Lana Karat -
2013-09-29

The City of Love and Peace


San Francisco. Staden med massa kullar, gamla spårvagnar och hus med burspråk. Vi hade hört mycket gott om denna supermysiga stad, och visst var det så - men inte från första intrycket. Efter en sex timmars lång resa från New York hade vi åkt ytterligare tre timmar "bakåt" i tiden, och femton grader kallare på termometern. Kallare än i Sverige. Det första vi gjorde när vi klev av tåget från flygplatsen var att springa in på McDonalds, och det första vi såg var hemlös efter hemlös gå runt i området. Det kändes långt ifrån the city of love and peace.


Vi bodde precis vid gaten till Chinatown som gränsar till det finansiella distriktet. Bra läge för att det verkligen är mitt i allt och man kan ta sig till fots nästan överallt, men jag var inte förtjust i själva Chinatown. Speciellt inte när vi kommer fram dödströtta och vill inget annat än vila, men det står en kines i gatuhörnet och spelar på ett instrument med två strängar i FLERA TIMMAR. Våra fönster hade absolut ingen isolering vilket betyder att vi hörde allt utifrån och att det var precis lika kallt inne som ute. Jag hamnade i en minidepression den dagen. Det var svårt att lämna New York där man redan hade hunnit skaffa rutiner, trygghetskänsla och favortplatser, för att komma till en ny plats som inte lever upp till förväntningarna direkt och där man dessutom fryser ihjäl. Utöver det var vi obeskrivligt trötta efter allt turistande i NY, jag kan nog inte förklara hur mycket mina ben och såriga fötter värkte trots en lång stillasittande flygresa. För första gången någonsin sov vi bort en hel dag utomlands, och kände att det var så värt det. 

 
Men ny dag, nya tag! Dagen därpå blev det varmare och solen tittade fram efter morgondimman. Vi lämnade äntligen hotellrummet för att utforska San Francisco, och intrycken blev bättre och bättre ju mer tiden gick, och ju längre ifrån Chinatown vi kom. Inte för att det inte var häftigt med den kinesiska miljön, vi kollade självklart in det området också, men det kändes inte som att vara i USA. Det är den största Chinatown (förutom den i NY) utanför Asien!


Jeans och tjocktröjor kändes minst sagt konstigt efter den kvava värmen i New York. Vi varken frös eller svettades så det var ändå behagligt. När dimman drog in över staden morgon och kväll blev det dock mycket kallare. San Francisco har ett väldigt speciellt klimat eftersom det är omringat av vatten på tre sidor, och tydligen brukar augusti vara kallare än september och oktober på grund av dimman och de kalla vindarna. So much for California heat...
 

Staden är också känd för att vara byggd på kullar. Även om man har läst om det och sett bilder på det blir man fortfarande överraskad över hur branta gatorna faktiskt är, för det går inte riktigt att fånga på bild. Speciellt inte känslan av att GÅ hela vägen upp för dem! Det går dock att undvika de värsta backarna bara genom att gå runt dem, hehe. Tur för dem att alla deras bilar är automatbilar.

 
Något annat väldigt karakteristiskt för San Francisco är husen med burspråk (utskjutande fönsterparti) a la "Huset Fullt". Nu blir det lite nördigt arkitektprat här, men jag tyckte det var väldigt intressant hur de flesta hus håller sig till vissa parametrar som samma antal våningar och burspråk, men varierar oändligt i design vilket ändå gör staden levande och intressant. Och det finns massa modernare tolkningar av dessa burspråk som följer nedan:

 
Kul va? Jag fotade massvis med byggnader, men det får räcka så här. Andra dagen besökte vi också hamnen (kommer i ett senare inlägg) och tog en hop-on-hop-off busstur vilket var det dummaste att göra vid kl 4-5 då dimman och vindarna drar in över staden. Det blåste så mycket när vi körde mot Golden Gate att jag var tvungen att ducka under sätet. 

 
Som tur hade vi världens skönaste, irländske, guide som gjorde turen värt mödan. Han förtjänar en avslutande bild här!

Kommentarer
Postat av: Leo

vilka fantastiskt fina bilder! och du är så otroligt vacker, du och din snubbe är så enastående fina ihop:) ...keep up the good work!:)

Svar: Åh tack så mycket!! :D
Lana Karat

2013-10-01 @ 14:32:08
Postat av: Rabab

Åh, en riktigt mysig stad verkar det vara!:) Håller med ovanstående, du och din pojkvän passar ihop och är söta som par:)
Ha en fin dag!

Svar: Ja det är den verkligen! Tack så jättemycket!! Kram!
Lana Karat

2013-10-03 @ 12:12:00

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback