kunnat unna mig denna resa. Och väldigt glad över att allt gick bra utan några komplikationer och missöden. Jag känner mig så tillfredsställd av att ha fått göra något jag älskar i en ordentlig dos, och samtidigt sugen på mer! Jag vill se hela världen. Ni ska få se lite av det vi har upplevt eftersom jag självklart har gått loss med kameran. Måste bara se till att komma in i rätt dygnsrytm först.