Lana Karat -
2014-03-11

Hong Kong Island


Hong Kong är verkligen en unik stad och skiljer sig väldigt från städer jag besökt tidigare. För er som inte känner till det: Hong Kong var en brittisk koloni fram till 1997 då det överläts till Kina. De fick dock behålla sitt ekonomiska system och samhällsordning och därför är Hong Kong en "Särskild administrativ region" i Kina. Nu har jag inte varit i andra kinesiska städer för att kunna jämföra, men det märks att öst möter väst här. Här finns en blandning av lite allt möjligt och kontraster överallt. Inte nog med det måste det vara en av de mest kompakta städer i världen. Det bor 7 miljoner människor på en yta som kändes lika stor som Stockholm då större delen är täckt av berg och skog. Det är bokstavligen betongdjungel bredvid djungel.Vi kom fram på eftermiddagen och checkade in på vårt hostel på 14e våningen (allt är högt upp i Hong Kong). Det första vi gjorde efter det var att besöka en skybar, så klart, och vänta in resten av gänget som kom med andra flyg. Vi mådde så himla bra med 20 grader på kvällen(!), och kunde sitta utomhus i bara en tröja och njuta av utsikten. Det kändes helt overkligt. Och som ni kanske vet är jag en sucker för megastäder + utsikter.När de andra kommit gick vi till en restaurang med många högljudda kineser där vi fick prova på lite allt möjligt av deras mat. I mitten fanns en snurrande skiva med alla rätter där man kunde plocka vad man ville. Väldigt trevlig första matupplevelse! Tyvärr gick det nedför efter detta, men det kommer vi till.
 


Dagen därpå började vi utforska den nordvästra delen av Hongkongön, med Central och Soho. Vi åkte bland annat i Mid-Levels-rulltrapporna, som är världens längsta rulltrappssystem i världen och täcker nästan en kilometer. Det väntade dock inget kul i slutet på hela rutten vilket var lite av ett antiklimax, men man fick se en del av stan samtidigt som man vilar fötterna.I Hong Kong växer träd på väggar. Hur COOLT? You can't stop nature.
 
Vi besökte Man Mo-templet. Inte mycket att se utifrån, men rätt så fint där inne. Och väldigt rökigt. Vi såg även Hong Kongs första moské (nedan).
 


Hong Kong i ett nötskal, lyx bredvid sjabbigt. Ibland är det nästan lite svårt att få grepp om ett område för att man ena stunden tycker att det är ruffigt och slitet och sedan får man plötsligt syn på en Prada eller Gucci-butik. Finns väldigt få homogena områden.Vi fick besöka OMA, en av de mest framstående arkitektfirmorna i världen(?). De har kontor i Rotterdam, New York och Peking utöver detta. Vi fick en rundtur på kontoret som var förvånansvärt litet och sedan visade de några aktuella projekt i Hong Kong och Kina. Väldigt intressant upplevelse! 


 
Efter det gick vi runt i finansdistriktet i Central och besökte olika skyskrapor och åkte upp till utsiktsvåningarna där vi kunde. Bank of China är nog min favorit i Hong Kong, den lyser snyggt på natten och sticker ut i den väldigt stora mängden skyskrapor.Inte en group selfie men selfies in a group!

Dessa Lippo Towers stack också ut i mängden. Först tyckte jag det såg ut som något från Star Wars men tydligen ska det föreställa koalor som hänger utmed sidorna för att återspegla den ursprunglige australiske ägaren. Nu ser jag bara koalor.

Och detta får räcka för första inlägget. 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Häftigt ! Men hur lyckas du med alla resor om du nu bara har studiebidrag ? Jag tror knappast att man kan lyckas spara till sånt när det ska gå till böcker mm... Dina föräldrar ger väl också pengar då och då ? :)

Svar: Extrajobb :)
Lana Karat

2014-03-11 @ 21:59:53
Postat av: Anonym

Hur mycket sparar du i månaden ca?
Vart är din nästa destination?
Vart extra jobbar du?

Svar: Vem är du? Vad heter du? Vart bor du?
Lana Karat

2014-03-11 @ 22:34:15
Postat av: Sandra

Wow, so many nice pictures! Laughed so hard of the selfie-pic, funny :-)

Sandra/reisedagboka.net

Svar: Thanks! Haha :D
Lana Karat

2014-03-12 @ 00:26:42
URL: http://reisedagboka.net
Postat av: JAVI

Snygga bilder som vanligt!
Nu när du varit i Tokyo och Hongkong vilket tyckte du bäst om och vilket skulle du rekommendera? :)

Svar: Tackar! Tokyo!! Blev kär i Tokyo och japanska kulturen överhuvudtaget! Det är ganska stor skillnad på dem. Även om Hongkong är en riktigt häftig stad också så föll jag inte för den på samma sätt, och i Hongkong skulle några dagar räcka för att se det mest huvudsakliga medan jag i Tokyo efter två veckor fortfarande inte var mätt på allt! Men tycker man borde besöka båda två så man själv kan jämföra :D
Lana Karat

2014-03-12 @ 16:12:36
Postat av: Nahla

Jätte fina bilder som vanligt =)
Sen måste jag bara säga att "Anonym" ställer väldigt löjliga frågor!! Det spelar ingen roll hur "liten" inkomst man har, man kan alltid spara ngt! Det gäller bara o va sparsam + prioritera!!!

2014-03-12 @ 21:58:42
Postat av: Anonym

Det är ingen löjlig fråga :) de flesta ungdomar som bara har studiebidraget kan inte resa flera gånger om året samtidigt göra annat kul, men där gav Lana svaret: Extrajobb!

2014-03-13 @ 20:03:05

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback