Lana Karat -
2014-03-21

Lantau - Tai OEfter Ngong Ping tog vi bussen till Tai O, en av de sista sydkinesiska fiskebyarna på pålar. Den här utflykten var verkligen en upplevelse, jag har nog aldrig varit på en plats som är så annorlunda från det man är van vid. Det första vi gjorde var att ta en båttur som åkte mellan husen, men kom tyvärr inte så långt in i byn då vattennivån blivit väldigt låg som ni ser på pålarna, på vissa ställen låg båtarna till och med på marken. Vi såg mer genom att bara gå runt efteråt. Nyligen la Instagrams eget konto upp en bild från samma plats som bilden ovan, fast i solnedgång och högvatten. Lite avis, men okej.Det finns ett helt nät av broar och bryggor mellan husen om man svängde av från huvudvägen på land, som i princip fungerade som vanliga gator då vi kunde gå överallt. Jag kunde dock inte undgå känslan av att göra intrång, man går nästan in i husen och man ser in i deras hem och hur de lever. Det är väldigt fascinerande att se hur lite utrymme och saker människor behöver för att leva. Vissa hus såg ut som kojor som man snickrat ihop av det bråte man kommit över, andra såg ut som kuber i aluminium. Det var ganska många som såg ut som det sistnämnda. Läste efteråt att det varit en stor brand där år 2000, vilket kanske förklarar saken. 


Och så fanns det lite nyare hus som liknande vanliga villor, fast också på pålar så klart. Den vita till vänster har en egen matchande sicksack-gång till huset. Vissa gångar fanns det grindar på, andra inte, så det finns ändå de som tycker det är jobbigt med nyfikna människor. Jag tror tyvärr att byn kommer förändras och turistanpassas väldigt mycket på kort tid, redan nu håller de på och bygger en bred promenadgång längs vattnet och tydligen har regeringen planer på att lägga många miljoner på förändra området. Har i efterhand läst om det och att de boende protesterar. Det är otroligt synd om Tai O förlorar det den är speciell för, och att Hong Kong förlorar den sista traditionella fiskebyn.


När mörkret började falla tog vi färjan tillbaka till Hongkong. Det är lite svårt att tänka sig att detta också började som en fiskeby inte allt för längesedan. 

 

Kommentarer
Postat av: R

Galet vackra bilder, som vanligt då! :D

Svar: Tack!! Kram!
Lana Karat

2014-03-23 @ 15:26:33
URL: http://monjournalenligne.blogg.se/

Leave a comment:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback