2014-03-31

There's no place I'd rather be

Jag är så himla GLAD!!! Har inte velat säga något förrän papprena var påskrivna, men gissa vem som fixat praktik på ett arkitektkontor efter sommaren?! Det är betald helårspraktik så det är egentligen mer en form av visstidsanställning där man får lön och tar ett års uppehåll från utbildningen. Ska bli SÅ KUL! Jag blev riktigt överraskad när jag fick beskedet bara efter några veckor eftersom jag inte förväntat mig det förrän i april/maj, jag såg verkligen en mycket längre process av sökande framför mig så det här känns otroligt bra. Inte bara för att man har nästa år ordnat i god tid (de flesta kommer igång med ansökningarna först i april) utan också för att det här är den första riktiga bekräftelsen man fått i det yrket man har valt. 

Inte nog med det känner jag att arbetet med kandidatprojektet äntligen börjar flyta på efter att ha haft lite av en kreativ torka. Vet inte om jag har nämnt det tidigare men vi hade fyra alternativ att välja mellan; ett badhus, bostäder i Tyresö, förskola på Södermalm eller konstmuseum i Uppsala. Jag valde det sistnämnda. Har insett att det inte är det lättaste att rita ett helt museum på över 3000 kvadratmeter, men det är kul. Det är så himla kul och tillfredsställande att jag varje dag känner mig så tacksam över att ha valt arkitektur, vill aldrig göra något annat. 

2014-03-27

When winter turns into spring


Hur mycket vi än klagar på Sveriges mörka och kalla vintrar måste man ändå erkänna det positiva med årstiderna, den där härliga förväntan när vinter blir till vår är oslagbar. Även om man drunknar i plugg eller jobb är det lättare att genomlida. Just nu har jag fullt upp med kandidatprojektet. Vi hade delkritik igår, redan! Idag tog jag en ledig dag, det behövdes efter mycket timmars arbete och få timmar sömn. Samtidigt som jag hatar det älskar jag det, till och med stressen. Men jag drömmer ändå om sommar och ledighet.

2014-03-21

Lantau - Tai OEfter Ngong Ping tog vi bussen till Tai O, en av de sista sydkinesiska fiskebyarna på pålar. Den här utflykten var verkligen en upplevelse, jag har nog aldrig varit på en plats som är så annorlunda från det man är van vid. Det första vi gjorde var att ta en båttur som åkte mellan husen, men kom tyvärr inte så långt in i byn då vattennivån blivit väldigt låg som ni ser på pålarna, på vissa ställen låg båtarna till och med på marken. Vi såg mer genom att bara gå runt efteråt. Nyligen la Instagrams eget konto upp en bild från samma plats som bilden ovan, fast i solnedgång och högvatten. Lite avis, men okej.Det finns ett helt nät av broar och bryggor mellan husen om man svängde av från huvudvägen på land, som i princip fungerade som vanliga gator då vi kunde gå överallt. Jag kunde dock inte undgå känslan av att göra intrång, man går nästan in i husen och man ser in i deras hem och hur de lever. Det är väldigt fascinerande att se hur lite utrymme och saker människor behöver för att leva. Vissa hus såg ut som kojor som man snickrat ihop av det bråte man kommit över, andra såg ut som kuber i aluminium. Det var ganska många som såg ut som det sistnämnda. Läste efteråt att det varit en stor brand där år 2000, vilket kanske förklarar saken. 


Och så fanns det lite nyare hus som liknande vanliga villor, fast också på pålar så klart. Den vita till vänster har en egen matchande sicksack-gång till huset. Vissa gångar fanns det grindar på, andra inte, så det finns ändå de som tycker det är jobbigt med nyfikna människor. Jag tror tyvärr att byn kommer förändras och turistanpassas väldigt mycket på kort tid, redan nu håller de på och bygger en bred promenadgång längs vattnet och tydligen har regeringen planer på att lägga många miljoner på förändra området. Har i efterhand läst om det och att de boende protesterar. Det är otroligt synd om Tai O förlorar det den är speciell för, och att Hong Kong förlorar den sista traditionella fiskebyn.


När mörkret började falla tog vi färjan tillbaka till Hongkong. Det är lite svårt att tänka sig att detta också började som en fiskeby inte allt för längesedan. 

 

2014-03-20

Lantau - Ngong PingVi åkte ut till Lantau, den största ön som ligger väster om Hongkongön. Väldigt bergigt och vacker natur men tyvärr hade vi inte tur med vädret. Nästan alla dagar vi var där var det väldigt dimmigt, likaså denna dag. Synd eftersom vi säkert gick miste om fantastiska utsikter. Men vi såg mycket annat! Vi tog tåget till ön (flygplatsen ligger även här så det finns bra förbindelser) för att sedan hoppa på linbanan Ngong Ping 360 som tog oss vidare över bergen. Man kunde välja mellan att åka i en vanlig vagn och en "Crystal Cabin" med glasgolv. Vi modiga tog den sistnämnda! Helt klart värt en extra slant, glaset var väldigt klart och det tog ett tag innan jag faktiskt vågade ställa mig på det. Och bittert att mina kritvita skor blivit nedtrampade under utekvällen... Hela turen tog 25 minuter och vi åkte högt upp över bergstopparna. Ju högre upp desto mer dimma. Vid vissa tillfällen var det så mycket dimma att allt runtomkring oss bara var vitt, vitt och vitt. Som sagt synd för att vi inte såg utsikten, men dimman var faktiskt också ganska häftigt. 
 
 


Väl framme i Ngong Ping gick vi i vad som såg ut som en liten kinesisk by, en ganska turistig sådan med souveniraffärer och Starbucks. Det var förvånansvärt mycket människor här uppe, alla på väg till klostret och den enorma Buddhan. Denna jobbiga trappa leder upp till den 34 meter höga Buddhan, en av världens största. Som man inte ens ser här på grund av dimman! Jag blev lite chockad när den plötsligt syntes för den var större än jag förväntade mig. Så man kan säga att dimman funkade som en cool, mystisk, effekt. Heh.

2014-03-19

Kowloon


Kowloon är ett av Hongkongs tre huvudområden (de andra är Hongkongön som vi bodde på och Nya territorierna norr om Kowloon). Mellan Kowloon och Hongkongön måste man ta färjan eller åka tåg i några minuter. Annars är det inte mycket som skiljer åt dem åt, iallafall inte om man jämför med delen närmast vattnet, Tsim Sha Tsui. Det är fortfarande tätt med mycket höga hus och mycket människor. Tyvärr var dagen då vi skulle utforska Kowloon den då vi hade minst ork, och också den då jag var minst aktiv med kameran. Efter en natt med festande och gratis drinkar hela natten (mer om det senare) var det ett mirakel att vi ens orkade ta oss upp. Vi rörde oss långsamt och tog varje tillfälle vi fick att sätta oss och vila. Jag somnade till och med en stund på denna gräsplätt. På andra sidan vattnet ser man förresten Hongkongön.


Längst ner mot vattnet i Tsim Sha Tsui, alltså närmast Hongkongön, hittar man kulturcentret och ett stort område med muséer. I min guidebok beskrivs kulturcentret som "en av 1900-talets största arkitektoniska katastrofer" på grund av de enorma kakelbyggnaderna (har inte bild på hela) som är fönsterlösa mot vattnet trots att de har bästa läget i Kowloon.


Bortsett från kulturcentret saknar Hongkong kultur på det sätt som vi är vana vid i Europeiska städer. Muséer, parker, torg och aktiviteter som tillhör dessa platser finns det inte lika mycket av. Deras största "aktivitet" är shopping, och att äta ute. Och shopping och mat finns precis överallt, i varje hörn.Därför var det ganska kul att gå runt i det här området och se exempelvis denna tävling som pågick i traditionell kinesisk dans(?) med massa publik. Det var inte förrän jag såg det här som jag insett hur lite av denna typ av publika aktivitet man sett, när det "händer något" som folk samlas kring. 
 
Kowloon Park är det andra undantaget, en väldigt stor och utsmyckad park mitt i vimlet Tsim Sha Tsui. Hann inte kolla vad som fanns i hela men satt här en stund och käkade min mat från McDonalds när jag kände att jag blivit trött på den "exotiska" maten.

 
Och så här fantastisk är utsiken över Hongkongön på natten. Då tog vi gärna färjan tillbaka istället för tunnelbanan. Som sagt var jag väldigt dålig med kameran den dagen så jag har inte riktigt gjort området rättvisa med det här inlägget, men det får tyvärr duga.

2014-03-17

CUHK School of Architecture


Vi åkte ut till Chinese University of Hong Kong (CUHK) och dess enorma campus för att göra ett besök på arkitekturskolan som ni ser ovan. Den är en av två arkitekturskolor i Hongkong. Precis som i Tokyo var det väldigt kul att se likheterna med vår egen skola. Betong verkar för det första vara ett kriterium för många arkitekturskolor... Den här är dock en aning fräschare än vår betongklump på Östermalm.


Vi blev välkomnade av en professor som även varit vår guide tidigare under dagen i bland annat Nan Lian Garden och området runtomkring. Han bjöd in oss till att titta på kritiken som pågick precis under vårt besök. Väldigt bra tillfälle att få en inblick i vad de håller på med och hur deras lärare är. Det var fjärdeårsstudenterna som hade delkritik så det var inga färdiga projekt, men det var ändå intressant att få ta del av processen. Och kritiken var på engelska som tur var för oss. Så himla roligt att se hur likt det är våra egna kritiktillfällen! Fast på andra sidan jordklotet. 


Vi fick också se deras ritsalar... Vi är inte värst, woho! Och ja, för er som aldrig sett arkitektstudenters ritsalar så är denna stökighet helt normal, om inte värre precis innan projektinlämning. Ni kanske förstår varför man inte alltid trivs i miljön om man är van vid att ha rent och städat omkring sig.

 
 
Jag var mer avundsjuk på deras takterrass. Det här borde vara ett kriterium för alla arkitekturskolor. Tänk vilken fredagsbar man hade kunnat ordna här uppe. Utsikten är också Hongkong i ett nötskal - hav, berg och höghus. Mycket mer än så brukar man inte se.


2014-03-16

Nan Lian GardenI Hongkong finns det få parker, men de vi besökte var väldigt fina. Jag upptäckte under vistelsen i Tokyo att jag älskar buddhistiska tempel och deras gårdar, likaså med kinesiska Nan Lian Garden som ligger lite utanför centrala Hongkong. Det speciella med den här är att den är omringad av motorvägar men ändå är det väldigt lugnt och fridfullt i parken. Och så klart kontrasten mot alla höghus i bakgrunden - because it's Hong Kong.


 


2014-03-15

Birthday Celebration


De senaste åren har jag varit dålig på att styra ett ordentligt födelsedagsfirande, den här perioden på året är alltid stressig och alla större planer går alltid i stöpet, likaså i år. Som tur hade min närmsta skara ändå räknat med att fira mig och därför kunde jag dagen innan (bra där Lana) ändå dra ihop de flesta på en middag. Det blev libanesiskt på Tabbouli, supergott och supermysigt nere i en röd grotta. Men det allra bästa var så klart sällskapet - herregud vilka fantastiska människor jag har i min närhet. Jag skulle kunna go on and on om hur duktiga och ambitiösa de är och vilken stor inspiration samtliga är för mig. Men det viktigaste är att de är så genuina och fina människor på alla sätt, och underbara vänner. Jag är så lyckligt lottad. 

2014-03-13

Birthday


Igår fyllde jag 22! Efter nästan en hel dag i Uppsala (där platsen för mitt kandidatprojekt är) åkte jag hem och firade det med familj och pojkvän. Bra dag med bra humör precis som varje år! Att det kändes som första riktiga vårdagen var också helt underbart. Mindre underbart var att jag inte var beredd på POLLENCHOCKEN! Först kunde jag inte avgöra om det var allergi eller förkylningen jag lidit av senaste veckan men mot kvällen låg jag och hade svårt att andas och kunde knappt titta genom mina röda rinnande ögon vilket avslöjade att min kära fiende är tillbaka i luften.

Som följd av detta lyckades jag med min första bedrift som 22-åring imorse - att droga mig själv till sömns. Jag råkade ta en stark sömntablett istället för pollentablett (jag vet, HUR?) och insåg mitt misstag så fort jag svalt den. Jag kan inte framkalla kräkningar själv har jag kommit fram till nu efter att jag försökt på alla sätt. Försökte till och med hänga upp och ner med min pojkvän som höll upp mig i benen medan jag tryckte fingrarna i halsen, men nej. Framkallade bara tårar och satt tillslut på badrumsgolvet och grät/skrattade för att jag verkligen inte ville somna idag då jag har så mycket att göra. Hela situationen var väldigt komisk och min bror stod skrattandes bredvid och påpekade gång på gång hur körd jag är. 

Det slutade med att jag sov bort hela dagen. Imorgon ska jag presentera hur långt jag kommit med projektet sedan vi kom hem från Hongkong. Känns som ett skämt efter att man har lidit av magsjuka, förkylning, pollenallergi och sedan lyckas droga ner sig en hel dag. Wish me good luck! 


2014-03-11

Hong Kong Island


Hong Kong är verkligen en unik stad och skiljer sig väldigt från städer jag besökt tidigare. För er som inte känner till det: Hong Kong var en brittisk koloni fram till 1997 då det överläts till Kina. De fick dock behålla sitt ekonomiska system och samhällsordning och därför är Hong Kong en "Särskild administrativ region" i Kina. Nu har jag inte varit i andra kinesiska städer för att kunna jämföra, men det märks att öst möter väst här. Här finns en blandning av lite allt möjligt och kontraster överallt. Inte nog med det måste det vara en av de mest kompakta städer i världen. Det bor 7 miljoner människor på en yta som kändes lika stor som Stockholm då större delen är täckt av berg och skog. Det är bokstavligen betongdjungel bredvid djungel.Vi kom fram på eftermiddagen och checkade in på vårt hostel på 14e våningen (allt är högt upp i Hong Kong). Det första vi gjorde efter det var att besöka en skybar, så klart, och vänta in resten av gänget som kom med andra flyg. Vi mådde så himla bra med 20 grader på kvällen(!), och kunde sitta utomhus i bara en tröja och njuta av utsikten. Det kändes helt overkligt. Och som ni kanske vet är jag en sucker för megastäder + utsikter.När de andra kommit gick vi till en restaurang med många högljudda kineser där vi fick prova på lite allt möjligt av deras mat. I mitten fanns en snurrande skiva med alla rätter där man kunde plocka vad man ville. Väldigt trevlig första matupplevelse! Tyvärr gick det nedför efter detta, men det kommer vi till.
 


Dagen därpå började vi utforska den nordvästra delen av Hongkongön, med Central och Soho. Vi åkte bland annat i Mid-Levels-rulltrapporna, som är världens längsta rulltrappssystem i världen och täcker nästan en kilometer. Det väntade dock inget kul i slutet på hela rutten vilket var lite av ett antiklimax, men man fick se en del av stan samtidigt som man vilar fötterna.I Hong Kong växer träd på väggar. Hur COOLT? You can't stop nature.
 
Vi besökte Man Mo-templet. Inte mycket att se utifrån, men rätt så fint där inne. Och väldigt rökigt. Vi såg även Hong Kongs första moské (nedan).
 


Hong Kong i ett nötskal, lyx bredvid sjabbigt. Ibland är det nästan lite svårt att få grepp om ett område för att man ena stunden tycker att det är ruffigt och slitet och sedan får man plötsligt syn på en Prada eller Gucci-butik. Finns väldigt få homogena områden.Vi fick besöka OMA, en av de mest framstående arkitektfirmorna i världen(?). De har kontor i Rotterdam, New York och Peking utöver detta. Vi fick en rundtur på kontoret som var förvånansvärt litet och sedan visade de några aktuella projekt i Hong Kong och Kina. Väldigt intressant upplevelse! 


 
Efter det gick vi runt i finansdistriktet i Central och besökte olika skyskrapor och åkte upp till utsiktsvåningarna där vi kunde. Bank of China är nog min favorit i Hong Kong, den lyser snyggt på natten och sticker ut i den väldigt stora mängden skyskrapor.Inte en group selfie men selfies in a group!

Dessa Lippo Towers stack också ut i mängden. Först tyckte jag det såg ut som något från Star Wars men tydligen ska det föreställa koalor som hänger utmed sidorna för att återspegla den ursprunglige australiske ägaren. Nu ser jag bara koalor.

Och detta får räcka för första inlägget. 

2014-03-07

Back from Hong Kong


Så var man tillbaka från denna otroligt häftiga stad! Se bara på bilden, det måste vara en av de mest fantastiska vyer jag sett in real life! Har haft en väldigt kul vecka borta från verkligheten och nu är det dags att ta tag i allt igen. Det måste vara första gången det känns som att jag har varit borta mer än jag faktiskt har, vet inte om det beror på att jag upplevt så himla mycket på så kort tid eller på grund av de stora skillnaderna i tid, klimat och samhälle överhuvudtaget. Håller fortfarande på att återhämta mig. Jag är en aning jetlaggad, fast åt det bra hållet då jag vaknar extremt tidigt på morgonen. Min mage är inte heller helt och hållet sig själv sedan jag var magsjuk under en dag mot slutet av resan. Hursomhelst, har i vanlig ordning massvis att dela med mig av och många bilder att lägga upp! Hoppas att ni gillar reseinlägg för det är i princip vad denna blogg består av på senare tid.