Lana Karat -
2013-09-23

A mini guide to USA

Jag har gjort mitt bästa för att få med all info om vår resa till USA i detta långa inlägg till er som undrar och önskar att göra något liknande. Som sagt kommer ni att få se vad vi har gjort och upplevt i alla blogginlägg fulla med bilder, här får ni istället lite mer praktisk information och svar på era frågor.

 
Planering är A och O, speciellt när man gör en resa som denna. Om man som jag inte kan "ta det när vi kommer" utan vill ha det mesta ordnat i förväg måste man sätta igång tidigt. Jag bokade nästan alla flygbiljetter och hotell ett halvår i förväg. Flygbiljetter blir inte billigare, och hotellen blir inte "ledigare". Vi spenderade väldigt mycket tid med att planera vilka städer vi skulle besöka och i vilken ordning. Vi la till mycket och fick stryka mycket då det inte gick ihop tidsmässigt eller ekonomiskt. Jag ritade till och med upp kartor med rutter, och fördelar och nackdelar med varje rutt, och satt väldigt länge vid google kartor och kollade hur lång tid det tar att köra mellan varje stad, hur lång tid det tar att flyga och så vidare. Man får helt enkelt räkna med att spendera mycket tid på google, all information man undrar över går att hitta på internet. 
 

I samband med planerandet var vi självklart tvungna att kolla upp ungefär vad allt kostar och göra upp en budget. Här krävs det också timmar framför google. Kolla upp hotell i varje stad och vad det kostar per natt för den standard ni är ute efter (jag använder mig alltid av booking.com). Kolla upp vad alla flyg kostar, hyrbil, bensin, vad ni tror att ni kommer spendera på mat, aktiviteter och shopping. "Större" aktiviteter som att till exempel gå på Disneyland eller besöka Grand Canyon bör man skriva upp på listan direkt eftersom de kostar rätt mycket. Avrunda alltid uppåt och lägg till ytterligare en tredjedel av summan - en regel jag alltid använder mig utav. När vi räknade kom vi fram till att det kommer kosta oss minimum 30.000 var utan shopping och oplanerade utgifter, så vi satsade på att få ihop 40.000 var - och det var ungefär så mycket som resan tillslut gick på.  

När det kommer till själva hanteringen av pengar föredrog vi att betala det mesta med kort, det funkar lika bra som i Sverige. På det sättet förlorar man mycket mindre än att växla stora summor pengar. Våra bankkort fungerar som kreditkort i USA (om det inte står Electron på kortet). Vi var väldigt oroliga över att vi inte skulle kunna hyra bilen då de inte accepterar debit cards (=bankkort) utan bara credit, men som sagt var det aldrig några problem. Vi hade kort från Swedbank, Nordea, och ett gemensamt från Ica Banken som vi använde till allt vi betalade tillsammans (också ett tips!) och alla fungerade bra.


Matfrågan är alltid svår att svara på eftersom det beror på vad man vill äta. Generellt sett är maten billigare än i Sverige, men det är fortfarande inte billigt att äta ute hela tiden, om man inte äter skräpmat. Vi räknade på att vi skulle spendera 300 kr var på mat varje dag. Ibland la vi mindre och ibland mer, så för oss stämde den uträkningen. Vi åt inte alltid den bästa maten och ganska ofta blev det ett besök på någon snabbmatskedja, men det går att hitta bättre mat som inte kostar för mycket. Det går också åt pengar på flaskvatten och "smått och gott" under dagen.


Att hitta flygbiljetter kan vara en djungel. Det är till exempel ofta billigare att köpa tur och retur än en enkelresa (ibland hälften så billigt vilket betyder att det lönar sig att slänga en biljett - galet!). Eftersom jag redan hade köpt en biljett från Stockhom till New York med Norwegian blev priset på en enkelresa hem från Las Vegas (vårt sista stopp) överdrivet dyr. Därför gjorde jag en chansning och bokade en inrikes biljett från Las Vegas till New York, och sedan köpte jag en hemresa med Norwegian igen från New York till Stockholm, som var det billigaste och snabbaste alternativet (direktflyg dessutom). Risken när man gör på detta vis är att om något går snett med ena flyget, t.ex. förseningar, har man ingen garanti på det andra utan den biljetten ryker helt enkelt eftersom de inte ingår i samma bokning. Du måste alltså hämta väskorna och checka in dem på nytt. Och även se till att du landar på samma flygplats och ha tillräckligt tid mellan flygen. Inrikesflygen är inte särskilt dyra i USA. Från ena kusten till andra kostar det ungefär 1500 kr. Från New York till San Francisco tog det sex timmar. Inrikes flög vi med Delta, Virgin America och Spirit Airlines.


Vi valde att boka bilen hemifrån och vi bokade genom ebilhyra.se (det stod mellan dem och holidayautos). På deras hemsidor kan man innan man bokar fylla i hur många dagar man vill hyra, försäkring, GPS, storlek på bilen och om man ska lämna och hämta på samma plats. På så vis kan man se vad det kommer att kosta. Tänk på att försäkringen är mycket dyrare om föraren är under 25 år, och ibland är det dyrare om man ska hämta och lämna i olika städer, så se till att klicka i allt för att få rätt pris. Det är värt att hyra en GPS! Ska man bila i flera veckor är det dock mer värt att köpa en på Walmart. Man måste vara 21 för att hyra bil och haft körkort i minst ett år. För en vecka betalade vi 3000 kr, plus GPS som kostade några hundringar extra.


New York är dyrast att bo i. För ett litet rum där det knappt fick plats en säng betalade vi mer än för Hilton i Las Vegas. Det är billigare utanför Manhattan, men det är å andra sidan värt att bo på Manhattan då man ändå kommer tillbringa nästan all tid där. Vi tog oss runt till fots eller tunnelbana ($30 för ett 7-dagars MetroCard). Det är väldigt lätt att hitta i New York tack vare deras enkla gatusystem, det går nästan inte att gå vilse. I New York finns det massor att se och göra som inte kostar så mycket pengar, t.ex. besöka Central Park, Brooklyn Bridge och alla andra kända platser. Det som kostar är om man vill besöka Empire State Building, Top of the Rock, Frihetsgudinnan, muséer och liknande, och om man vill ta hop-on-hop-off-bussarna.


Åker man till San Francisco under samma period som vi får man räkna med att det är 15 grader kallare där än i New York (skriver mer om det i de kommande inläggen om SF). Här är det också ganska dyrt med hotell. Bor man centralt är det dock inga problem att ta sig runt till fots (om man orkar med upp- och nedförsbackar). De har annars väldigt bra kollektivtrafik med tåg, spårvagn och bussar, men vi åkte bara tåg från flygplatsen. Vill man besöka Alcatraz och inte köper biljetter på nätet i förväg får man räkna med att köpa dem i "paket" tillsammans med hop-on-hop-off busstur, vilket inte är så dåligt då man kan använda bussen som transportmedel. Rekommenderar verkligen att hyra cyklar för att cykla över Golden Gate.


Vi hämtade vår hyrbil sista dagen i San Francisco och började bila söderut längs Highway 1, bilvägen längs Kaliforniens kust. Vi delade upp sträckan mellan San Francisco och Los Angeles på två dagar, enligt Google Maps skulle den ta ca 7 timmar om man sträckkörde, men man behöver minst två dagar med övernattning på vägen eftersom man stannar hela tiden för att fota och njuta av utsikten. Vägen är gjord för att man ska kunna stanna vid sidan av hela tiden, men längs större delen av vägen finns ingen koppling till motorvägen eller någon stad så se till att tanka i förväg. Jag tror att det är bättre att köra söderut eftersom man är på "rätt" sida av vägen, men det går bra norrut också. Vi bokade boende i San Simeon i förväg, ett litet ställe mitt emellan SF och LA. Sea Breeze Inn hette det. Att komma fram till hotellet innan det blir mörkt och DIMMIGT(!) är också att rekommendera, talar av erfarenhet.


Jag skulle avråda från att åka till Los Angeles om man inte kan hyra bil. Staden har enorma avstånd och är helt anpassad för bilar och inte fotgängare, och jag gissar på att det är rätt omständigt att försöka ta sig fram kollektivt. När man bokar hotell bör man också tänka på att avstånden på kartan är mycket längre än man tror så försök boka nära det område där ni tror att ni kommer att vistas, och läs recensioner om området är säkert eller inte. Vi bodde på Days Inn Hollywood near Universal Studios som låg på Sunset Boulevard, som går parallellt med Hollywood Boulevard. Bra läge om man har bil då det fanns garage under hotellet. I LA finns det temaparker att besöka som är värda att lägga en extra peng på, till exempel Universal Studios, Disney Land eller Six Flags - som vi aldrig besökte eftersom jag är en fegis. 


Från LA åkte vi två timmar med bil söderut till San Diego. Man kan också ta buss eller tåg som våra vänner gjorde. Eftersom vi bodde hos vänner på deras universitets campus har jag ingen aning om hotell i stan, men jag skulle rekommendera att ha bil här också, även om kollektivtrafiken verkar något bättre än i Los Angeles. Man kan röra sig till fots i Downtown men vill man åka till stränderna är det lättast med bil. San Diego gränsar i princip med Mexico och Tijuana, vi gjorde aldrig ett besök men den möjligheten finns. Rekommenderar utelivet i Gaslamp District, Pacific Beach och San Diego Zoo.


Eftersom vi inte orkade köra genom öken tog vi flyget från San Diego till Las Vegas som var framme på en timme. Bo längs Las Vegas Strip (gatan med alla kända hotell och casinon), för det är bara längs den gatan man behöver vistas. Därför behövs ingen bil heller. Det är väldigt billigt med hotell i Las Vegas, så här ska man definitivt unna sig ett bättre hotell. Det är ingen idé att vistas en längre tid i Vegas om du inte tänker festa varje dag.

 
Vi planerade först att åka på en heldagstur med buss från Las Vegas till Grand Canyon (South Rim) som ligger 5-6 timmar bort (West Rim ligger lite närmare, ni får googla och läsa om skillnaderna om ni undrar). Det finns att boka på viator.com för ungefär 500 kr, men sedan insåg vi hur många timmars resande det skulle bli och lite tid på plats i förhållande till resan. Därför bokade vi en helikoptertur istället, som åker 45 min i en riktning och landar i kanjonen. Det kostade 2500 kr per person. Att vi vann hälften av summan på ett casino fick oss att slå till, men nu i efterhand tycker jag att den upplevelsen var värd varenda krona, vinst eller inte, och man sparar nästan en hel dag på det. Ska man boka helikoptertur bör man göra det några dagar eller vecka i förväg, vi hade en väldig tur som fick två platser samma dag. Helikopterturerna kan man bland annat boka genom hotellet eller på viator.com.Kommer ni åka tillbaka till USA? Vad var bäst respektive sämst med USA? 
- Ja, jag kommer att åka tillbaka, främst till New York! N.Y. tyckte jag mest om av alla städer, men alla ställen har sin charm. Skulle jag åka tillbaka till Kalifornien skulle jag gärna vilja se mer av naturen. Yosemite National Park, Death Valley och Joshua Tree National Park är önskemål som vi tyvärr inte hann med denna gång. Det bästa med USA är alla dessa olika miljöer i ett och samma stora land. Otroliga kontraster och otroligt mycket att se. Det sämsta är väl att det finns mycket... plastigt. Och alla dessa kontraster är inte alltid bra, till exempel när det kommer till skillnaden mellan rika och fattiga områden. Sådana stora skillnader finns inte i Sverige på samma sätt som i USA. 

Hur har man som student råd med en sån resa?
- Svaret är helt enkelt genom att jobba om man kan, och spara. Jag extrajobbade när jag fick chansen och jobbade nästan hela sommaren fram tills att vi åkte. Jag räknade ut hur mycket jag behövde lägga undan varje månad och hur mycket jag skulle behöva jobba för att komma upp till mitt mål. 

vad bör man tänka på som tjej i staden? ge tips om allt du kommer på :D
- Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka frågan om vad man bör tänka på som tjej... Man lever och beter sig precis som i Sverige. Hoppas resten av inlägget räcker som tips!

Kan du visa allt du köpte/shoppade? [...] Då menar jag allt. Inte bara kläder, utan godsaker, smågrejer osv. Är nyfiken på vad de har där :)
- Sorry, men allt är uppackat (och uppätet) för länge sedan. Jag shoppade inte så mycket som jag trodde att jag skulle. De kläder jag har köpt kommer ni att se på bloggen för eller senare, och mycket av det jag köpte var presenter till familj och vänner. 

Undrar även hur ni tog er från stad till stad samt hur ni hittade till alla ställen haha, använde ni karta, gps eller skyltar?:) 

- Vi hade GPS i bilen, annars använde vi oss av den gamla hederliga kartan. Om det är något jag kan skryta med är det att jag är bra på att läsa kartor och har bra lokalsinne, ibland gick det till och med bättre när jag agerade levande GPS i bilen, haha. Men som sagt så har många städer i USA enkla gatusystem med kvarter och skyltar vid varje korsning. Jag har alltid guideböcker med kartor med mig, också ett tips!

Hej! Måste först säga att jag verkligen ÄLSKAR dina bilder!! Så himla snygga och inspirerande. 
Jag undrar vart ni bodde på olika ställen och hur mycket det kostade och så. Var det dyrt att hyra bil? 
Jag tycker nästan 40.000 lät för billigt för ALLT. Är det verkligen med flyg, transfers, hyrbil, shopping, sevärdigheter, aktiviteter? :) 
- Tack så jättemycket!!! Jag har bara skrivit de hotell som jag skulle tänka mig att bo på igen. Bilpriset har jag också skrivit om. Ja, för allt, per person! Men jag har som sagt lagt ner väldigt mycket tid på att försöka hitta det bästa möjliga för billiga priser. Priset beror på hur man bor, hur mycket man shoppar och hur mycket man äter för. Det är individuellt och därför är det självklart viktigt att ta reda på allt själv. 

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej! vilket hotell bodde ni på i NY?

Svar: Hotell 31, bra läge och relativt billigt men skulle nog inte vilja bo där igen.
Lana Karat

2013-09-24 @ 12:14:55
Postat av: Shkurte

Tack för dina otroligt bra tips på hur och vad man bör tänka på inför en sådan resa steg för steg. Detta inlägg skall sparas inför framtiden :) Ha en bra dag!

Svar: Glad om det kan vara till någons hjälp! Tack detsamma! :)
Lana Karat

2013-10-09 @ 23:11:47
URL: http://shkurt.blogg.se

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback